Pantomimă moldovenească la Bruxelles

La începutul acestei săptămâni, la Bruxelles, a avut loc un spectacol. Actorul principal a fost Pavel Filip, dar şi alţi câțiva membri ai Guvernului şi câţiva parlamentari. Spectacolul s-a intitulat „Mimarea Asocierii cu UE în Republica Moldova”.

Pavel Filip a plecat la Bruxelles cu piesa bine învăţată. Autorul piesei este un dramaturg celebru la Chişinău, un dramaturg de clasă, cu practică la Marele Teatru Interlop din Moldova.

Spectacolul despre mimarea Asocierii cu UE are câteva scene care vorbesc despre marele succes al Republicii Moldova pe calea îndeplinirii Acordului cu Uniunea Europeană.

Premierul Pavel Filip le-a povestit partenerilor europeni, prin limbajul semnelor, al privirilor şi mimicilor, cât de bine o duc oamenii în Moldova. Pe fundalul spectacolului prezentat la Bruxelles au răsunat ştiri inspiraţionale de la posturile GMG: „Pavel Filip: Vom majora veniturile cetăţenilor pentru ca să poată cheltui mai mult”, „Pavel Filip: Recuperarea miliardului dispărut din cele trei bănci, una dintre priorităţile noului Guvern”, „Pavel Filip: Situaţia economică în Moldova nu este atât de gravă după cum se crede, iar salariile şi pensiile vor fi achitate la timp”,  „Pavel Filip: Nu este chiar atât de rău financiar în Republica Moldova. Sunt încrezător că vom ajunge şi în situaţia să majorăm veniturile cetăţenilor. Astfel ca ei să poată cheltui mai mult. Asta ar însemna pornirea motorului economiei în sens pozitiv”, „Pavel Filip: Am în agendă să mă întâlnesc cu reprezentanţii ai mai multor industrii, inclusiv cu producătorii de pâine, producătorii de lapte, de ulei, să vedem unde putem optimiza preţurile, unde le putem micşora, şi mai bine. Pentru ca cetăţenii să scoată mai puţini bani din buzunar”, „Premierul Filip a reiterat interesul Republicii Moldova pentru consolidarea, în continuare, a participării ţării noastre în cadrul programelor regionale ale UE şi implementarea proiectelor de infrastructură”.

Pe fundalul acestor reportaje, parlamentarii europeni au început să aplaude, să îşi exprime încântarea şi bucuria. „Wow! În Moldova pâinea s-a ieftinit!”, „Wow, moldovenii plătesc o nimica toată pentru gaze!”, „Wow, zahărul, uleiul, carnea – costă tot mai puţin”.

La finalul spectacolului, o serie de deputaţi europeni au declarat că au identificat comunismul şi că se mută cu traiul în R.Moldova. Ei vor să mănânce pâine socială cu unt şi să bea lapte democrat din pahar moldovenesc.

Dar, chiar şi aşa, Pavel Filip nu se putea opri să îşi joace rolul până la capăt: „În Moldova tinerii sunt cei mai susţinuţi, cei mai respectaţi. Ei sunt garanţia viitorului prosper al R.Moldova. Avem, de exemplu, tineri care învaţă şi trăiesc în Elveţia. Unul dintre ei a ajuns de invidia Genevei, are o maşină de o rară frumuseţe, Mansory Mercedes-Benz S63 AMG Coupe, de care nici chiar deputaţii europeni nu au. Acest tânăr, Timka, reprezintă toţi tinerii din R.Moldova. El învaţă din exemplul tatălui său, el spune că tatăl său munceşte cel mai mult. Aşa sunt copiii în Moldova, îşi respectă părinţii şi învaţă de la ei.”

Unul dintre deputaţii europeni a încercat să pună la îndoială marele succes al Guvernului Filip, cel puţin la capitolul Timka: „Dar situaţia lui Timka şi a copiilor întreţinuţi de către părinţii din străinătate e absolut inversă – părinţii muncesc în statele bogate ca să îşi întreţină copiii în cel mai sărac stat din Europa, iar în cazul lui Timka – tatăl lucrează în cel mai sărac stat din Europa ca să îşi întreţină familia în unul dintre cele mai bogate state din Europa, procurându-le cele mai scumpe maşini şi alte bunuri”. Premierul Filip nu s-a pierdut cu firea, a avut o explicaţie-model: „În aceasta şi constă argumentul că şi moldovenii pot, că nu doar europenii pot trăi bine, că moldovenii îi pot întrece chiar pe europeni, inclusiv chiar pe deputaţii europeni. Spuneţi, care dintre voi are aşa maşină ca Timka? Nu aveţi aşa ceva? Deci aveţi spre ce tinde, aveţi de la cine lua exemplu! Tinerii din Moldova v-au demonstrat că se poate!”

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Simion

  Prim-sinistru de paie fara minte, par si c***e. S-a basit oral vioi si si-a compromis chilotii. Paiata frizata, oaie incaltata, s-a dus bou pe patine si s-a-ntors bovina in botine.

 2. Anatolie Mereuta

  Bun pafletul,dar orice papusa sau marioneta are un papusar sau tragator al sforilor marionetei,ori el lipseste din paflet ca personaj central.dar si faptul ca Filip a jucat bine ,dar nu i-a pacalit pe europeni,care nu ne dau bani pe promisiuni ca pana acum,ci vor reformele intai,apoi banii,sa vedem ce va face Filip.va incepe reformele sau va cade ca si Gaburici cand a vrut sa faca reforme..

 3. Jora

  Vă credeam un portal de știri normal, dar se vede că m-am greșit! Văd că faceți pamflete de 2 bai, pentru a modifica opinia publică. Defapt văd că vă arătați adevărata față!!

 4. Dumitru Julavschi

  Bravo! Aplauze! Era cit pe ce sa cred in povestea voastra! Cred ca ati luat bani buni pe acest pamflet. Ati luat destul de mult ca se merita sa va stricati imaginea in fata cititorilor vostri? Imi pare rau de voi. Inca vreo doua halturi din astea, si nimeni nu va mai crede in stirile voastre.

 5. andrei balan

  Eu cred ca pentru Republica Moldova mai mult conteaza suportul si sustinerea oferita de oficialii europeni actualului Guvern decit criticele aduse pe loc gol si neargumentat. Eu inteleg ca omonentii politici ai democratilor incearca pe oric e cale sa mai arunce cu niste noroi, insa chiar sa denatureze atita evenimentul de la Bruxelles, cred ca e prea de tot. http://evenimentul.md/oficiali-europeni-dupa-intrevederea-cu-pavel-filip-suntem-gata-sa-oferim-asistenta-acolo-unde-este-necesar/

 6. Oleg

  Șura mura, dacă voi sunteți ziar serios ap eu să-mi bag piciorul, un articol murătură ori știre de kankan. Pe viitor să nu mai pretindezi că sunteți presă, sunteți niște pamfletari, nimic mai mult

 7. VASILISA

  Orice prim-ministru am avia ,jurnalistii bine platiti scriu diferite basme. Interesant cate mii $ a primit. EL ESTE INTRADEVAR ” SURE-MARA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *