Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   7 aprilie: achitări și încetări…

7 aprilie: achitări și încetări irevocabile și o amendă

Au trecut totuşi 7 ani din aprilie 2009. E al şaptelea prilej anual de concluzii.

Unu. Câţiva oameni omorâţi. A fost încălcat dreptul suprem al oricărui cetăţean în orice stat – dreptul la viaţă. Nimeni nu a răspuns pentru moartea lor. Niciun oficial nu a fost pedepsit.

Doi. Sute de persoane maltratate de poliţie. S-au consumat resurse enorme pentru ca aceste persoane să fie tratate în instituţiile medicale, fiind aduse cu multiple fracturi şi traume. S-au cheltuit resurse enorme ca să fie reabilitate psihologic, ca să solicite dreptatea în instanţe. S-au pornit sute de dosare penale. Niciun oficial nu a fost pedepsit cu acţiuni punitive serioase pentru acte de tortură.

Trei. Clădiri distruse. Clădirea Preşedinţiei nu a fost redeschisă nici până astăzi, deşi s-au investit milioane în reconstrucţia acesteia. Clădirea Parlamentului a fost restaurată din bani publici, dar cu încălcarea normelor transparenţei. Cameramanii şi fotografii încă nu au acces în spaţiul rezervat jurnaliştilor în sala de şedinţe a Parlamentului. Spaţiul rezervat jurnaliştilor este limitat şi neadaptat.

Patru. Foşti conducători de stat responsabili de crime, tortură şi distrugerea patrimoniului. Vladimir Voronin, preşedintele statului la 7 aprilie 2009, a devenit ulterior parlamentar, şi nu a fost niciodată anchetat în vederea răspunderii sale pentru crimele descrise în primele 3 puncte. Zinaida Greceanîi, fostă prim-ministră, de asemenea a devenit parlamentară, migrând de la Partidul Comuniştilor la cel al Socialiştilor. Marian Lupu, fostul şef al Parlamentului în aprilie 2009, a rămas în acelaşi batiment, dar a schimbat traseul politic, transformându-se din comunist în democrat.

Cinci. Şefii şi colaboratorii MAI. Sute de acuzaţii de tortură, abuz de forţă, ascunderea datelor, inacţiune. Nicio persoană pedepsită cu detenţie. Fostul ministru Papuc a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, dar nu a fost găsit ca să fe pus să îşi ispăşească pedeapsa. Generalul Botnari, fost comisar al municipiului Chişinău, a fost condamnat la 2 ani cu suspendare. Valentin Zubic, fost şef al statului-major la Interne, a fost scos de sub urmărirea penală şi angajat la Finpar Invest, o firmă a lui Vlad Plahotniuc. La fel şi fostul ministru de Interne Valentin Mejinschi e angajat al unei firme aparţinând lui Vlad Plahotniuc. Iacob Gumeniţă, fost comisar adjunct, are un dosar care nu are sentinţă. Petru Corduneanu, fost şef Direcţie Ordine Publică din cadrul MAI, şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, au fost achitaţi. Igor Bodorin, fostul şef al Serviciului Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), lucrează la o firmă a lui Ilan Şor. Poliţiştii acuzaţi de tortură, cum ar fi Ruslan Saachian sau Radu Starinschi, lucrează în continuare în sistem.

Şase. Justiţia. Mulţi judecători din iad au rămas în sistem, unii fiind chiar avansaţi. Reforma justiţiei a fost compromisă pe parcursul celor 7 ani şi este sub control politic în prezent.

Şapte. Procuratura Generală. Ieri, serviciul de presă al Procuraturii a prezentat un bilanţ. ”Au devenit irevocabile 17 sentinţe în privinţa a 27 persoane, dintre care: sentinţe de achitare – 8 în privinţa a 14 persoane; sentinţe de încetare – 2 în privinţa a 2 persoane (o sentinţă pe motivul decesului făptuitorului, iar alta prin tragerea la răspundere contravenţională); sentinţe de condamnare – 7 în privinţa a 11 persoane (în baza unei sentinţe – o persoană a fost condamnată la amendă, iar în celelalte cazuri s-a aplicat art. 90 din Codul penal – suspendarea condiţionată a executării pedepsei)”. Deci, în cazul deciziilor irevocabile avem achitări, încetări, suspendări şi o amendă.

După demisia Procurorului General la 1 martie 2016, Parlamentul ar fi trebuit să anunţe procedurile de selectare şi votare a unui nou procuror, care, în baza unei noi legi a Procuraturii, ar fi adus o altă lumină în dosarele 7 aprilie. Ieri, am adresat Parlamentului oral şi în scris întrebări cu privire la data şi modul în care va fi numit/ales un nou Procuror General. Deocamdată nu am primit niciun răspuns.

Tot ieri, nimeni nu a mai spus nimic despre Monumentul Libertăţii, care ar fi trebuit să fie înălţat în faţa Parlamentului cu 4 ani în urmă.