Crenvurștii și viermii coordonatori

Zilele trecute opinia publică a fost bulversată de o veste oripilantă. CNA a anunțat despre crima alimentelor necorespunzătoare din grădinițe. Interceptările telefonice și imaginile făcute publice probează că picilor le-ar fi fost puse în farfurie carne stricată, pește cu viermi, cartofi cu sulf, macaroane cleioase. Nu există, probabil, vreun cetățean indiferent la asemenea crimă: să furi de la gura celor neajutorați și, mai rău, să le pui în farfurie ceea ce le-ar dăuna. E chiar o formă de tortură: să oferi unui copil atunci când îi e foame niște produse alterate.

Există, totuși, niște temeri că răul e și mai mare. Atunci când niște instituții compromise fac controale la alte instituții compromise, copiii s-ar putea să nu câștige produse mai sănătoase din această luptă.

Nu există îndoială, cei care au oferit copiilor produse neadecvate sunt niște viermi. Nu există scuze pentru un om de afaceri să ofere alimente alterate sau necalitative oricărei persoane, mai ales pe bani publici, mai ales unor copii, care nu au calitatea de a analiza și de a se pronunța față de ceea ce li se pune în farfurie. Dar mai vinovați decât viermii care au livrat produsele și decât larvele care au acceptat produsele, sunt crenvurștii de la conducere. Și crenvurștii sunt mai mulți: cei care au cunoscut cu 5-6-7-8 luni în urmă, sau cu 5-6-7 ani în urmă, că viermii duc otravă la grădiniță, dar au acceptat să se deruleze astfel lucrurile, ”în interesul anchetei” sau în ”dezinteresul copiilor”. Mai sunt și cârnăciorii care au închis ochii la înmulțirea viermilor. Există și marele parizer, care stă în Primărie, în Guvern, în instituțiile de control, care n-a făcut nicio cută ca să prevină situația, ba chiar, s-ar putea că a adunat porția cea mare de mită din afacere. Au tăcut toți, de parcă ar fi fost coordonați, au așteptat să se termine alegerile, ca să scoată viermii la iveală.

Când o instituție cu reputația pătată găsește viermi la o altă instituție cu reputația pătată, taman atunci când râmele foșgăie în bugetul public, fără să vrei, te gândești că viermi sunt peste tot și, din când în când, sunt scoși la iveală viermii cei mai lacrimogeni, nu și cei mai dăunători. Ca societatea să fie ocupată în proceduri sufletești de condamnare morală.

Între timp, ca să fie lumea ocupată, cei care nu au copii, sau nu li-i jale de cei mici, au fost implicați în operațiunea de anchetă publică a bradului din PMAN. Există câțiva care sunt indiferenți și față de brazi, pentru ei există alte două scenarii: apărarea tancului de la Cornești, apărarea blindatelor de pe podul de la Vadul lui Vodă, apărarea monumentului Comsomolului Leninist. Între timp, cineva pe undeva va rupe un tricolor, și cei sătui de acuzarea tancurilor se vor muta la apărarea drapelelor.

Într-un stat atât de sărac e important să nu ni se ia măcar puținul care a rămas: limba, drapelul, identitatea. Dar tocmai de aceea am ajuns săraci, probabil, că în timp ce ni se fâlfâia în față drapelul unei identități deteriorate, viermii fojgăiau prin bugetul public și înghițeau totul, până au devenit crenvurști. Acum sunt mai mari decât cadavrul bugetului din care au supt, acum sunt ființe cu deprinderi și abilități de control și de coordonare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *