Aneta Grosu: De ce nu răspunde telefonul lui V. Platon?

Deoarece ştiam, din presă, că ex-deputatul Veaceslav Platon îşi desfăşoară afacerile inclusiv în Ucraina, am încercat să-l găsim în legătură cu reţinerea celor doi cetăţeni ucraineni, suspectaţi de clonarea publicaţiilor “ZdC” şi “Timpul de Chişinău”, după macheta şi stilul publicaţiilor independente Ziarul de Gardă şi Timpul de Dimineaţă. L-am fi întrebat dacă o fi auzit cumva ceva despre campania de denigrare a unor candidaţi electorali şi de compromitere a unor publicaţii independente, lansată la Chişinău, dar regizată de la Moscova prin Kiev… Am fi vrut şi noi o sursă bine informată de la faţa locului, care ne-ar fi putut oferi nişte detalii, cât de neînsemnate, dar proaspete, despre campania lansată acum câteva săptămâni, deconspirată cu mult fast acum 5 zile şi ratată ruşinos acum 3 zile.

Veaceslav Platon nu a răspuns la apelurile repetate ale ZdG, astfel încât nu vom reuşi astăzi să vă spunem mai multe despre “partea ucraineană” a campaniei denigratoare din actuala electorală.

Aşa cum Platon tace la telefon, în ajunul pichetării sediului Procuraturii Generale, anunţată pentru ora 10.00, a dimineţii de astăzi, de către redacţiile publicaţiilor Ziarul de Gardă şi Timpul de Dimineaţă, am încercat să aflăm mai multe de la cei care stau cu mâna pe dosar.

Astfel, la fel ca în fiecare zi din ultimul timp, am început să deranjăm responsabili de la MAI, SIS şi de la Procuratura Generală, în legătură cu anchetarea diversiunii electorale din aprilie-mai 2011.

La MAI aflăm că ancheta continuă, dar că, după eliberarea de către Judecătoria Centru a celor doi suspecţi reţinuţi, lucrurile s-ar putea împotmoli. Întrebaţi dacă cei doi mai sunt sau nu în R. Moldova, cei de la MAI ne-au spus că ar fi, mai bine zis că nu deţin informaţii despre plecarea acestora. Dar ce s-ar întâmpla dacă cei doi, totuşi, ar reuşi să fugă de răspundere penală? “Ar fi daţi, probabil, în urmărire internaţională”, ni s-a răspuns. De asemenea, am insistat să aflăm din ce cauză luni, 16 mai, a fost convocată mai întâi o conferinţă de presă, după care s-a purtat de grijă prelungirii sau suspendării mandatului de arest preventiv eliberat pe numele celor doi reţinuţi. „Dacă i-am fi dus în judecată înaintea conferinţei de presă, ar fi fost eliberaţi tot atunci, astfel încât nu am mai fi fost credibili în faţa opiniei publice”, ne-au spus la MAI. La fel ca şi acum câteva zile, oficiali de la MAI afirmă că ar cunoaşte numele candidatului electoral care a comandat scenariul, dar că, pentru a nu prejudicia ancheta, nu-l vor divulga în niciun caz…

Tot atât de prudent a fost şi Viorel Morari, şef de secţie la Procuratura Generală. Acesta, totuşi, ne-a asigurat că, până la 5 iunie, am putea afla numele candidatului cu pricina. „De ce să nu-l aflaţi? Cred că va fi făcut public”, a spus Morari.

La SIS ne-am ciocnit de o profundă tăcere, deşi, acum două zile, un angajat al acestei instituţii trecuse pe la redacţie, recunoscând că nu cunoaşte nimic despre dosarul “clonelor” şi că “ne vizitează” în altă “problemă”.

“Cireaşa de pe tort” o constituie, însă, discuţia cu viceprocurorul general, Andrei Pântea. Şi de la el am aflat că ancheta continuă, doar că, din punct de vedere procesual-penal, nu există niciun candidat electoral suspect de regizarea acestei campanii de denigrare şi compromitere a presei independente. Nici unul. Nici până la 5 aprilie, nici după această zi, probabil.

Şi la încheierea acestei ediţii telefonul ex-deputatului Veaceslav Platon nu a mai răspuns… O fi plecat de la Kiev?

Aneta Grosu, 
aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. vera

  Toti, care se simt cu “musca pe caciula”, dispar o vreme, apoi comunica, ca au luat “concediu pe boala”! Exemplul i-l dau Generalii nostri – corupti.

 2. AVRAAM

  Da de ce MOLDOVA nu are o hidrocentrala atomica ca FUKUSIMA ori CERNOBIL???Odata BAH!!!!Si o disparut moldobecii cu reformele juridice false,cu minciunile gogonate in electorala cu mafiotii hapsini,cu popii perversi,cu vamesii si politistii corupti,cu valori si principii,cu asfalt gaurit,cu blocuri pline de kiştoace,cu comunisti orange,comunisti verzi,albastri,sa fie totul contaminat de radiatie si sa supravietuiaca doar gastarbaiterii care vor naste o natie noua de basarabeni…

 3. vera

  Telefonul lui Platon nu raspunde, fiindca ,toti, acum se bronzeaza, iar telefoanele le deconecteaza, ca sa se relaxeze mai in tihna.

  Da cine stie, poate o fi plecat, sa depuna niste “banuti”- cistigati, in bancile din Siberia,ca acolo e mai de nadejde si mai departisor de Moldova ?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *