Mitropolitul Vladimir s-a rugat pentru ocupanţi

La solicitarea Partidului Social Democrat, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, a oficiat, pe 16 mai, o liturghie cu ocazia a 200 de ani de la evenimentele din 1812, zi în care «Basarabia a ieşit de sub jugul otoman».

Prezent la slujbă, preşedintele PSD, Victor Şelin, a precizat că «dacă actuala Guvernare nu ar vinde Istoria statului Moldovenesc şi nu ar transmite societăţii un mesaj doar pro-românesc, atunci cetăţenii ar înţelege că această zi este înscrisă în Letopiseţ ca dată marcantă, şi că anume din 16 mai 1812 poporul moldovenesc şi-a recăpătat libertatea şi independenţa în valorile spirituale şi culturale asociate de domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt», se arată într-un comunicat al partidului, citat de union.md.

Amintim că, urmare a Tratatului de pace semnat pe 16 mai 1812 la Bucureşti între turci şi ruşi, o parte a Ţării Moldovei, situată între râurile Prut şi Nistru, a fost anexată la Imperiul Ţarist. Începând din acest moment, Basarabia a intrat sub influenţa Rusiei, de care nu poate scăpa nici astăzi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Privighetoarea

  „În 1992, fiind întrebata:
  „Să înțeleg că și DVS. sunteți unionistă?”,

  Maria Bieșu a răspuns:
  ” Așa este. De mică, odată cu laptele matern,
  mi-a intrat în sânge și românismul.

  Sunt româncă și cred că orice român,
  orice patriot este dator să se gândească la re-întregirea Patriei.
  Iar eu sunt patriot convinsa!
  Nicicând nu m-am gîndit să plec de aici.
  Cu atât mai mult acum,
  când e în toi lupta pentru revenirea Moldovei
  la sânul Patriei-mamă”
  (ziarul “Tineretul Moldovei”, 21 februarie 1992)
  http://traianvasilcau.wordpress.com/2012/05/18/cine-isi-face-rating-politic-si-pe-seama-raposatei-maria-biesu-2/#comment-8043
  ——————————————————————–

 2. 2012 : RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA este în plină desfăşurare!

  MANKURTISMUL e boală grea.
  Această boală grea provocată de VIRUSUL MINCIUNII RUSEŞTI se mai numeşte şi “STATALISM”,”MOLDOVENISM” sau “PRAGMATISM”.

  MANKURTISMUL la unii ţine de BUZUNAR şi TRĂDARE,dar la alţii e şi RÂNZĂ multă umflată şi hrănită de VICLENIILE şi MINCIUNILE RUSEŞTI numite “respubliKAKA maldavski”,”limba maldavski” şi “poporul maldavski”.

  Nemernicii KAGHEBIŞTI din mitroPOPOlia moldovei se folosesc de credinţa noastră STRĂMOŞEASCĂ ORTODOXĂ ca de un “PRIPON”,ca de un KNUT,BICI RUSESC viclean prin care să ne “mâne” ca pe vite înspre “ŢARCUL” ELECTORAL al “adevăraţilor” păstrători ai credinţei:
  Călăii Ocupanţi Ruşi şi slugile lor din PCRM-PLDM-PD,Coloana a-5-a RUSĂ.

  VENINUL RUSESC PRAVOSLAVNIC ne este scuipat în faţă tocmai de urmaşii celor care NE SPÂNZURAU PREOŢII,ne deportau măicuţele şi ne DINAMITAU bisericile şi mânăstirile!
  Nemernicii ăştia NE ARDEAU EVANGHELIILE doar pentru că…ERAU SCRISE ÎN ROMÂNEŞTE,în limba STRĂMOŞILOR,a buneilor noştri!
  Şi acum TOT EI,
  mârşavii,
  TOT EI,
  ucigaşii,
  TOT EI KAGHEBIŞTII
  ne învaţă “adevărata” credinţă?

  VIPERELE RUSEŞTI MANKURTE care ne tot OBLIGĂ de 200 de ani să învăţăm
  ISTORIA LOR-“moldovenească”,
  limba LOR-“moldoveneasc㔺i
  să trăim ÎN ŢARCUL LOR -“moldovenesc”
  (a se citi RUSESC),păzit cu TANCURILE “Eliberatorilor”,viperele astea ne învaţă “ADEVĂRATA” credinţă?

  Cantarean,MARCHEL,VIERMII ăştia MANKURŢI care sunt în stare să spună “ZDRASTI!” şi propriei lor mume,ăştia NE ÎNVAŢĂ ADEVĂRATA CREDINŢA?
  Bine le-a zis Vieru-“HUIDEO,POTAIE!”

 3. un om

  Nesimititul de KGB-st.,duce iarasi in eruare enoriasii sai,afirmind ca la 1812,moldovenii de la E.si-au recapatat dreptul religios impamintenit de apostolul Andrei.Intrebarea ar fi:Restul Moldovei de la V.,si-a pierdut cumva atunci acest privelagiat?Turcii nu s-au amestecat in schimbarea religiei pe perioada ocupatiei.Interesul rusilor a fost cel de a avea iesire definitiva la Dunare si M.Neagra,cu ocuparea Munteniei si a Moldovei in intregime.Sa nu uitam gestul lui Hrusciov ,care a incercat sa supuna Baraganul si Dobrogea ca zona agricola pentru imperiu.

 4. vasile

  hahahahahahhahahahahhahahahahhaahhahahhahahhahahhahahahhah vai de capul nostru………. nici macar istoria nu suntem capabili sa o aparam…….

 5. EXTREMA DREAPTA RM

  Imperiul Otoman nu ne-a impus religia sa, nici limba sa. Senic recunoaste ca RM trebuie sa se elibereze de imperii numai cu ajutorul lumei libere, deci si eliberarea de imperiul Tarist-Postsovietic se poate realiza numai prin forta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *