Biografiile false

Sunt sau nu nocive, dăunătoare, periculoase biografiile false? Fenomenul este atât de răspândit în ultimul timp, încât minţile rătăcesc printre răspunsuri şi, deseori, nu se pot opri la o concluzie fermă, referitoare la impactul biografiilor false asupra evoluţiilor din societate. Un studiu realizat într-o ţară europeană arată că 90% dintre cei care caută un loc de muncă trimit către angajatori biografii cu date eronate sau chiar false. Reiese că, de obicei, doar 10% dintre aspiranţii la funcţii nu trişează atunci când încearcă să obţină un post de muncă.

În ultimul timp, R. Moldova „s-a fript” dureros de pe urma avansării unei persoane, într-o înaltă funcţie în stat, în baza unor date false expuse în biografia sa. Mă refer la ex-premierul Chiril Gaburici care, chiar dacă a fost interogat de procurori, după care şi-a anunţat singur demisia, aşa şi nu a răspuns clar şi concludent dacă diploma buclucaşă e sau nu falsă.

De fapt, plecarea premierului Gaburici nu este doar una inedită, irepetabilă, ci şi una de învăţătură. După acest caz fără precedent, orice aspirant la funcţii în acest stat ar trebui să-şi ajusteze CV-ul la realitate şi să se dezică de mitologiile aberante, care îl prezintă în faţa opiniei publice drept altcineva decât este. Orice am spune, Gaburici a oferit o lecţie unicat clasei politice de la noi, în primul rând, după care societăţii în ansamblu. Chiar dacă, după plecarea sa din această funcţie de demnitate publică, procuratura, s-ar putea, să nu mai continue niciun fel de investigaţii asupra subiectului diplomei false, scopul presei, care a dezvăluit prima acest handicap din CV-ul ex-premierului, a fost atins. E pentru prima dată când mass-media din R. Moldova înregistrează un astfel de succes, insistând asupra unui subiect de interes public profesionist şi echidistant, depăşind, pe alocuri, chiar şi abilităţile anchetatorilor.

Să nu uităm, însă, că deşi Gaburici a plecat, fenomenul biografiilor false rămâne unul valabil şi, deocamdată, nu există certitudinea că acesta ar putea fi suprimat în R. Moldova. Şi mai descurajator este faptul că nu există instituţii sau persoane (jurnalişti, anchetatori, funcţionari ai direcţiilor personal) care ar săpa în biografiile eventualilor viitori angajaţi. În aceste condiţii, dacă, totuşi, am analiza pe bune biografiile miniştrilor, ale parlamentarilor sau ale diplomaţilor, am descoperi numeroase mituri pe care nu le-ar putea întrezări nici chiar clarvăzătorii. Miturile din biografii, însă, generează dictatori şi monştri, persoane greu de suportat la guvernare sau în domeniul administrării publice. Citeam undeva că, în România, funcţionează o instituţie specializată în investigarea CV-urilor candidaţilor la diverse funcţii., în special la cele de demnitate publică. Instituţia are şi un site, www.mindit.ro, care spune că „Mindit te ajută să înţelegi în cine să ai încredere, realizând verificări ale trecutului profesional al angajaţilor”. Totodată, angajaţii Mindit, la solicitare, verifică minuţios profilurile profesionale ale candidaţilor, în temeiul principiilor etice, transparenţei şi eficienţei. Neîndoielnic, verificările minuţioase ale CV-urilor pot anticipa accederea în funcţii înalte a unor persoane cel puţin nemerituoase, dacă nu chiar periculoase.

În R. Moldova, în urma ultimelor discuţii despre alegerea preşedintelui Companiei de Stat „Teleradio-Moldova”, subiectul biografiilor trucate se menţine în actualitate. Unii spun că e pierdere de timp să sapi în biografiile unor necunoscuţi, care aspiră la funcţii de înaltă demnitate publică, alţii zic că e neînsemnat, că ar conta mai ales capacităţile candidaţilor, iar alţii, cărora le-aş da crezare în primul rând, susţin că o biografie trucată face ca, într-un loc de muncă, meritat de altcineva, să ajungă un om fals, care va genera alte falsuri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Osaf

  Cu privire la BIOGRAFII.
  Eu sunt unul din deportați, cu BIOGRAFIA mea, care dupa 8 ani de înjosire prin instanțiile de judecată cu privire la dreptul la proprietatea nelegitim confiscaă de regimul lui Stalin, iată că judecătorii CSJ (unul din ei are salariu anual de 216 MII LEI, dupa cum a scris ZDG) au luat Hotărîrea de a fi achitată toată valoarea proprietății familiei noastre de gospodari deportată a cîte 55 MII LEI timp de 3 ani. În acela timp în RM sunt vre-o 300 persoane (apropiate fostelor și actualilor guvernări) cu venit anual de peste un MILION LEI
  JUDECĂTORII au fost numiți de GUVERNANȚII votați de CETĂȚENII MANIPULAȚI de către JURNALIȘTII cu BIOGRAFIA lor, care conștient sau inconștient slugesc interesilor Rusiei, foștilor nomenclaturiști comuniști, olifahilor și multmilionarilor (deveniți de peste noapte), chiar de declară că se luptă cu in-justiția, cu mafia, cu oligarhii.
  Dar ce fel de BIOGRAFII au aceia pe care i-am ales la conducerea RM de politicieni buni !? Au fost aleși Președinți RM ”anticomunistă”, dupa 1991, dupa Mișcarea de Eliberare Națională de regimul comunist și de influiența Rusiei, tot pe acei care în perioada urss erau mari funcționari comuniști promovați de KGB și Moscova, – Snegur, Lucinskii, Voronin; și dupa aceasta pe copiii și colaboraționiștii lor – Filat cu PLDM-ul lui, și Diacov, Lupu, Plahotniuc cu PD-ul lor. În acelaș timp aceștea pun ”bețe în roate” Primarului D. Chirtoacă și suntem MANIPULAȚI să ne revoltăm împotriva lui D. Chirtoacă.
  Și tot cu BIOGRAFIA lor, Ghimpu care luptă în Mișcarea de Eliberare Națională din1988 și D. Chirtocă din 2005 sunt atăcați dur nu doar numai de propaganda Rusiei și pro-rusă din RM, dar din aceiaș parte a baricadei lupte politice cu propaganda Moscovei, a lui Dodon, Voronin, Usatîi, … sunt și majoritatea mass-media de limba română ”cumpărați și răscumpărați” (spusele de M. Ghimpu) de oligarhii R Moldova, dar dupa expresia jurnalistului Călugăreanu ”jurnaliști – buldogii oligarhilor”.
  Dar de ce se uită de BIOGRAFIA acelor din așa numita ”forța a treia”, care de fapt este promovată de Moscova de a fi scos de pe eșicherul politic PL cu Ghimpu și Chirtoacă. Așa a fost în 2007 dupa ce Chirtoacă cîștigă în luptă cu Regimul lui Voronin, apare Filat (care cu BIOGRAFIA lui: -a prihvatizat cu Lucinskii și în 2001 aduce la conducere pe Voronin). Așa a fost cu Hadîrcă , care cu BIOGRAFIA lui: – l-a eliberat pe Smirnov din arest și ulterior principalul consilier a lui Luncinskii, a încercat în 2013 dezbinarea PL cu Ghimpu cu scopul de a scoate de pe eșicherul politic PL cu Ghimpu și Chirtoacă. Așa a fost și în 2013 cînd dupa cazul ”Pădurea Domnească” cu BIOGRAFIA lui S. Mocanu de fost consilier a lui Voronin, (susținut Mocanu de multmilionarii verișorii Țopa cu BIOGRAFIA lor), dar și unii jurnaliști și mass-media atacă pe Ghimpu, PL; dar Filat desființează AIE2 dur atacîndu-l pe Plahotniuc și dupa cum, cu BIOGRAFIA lui Dodon deseori amenința iată că din 2013 PL, Ghimpu nu mai este la guvernare. Așa esrte și cu așa numita ”platforma (civică ?) D. A.” . Liderii care au BIOGRAFIA lor de colaborare cu Roșca în perioada Roșca-Voronin și colaborare cu multmilionarii foștii șefi la BEM și Aeroportul Chișinău – verișorii Țopa.
  Ce BIOGRAFIE vor avea unile mass-media, care văd doar ”gropi” de pe străzile Chișinăului, fără a vedea peste 20 străzi capital renovate (unele nu au fost renovate toată perioada urss și a RM ”independentă”), dar nici că în celelate localități străzile nu sunt cu gropi, pentru că străzile nu sunt deloc reparate; Stația de Epurare curățită de k.kat adunat din a. 1966, 160 noi troleibuse, reparația capitală a Lacului Valea Morilor, locuri de joacă pentru copii, ajutor nevoiașilor cu 40% pentru căldură, …Încercînd să nege succesile Primarului D. Chirtoacă, plasîndu-se pe critici, în caz ce chiar unile neajunsuri ne depenzînd de D. Chirtoacă -conștient mass-media MANIULEAZĂ cetățenii ca să nu fie votat D. Chirtoacă, dar Z. Greceanîi-Dodon-Putin
  Oare ZDG nu știe BIOGRAFIA lui D. Chirtoacă și BIOGRAFIA lui Z. Greceanîi, dacă în articolul ”Chișinăul va avea 2 primari” de autorul ”Șira Mura” (?) – îi egalează și practic alegătorii fiind MANIPULAȚI de a nu votați nici pe un candidat. Dar avînd în vedere că ZDG este citit doar de vorbitorii limbii române și nu de cititorii limbii ruse, îndemnul este îndreptat de a nu fi votat Dorin Chirtoacă- atunci Z Greceanîi va avea majoritate voturilor și anii următori pe 28 iunie vom sărbători ”eliberarea pe 28 iunie 1940 de ocupanții români – УРАААА товарищи !!!” (Vă mai aduceți aminte că Decretul Președintelui Interimar de declararea zilei de 28 iunie 1940 – ”ZI DE TRAUR”, dar împotriva Decretului a fost toată puterea politică, cu exepcia a Partidului Liberal). Readuc aminte că Z. Greceanîi (Bujor) este născută de la familie deportată în Tomsc, dar nu a alocat nici un bănuț pentru Monument în memoria deportaților și n-a participat nici la un miting în memoria deportaților.
  În cazul dat Iurie Roșca cu BIOGRAFIA lui este mai cinstit, chemînd alegătorii să fie votată Zinaida Greceanîi
  Iată așa și își face BIOGRAFIA și Ziarul de Gardă, fostul ziar stimat de mine
  Путин скажет СПАСИБО !!! (Și Ziarului de Gardă)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *