Scrisoare: Rugăm să fie schimbate numele deputaţilor

Un grup de cetăţeni au remis Parlamentului o solicitare de modificare legislativă. Ei cer ca deputaţii să renunţe la nume şi să poarte doar porecle, chiar să le fie schimbate numele din paşaport cu porecle.

Cetăţenii spun că ideea acestei iniíative le-a venit după ce au văzut la ştiri ultima şedinţă de Parlament, în care deputaţii s-au numit cu alte nume decât cele de pe listele electorale.

„Noi, cetăţenii R. Moldova, alegători ai tuturor partidelor parlamentare, cerem să se facă modificări în legislaţia cu privire la numele deputaţilor.

Confirmăm că, în ziua alegerilor, noi am ales partide care aveau pe liste nişte oameni cu nume cum ar fi: Mihail, Igor, Zinaida, Constantin, Marina, Vladimir, Marian. Dar, la câteva luni după ce au ajuns în Legislativ, deputaţii au început, pe rând, a se numi cu alte nume, decât cele înscrise în listele electorale şi chiar în actele de identitate.

Astfel, Zina a devenit Carabina, Igor este supranumit Bidon, Constantin a devenit Barsetka, alt Constantin – e numit Trinirofka, Marina – e în general numită cu o expresie. Vlad era numit ba Plaha (eşafod, în limba rusă), ba Ulinici. Mai recent, în general numele masculin de Mihai a fost transformat în nume de femeie, Liuda.

Noi, cetăţenii R. Moldova, alegători în scrutine electorale, am analizat această problemă şi am ajuns la câteva concluzii: o mare parte dintre deputaţi de mult nu răspund la solicitările, plângerile, chemările şi îndemnurile noastre. La început am crezut că ei ne ignoră, dar de fapt problema e alta – ei au uitat care sunt numele lor adevărate şi răspund deja la numele noi.

Astfel, ei poate ar fi vrut să le răspundă cetăţenilor la solicitări sau rugăminţi, să contribuie la soluţionarea problemelor, dar reiese că cetăţenii li s-au adresat greşit, pe nume vechi. Noi, cetăţenii, am decis să ne cerem scuze că ne-a scăpat acest moment şi să reparăm greşeala. Astfel, de azi înainte ne vom adresa corect, cu apelativele: Domnule deputat Bidon, Iuda, Bou, Cal, Eşafod, Carabina, Mormoloc, Păduche, Păsărică, Prâslea, Măgar, Cancelar, Bandit, Sucit.

Ca să nu apară confuzii, rugăm deputaţii să facă o listă deplină de 101 nume noi, înscrise în dreptul celor vechi, care să fie publicate în Monitorul Oficial, apoi – pe pagina web a Parlamentului şi distribuită presei. De asemenea, unii deputaţi poate vor să îşi păstreze dubla identitate – în Parlament să fie Bidon, Bou, Carabina, iar în viaţă – Igor, Marian, Zina.

Rugăm Legislativul să facă o lege nouă, prin care să confirme noua modalitate de numire a deputaţilor: în primele 4 săptămâni după alegeri, fiecăruia îi este atribuit un nume de către popor, în baza acţiunilor comise în această perioadă.

Ca să nu existe confuzii cu numele, e nevoie de elaborat un regulament, un registru de nume care pot fi atribuite parlamentarilor după înscăunare, aşa cum li se atribuie, de exemplu, alte nume călugărilor după hirotonisire.

Rugăm ca deputaţilor să li se ofere deplina libertate de a folosi aceste nume, iar pentru a se simţi legitimaţi, să li se elibereze paşapoarte diplomatice nu cu numele de acasă, care nu îi mai reprezintă în Parlament, ci cu numele de deputat. Astfel, paşapoartele diplomatice vor conţine fotografia Zinei, iar prenumele înscris va fi Carabina, fotografia lui Ţuţu, iar prenumele Trinirofka.

Stimaţi deputaţi, credem că aşa va fi cel mai sincer. Deputaţii se vor simţi cine sunt cu adevărat, iar cetăţenii îi vor numi cu numele pe care le merită. Vă mulţumim!”.

Scrisoarea a fost reprodusă de redacţia Circ în Tramvai.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Nikodim

    Fiecare deputat va intra in istora Neamului prin faptele concrete și propunerile legislative. Avem deputati cu care ne putem mândri. Au făcut legi și Istorie. Alții au venit din anonimat și acolo vor rămâne. Ar trebui ca și mass media să monitorizeze mai înțelept activitatea fiecăruia, dar nu a scandalurillor pe care ei le provoacă. Unii doar prin scandaluri și bătăii au devenit cunoscuți publicului. De fapt, presa ar trebui să informaze doar despre proeicte de legi și cele votate. Să revină la funcționarea lor. Înrest, nu are ce căuta presa acolo.Mass media uneori mai mult INCITĂ la Haos, scoțind gunoiul din sălile parlamentare de lucru. Pe când presa CULTĂ ar trebui să scoată de acolo doar Lumina, Adevărul , dar nu TOT negativul și distructivul, ce se imprimă în subconștiențtul electoratului.

  2. Simion

    …dupa spranceana, dupa gust: Adri-anus Ilici Candidoza, Mari-anus Ilici zaLupa, Igargaun Dodoloaie-mega oaie, Zinaiuda Grechiauna, Cioara batrana cu dintii de lana, Baliga, Mismas Ghimpotent, Alinutza madafloaca de pizza, Bougdan mogaldan, fraierica valizica, dracu-n sandalae, Sarsaila Balan,7 muste-tari&Hotzuneanu contagiosu, Cutzu jigodiosu, GKGBasinosu, bou pe patine, bovina in botine, martoaga troiana, camila drogata, condoam spart, neghinosu, odiosu, raiosu, mucilanaginosu, ofticosu, stricacioasa, glodoasa, puciosu, puruiosu, tuberculosu, flegmanosu, cordaciune, cutra. japitza samd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *