Cine-s hoţii?

În 22 de ani am rămas fără ea. Aşa cum despărţirile dor, în lipsa ei suferim, căutând argumente sau încercând să identificăm soluţii. Recunoaştem că, în acest răstimp, ne-am sacrificat timpul, energia, sănătatea, alţii chiar şi viaţa, iar acum am ajuns nişte fiinţe debusolate, indecise, deşi am susţinut-o cum am putut mai bine, deşi i-am scris mesaje de încântare şi am investit speranţa vieţii în ea… Sesizam că pleacă, că se destramă, că ne părărseşte, dar abia peste ani înţelegem că am pierdut-o, se pare, ireversibil.

Eram tineri şi o credeam frumoasă, încărcată de prospeţime şi de nerv. O împodobeam cu cele mai vii culori, îi stropeam calea cu apă sfinţită, iar pe frunte, deseori, îi lăsam coroniţe din flori vii, despre care credeam că pot rămâne aşa cum sunt, pe chipul semeţ al acesteia. Aveam încredere în ea şi nu aveam nicio frică de despărţire, de trădare sau de eşec. Găseam pentru ea cele mai luminoase sinonime, spunând în cântec şi în vers că ne umple sufletele de mândrie, de caracter, de puteri şi de încredere.

Mii de oameni, cei mai puternici, cei mai curajoşi, cei mai inimoşi, cei mai dârji, cei mai neînfricaţi, au îmbrăţişat-o voiniceşte şi au crezut din toată inima şi cu toată convingerea că împreună pot fi neînfrânţi în faţa oricăror obstacole sau greutăţi. Vorbesc acum despre Mişcarea de Eliberare Naţională. Cu ea ne contopisem cu peste două decenii în urmă şi tot ea constituie cea mai mare pierdere suportată de toţi noi între timp. Astăzi, nimeni nu ne va spune ziua, ora sau cel puţin anul în care am pierdut-o. Nici noi, probabil, nu am înţeles exact când anume am rămas fără de ea.

Astăzi recunoaştem că, deşi ne-am declarat independenţi acum 22 de ani, am mai avea mult de muncit pentru o Independenţă veritabilă, dar cert e că nu mai suntem împreună, deşi au apărut zeci de partide care, pe alocuri, şi-au propus să-i ia locul. Astăzi, peste ani, cu durere spunem că nu mai există deloc acea Mişcare de Eliberare Naţională în care foarte mulţi dintre noi şi-au lăsat cei mai frumoşi ani, bucăţi ratate din copilăria fiilor lor, fărâme de suferinţă nealinată din bătrâneţea părinţilor. Este adevărat, de câteva ori pe an, la evenimente de comemorare, pomelnicele din biserici se umple cu cele mai frumoase nume de basarabeni, căzuţi în luptele pentru Independenţa R. Moldova. Ce a urmat după acel război? Cu taţii căzuţi în lupte, fiii au crescut în condiţii grele, fiind lipsiţi de perspectiva unor cariere de succes. Astfel, fiii acelor bărbaţi curajoşi, gata oricând de sacrificiu, nu au putut continua în viaţa lor puterea de rezistenţă a părinţilor… S-a frânt legătura de sânge dintre ei. Mulţi dintre eroii căzuţi nu au avut cum lăsa în urma lor alţi eroi, pentru că viaţa a fost prea dură cu familiile lor, iar statul nu a putut să le ofere decât vreo promisiune sau vreo pomană, din când în când.

Mişcarea de Eliberare Naţională s-a asociat cu nume sonore, cu oameni monumentali, transformaţi, între timp, în monumente: Leonida Lari, Grigore Vieru, Lidia Istrati, Nicolae Costin, Ion Vatamanu, Ion Dumeniuc, Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Dumitru Matcovschi…. Mulţi dintre ei s-au pierdut în circumstanţe cel puţin stranii, dar nicio anchetă până acum nu a fost finisată şi niciun suspect nu a fost tras la răspundere pentru aceste pierderi irecuperabile. Zilnic, pe forumul ZdG, cititorii postează un şir impresionant de nume, despre care spun că sunt martiri, fiind omorâţi de regimuri odioase, adică de duşmanii Independenţei. Oamenii citesc şi, cu siguranţă, ar vrea să cunoască mai multe despre ei, dar tăcerea şi ea, deseori, face parte din strategiile politice ale uitării.

De fapt, aceeaşi Mişcare de Eliberare Naţională s-a asociat şi cu altfel de nume, cu cei care, deşi îşi doresc, nu pot fi numiţi monumentali şi nu vor deveni astfel niciodată, pentru că trădarea, înşelăciunea, avariţia nu pot încăpea în monumente. Astăzi ei sunt bine, viaţa lor fiind una confortabilă şi comodă. Ei sunt cei adecvaţi să ne spună ce au făcut cu Mişcarea de Eliberare Naţională, în care colţ de stradă au aruncat-o în vreun tomberon sau pe care drum au lăsat-o să se stingă sub roţile unor maşini de lux. Cine-s hoţii? Ar fi destule întrebări către ei, dar cine să le adreseze?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. =jurnalist martir Alecu Mocanu=

  Caravana „Românii au talent“
  vine să caute basarabeni talentaţi la Chişinău :
  Marti, 17 Septembrie 2013, hotel “Codru”, toata ziua !
  =================================

  Românii vin să caute talente în Moldova de Est.
  Pe 17 septembrie 2013, Andra, Mihai Petre si Andi Moisescu,
  cei trei juraţi ai show-ului „Românii au talent“
  alaturi de prezentatorii Bartos si Smiley,
  anunţă că vor fi la Chişinău.

  Doritorii de a câştiga marele premiu de 120.000 de euro
  sunt aşteptaţi pe 17 septembrie, la hotelul Codru din capitală,
  începând cu ora 10.00.

  Cei care visează să devină cunoscuţi şi aplaudaţi de toţi românii
  se pot înscrie pe site sau direct la preselecţie.
  sau la telefon: 031 820 00 00.

  http://romaniiautalent.protv.ro/

  1.
  Cluj-Napoca – 27 august – Hotel Belvedere
  2.
  Iaşi – 3 septembrie – Hotel Unirea
  3.
  Galaţi – 10 septembrie – Casa de Cultura a Sindicatelor
  4.
  Chişinau – 17 septembrie – Hotel Codru.

  – de la orele 10 dimineata in toate orasele !

  In cel de-al patrulea sezon de „Romanii au talent”, poti câstiga,
  pe lânga premiul cel mare de 120.000 de euro,
  si un premiu de originalitate in valoare de 10.000 de euro,
  sau un premiu de 2.000 de euro daca esti „vânator de talente”.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 2. =Burunducul Unionist=

  Daca Guvernantii nostri nu doresc dezvaluirea asasinilor unionistilor nostri martiri,
  atunci acest Arcadie Suceveanu,
  Presedintele controversat si impostor al Uniunii Scriitorilor din RM,
  un fals bucovinean, un anti-român si anti-unionist sub acoperire de la Marea Moarta,
  ar trebui sa ceara Anchete din partea:
  1.
  – Diviziunii Speciale a Asasinatelor Extrajudiciare a Natiunilor Unite
  2.
  – a Comisiei Dreptuilor Omului
  3.
  – din partea Consiliului Europei de la Strasbourg
  4.
  – si din partea Uniunii Europene de la Bruxelles.
  ========================================

 3. ASASINATE POLITICE SIS-TEMATICE

  http://www.scritube.com/literatura-romana/asasinare-la-rang-de-regi20251684.php

  » Pot sa va spun ca sculptorul Mihai Prepelita a declarat odata ca are dovezi sigure ca a existat o comanda de lichidare a Doinei si a lui Ion“ / Ion Ungureanu /.

  În 1997, fratele lui Ion, Petre Teodorovici, i-a povestit scriitorului Traianus, ca unchiul sau din Bucuresti, Chiril, pusese mâna pe niste documente ale Securitatii române, care argumentau cu lux de amanunte ca moartea celor doi a fost un accident intentionat, provocat de structurile Securitatii de la Chisinau, la comanda unor forte politice de atunci.

  «Mi-au adus doi copii în sicrie. Nu stiu ce s-a întîmplat. Îmi pare rau ca nu am retinut numele celor care, la cimitir, mi-au spus ca în acea noapte, la ora 2:00, dupa ce s-a produs accidentul, «Europa Libera» a difuzat o stire ca, din cauza unei masini blindate fara lumina, într-un accident au decedat copiii mei. Ancheta desfasurata de autoritatile de la Bucuresti a fost una superficiala. Judecatorul care examina dosarul ne-a întrebat ce vrem noi de la cel vinovat. I-am raspuns ca vrem sa fie pedepsit dupa cum prevede legea. Ne-a raspuns ca va face asa cum crede el de cuviinta. La proces n-a fost prezent nici un reprezentant al presei. Chiar daca ar fi reluata ancheta, nu cred ca vor fi rezultate. Cînd am declarat, într-un cerc restrîns, ca voi depune o cerere pentru ca dosarul sa fie reactivat, seara am si fost telefonata de o persoana necunoscuta si amenintata. «Sa nu uiti ca ai copil», mi-a spus vocea, si eu, cum am ramas numai cu Cristi, am renuntat…

  Din România am primit o caseta de la un avocat, care spunea ca este gata sa preia dosarul gratis. Ulterior, caseta a disparut», marturisea Eugenia Marin, mama Doinei, pentru «Ziarul de Garda».

  Contactat de UNIMEDIA, Cristi Teodorovici, fiul Doinei si al lui Ion, a declarat ca în urma acelui telefon bunica-sa, Eugenia Marin, a renuntat sa mai faca unele anchete, verificari. “În acest week-end am organizat parastasuri, în memoria parintilor mei, si aici la Chisinau si la Bucuresti.

  In 1991, au cântat la Marea Adunare Nationala, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea sa spuna: «Vin aici direct din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, sa va aduc salutul libertatii noastre“. În mai 1992, împreuna cu poetii Grigore Vieru si Adrian Paunescu, au cântat în fata luptatorilor din razboiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul.

 4. Deportatul

  “CINE-S HOŢII” Mişcării Eliberării Naţionale, Demnităţii Naţionale ?
  NOI, MAJORITATEA CETĂŢENILOR RM !
  În locul personalităţilor cu Demnitate Naţională, NOI, majoritatea cetăţenilor RM, am votat slugile Moscovei de pînă la 1991 – Snegur, P.Lucinskii, Voronin împreună cu colaboraţioniştii lui P.Lucinskii (Filat, Diacov) şi a lui Voronin (Lupu, Plahotniuc), acuma “urmaşii, urmaşilor” lor P.Lucinschii-Filat-Leancă şi Voronin-Lupu-Corman.
  Cine i-a “învăţat” (manipulat, prostit) pe majoritatea cetăţenilor RM – “hoţii” Demnităţii Naţionale?
  Răspuns: – JURNALIŞTII “CUMPĂRAŢI şi RÎSCUMPĂRAŢI”, “CĂŢEII”, “BULDOGII” care slugesc celor politicieni ce au fost împotriva Decretelor de DEMNITATE NAŢIONALĂ a Preşedintelui Interimar Mihai Ghimpu cu privire la condamnarea comunismului, declararea zilei de 28 iunie 1940 – Zi de Doliu, retragerea Armatei Rusiei de OCUPAŢIE de pe teritoriul RM, neparticiparea soldaţilor noştri la parada din Moscova pentru a-i striga lui Putin “U-R-A-A!”, …

  Mă închin la curajul majorităţii jurnaliştilor ZDG !
  Are oare curaj destul ZDG de a face curăţenie în casta jurnaliştilor? (Înţeleg că e un lucru foarte greu şi moral primejdios)

 5. 2013-REUNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare !

  Să vorbim ROMÂNEŞTE(1879)

  de Bogdan Petriceicu-Haşdeu

  Cugetarea ROMÂNEASCĂ

  Are portul ROMÂNESC.

  Nu lăsaţi dar s-o ciuntească

  Cei ce limba ne-o pocesc.

  Când ROMÂNUL se-ndârjeşte

  Din ţâţână când mi-l scoţi,

  El îţi toarnă ROMÂNEŞTE

  Un blestem de şapte coţi.

  Când de dragoste se-aprinde

  El vorbeşte lin şi blând,

  Încât dorul te cuprinde

  Dulcea-i vorbă ascultând.

  Niciodată altă limbă,

  De pre buze ROMÂNEŞTI,

  Nu se-ndoaie, nu se schimbă,

  După gândul ce gândeşti.

  La mânie, la iubire,

  La suspin şi chiuit,

  După chiar a noastră fire

  Graiul nostru e croit.

  La iubire, la mânie,

  La chiot şi la suspin,

  ROMÂNIA-I ROMÂNIE,

  Cu fagur şi cu pelin.

  ROMÂNIMEA cât trăieşte

  Graiul nu şi-l va lăsa.

  Să vorbim dar ROMÂNEŞTE:

  Orice neam cu limba sa!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *