Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Al cui e ZdG 2014?

Al cui e ZdG 2014?

În acest an, câteva sute de ziare din lume şi-au închis ediţiile tipărite. Mii de reporteri şi-au pierdut locul de muncă sau au fost forţaţi să se readapteze la jurnalismul digital. Numărul cititorilor de ziare se reduce, dar calitatea lor creşte. Devotamentul lor creşte. Şi asta îi face unici şi importanţi. Pentru ei se mai scriu ziare în lume. Pentru asemenea oameni se scriu ziare şi în Moldova.

Luna decembrie este una de mare zbucium pentru ziarele din lumea întreagă. Redacţiile ziarelor se frământă şi aşteaptă. Aceste aşteptări nu sunt valabile pentru redacţiile televiziunilor, posturilor de radio sau ale ediţiilor de pe Internet. Acest gen de aşteptări există doar în redacţiile ziarelor tipărite. Se aşteaptă totalurile datelor despre abonare. Pentru că fără abonaţi nu există alt sens de a scrie, a edita şi a distribui un ziar.

Anul 2013 a fost unul greu pentru ZdG. Am fost din nou campionii proceselor judiciare, fiind acţionaţi în judecată de către funcţionari publici, actuali şi foşti politicieni, oameni de afaceri. Deşi suntem hărţuiţi prin instanţe de 9 ani, nu am pierdut încă niciun caz. De aceea, conchidem că 2013 a fost şi un an bun, căci dacă reuşeşti să îţi faci dreptate într-un sistem judiciar ca cel din Moldova, înseamnă că e chiar prilej de bucurie.

Îmi amintesc că, doar cu câteva săptămâni în urmă, reporterul ZdG Victor Moşneag a fost citat în instanţă. A privit cu mirare citaţia şi a zis: „Eu nu pot să merg, ia vedeţi cine e judecătorul, e unul despre palatele căruia am scris, şi el s-a supărat că am scris despre averile lui”. Am discutat în redacţie, dar am conchis că altă cale nu avem decât să ne conformăm justiţiei, şi să mergem, fiecare reporter citat, pe fiecare caz. Dacă vrem stat de drept, trebuie să respectăm legile. Victor a revenit impresionat de la acea şedinţă judiciară. Judecătorul l-a tratat cu respect. Chiar dacă, în suflet, ambii aveau păreri diferite, ambii au respectat instanţa.

Pe poştaşul din zona Casei Presei din Chişinău îl dor picioarele să ne bată pragul şi mâinile să ne aducă citaţii. Dar 2013 a fost un an bun pentru că poştaşul a adus şi sute de scrisori de la cititori. Şi chiar dacă scrisorile au fost mai mult pline cu plângeri, ne-am bucurat şi de ele, pentru că asta a însemnat că am avut cititori şi au existat oameni care şi-au deschis sufletul anume pentru noi.

Existenţa cititorilor nu e o fabulă. E o necesitate vitală. De aceea, nu aşteptăm pur şi simplu în fiecare decembrie totalurile campaniei de abonare, ci practic muncim tot anul ca să facem un ziar cât mai interesant, cât mai dedicat oamenilor şi drepturilor lor, ca oamenii să simtă necesitatea lui şi la anul.

Deci în 2013 am muncit ca să avem cititori şi în 2014. Iar în decembrie am aflat cine ne va citi la anul. Numărul abonaţilor la ZdG pentru 2014 nu a descrescut, chiar dacă pe glob s-au închis câteva sute de ziare. Comunitatea noastră de cititori la anul va fi mai mare cu circa 20%. E mult? Niciodată nu e mult. Dar ştim că fiecare cititor e o individualitate, care acceptă şi apreciază munca noastră dedicată promovării drepturilor omului şi combaterii corupţiei.

Avem cititori în toate raioanele R.Moldova. Dar raionul Cahul ne-a uimit de-a dreptul, circa 15% dintre abonaţii ZdG locuiesc în satele acestui raion. De asemenea, circa 10% dintre abonaţi locuiesc în raionul Făleşti. Şi la Nisporeni ZdG are numeroşi abonaţi, mulţumiri speciale celor de la Edineţ, Ştefan-Vodă, Călăraşi, Drochia, Floreşti. Fiecare abonat în parte a contribuit şi a creat o oportunitate – existenţa Ziarului de Gardă în 2014.

Remarcam anterior că ne vin sute de scrisori cu plângeri despre abuzuri şi drepturi încălcate. Recunoaştem că nu reuşim să facem faţă fluxului mare de solicitări de a ajutora cetăţenii în calea lor chinuitoare de a-şi apăra drepturile. De aceea suntem nevoiţi să alegem. Iar alegerea este motivată şi de mesajele cititorilor, dar şi de numărul de abonaţi. Suntem nevoiţi să fim selectivi. Şi suntem bucuroşi să mergem în deplasări în localităţile unde ştim că avem comunităţi bogate de cititori.

Astfel, agenda noastră de teme şi deplasări pentru anul viitoar e plină. Vom dezvălui din nou scheme de corupţie, vom scrie din nou despre cazuri de trafic de influenţă, abuz cu bani publici, încălcări ale drepturilor umane, migraţie, dar vom căuta şi prezenta, de asemenea, şi istorii ale unor oameni speciali, deosebiţi, talentaţi şi harnici, căci ei mişcă Moldova înainte.

La mulţi ani!