Liga rusă duce româna în Siberia?

Liga rusă din Chişinău a pornit o acţiune de readucere a numelui ostaşului soveitic Belski pe una dintre străzile Chişinăului, cerând anularea numelui lui Alexandru Ioan Cuza.

Unul dintre argumentele anulării numelui de Alexandru Ioan Cuza este faptul că a contribuit la introducerea “grafiei latine străine societăţii moldoveneşti”. Savanţii de la liga rusă nu dau explicaţii clare de ce au decis ei că grafia limbii române este străină şi de ce grafia chirilică este adecvată atât limbii ruse, cât şi tuturor limbilor popoarelor cotropite de la Revoluţia din Octombrie 1917 până în prezent.

Călătorii din Circ în Tramvai au decis să iasă şi ei cu o iniţiativă, solicitând ca toată Siberia şi Kazahstanul, spaţii în care au fost deportaţi românii, letonii, estonienii şi alte popoare, să vorbească respectiv şi oficial româna, letona, estona. Aceste limbi să devină oficiale în administraţiile locale şi regionale, iar la Moscova să fie creat un departament la Kremlin şi în Parlament pentru promovarea limbilor foştilor deportaţi omorâţi de ruşi.

De asemenea, străzile Moscovei construite de muncitorii moldoveni vor purta denumiri în grafie latină, şi chiar nume româneşti.

O.LIGARhus


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. DACUL

  Liga rusa sa-si adune toti rusii din Moldova si sa-i duca la ei acasa in Rusia, ca ne-am saturat de ei.

 2. Marcel

  Pasivitatea si buna convietuire nu functioneaza cu aceasta sleahta. Trebue sa-i confruntati oriunde si orcind se iveste o oportunitate, facetii sa inteleaga ca ei sunt musafiri neinvitati in casa vostra.
  Luati initiativa si reduceti la tacere odata si pentru intotdeuna aceasta armata de ocupatie care nu stie decit de forta si de agresivitate.

 3. 2012 Anul REÎNTREGIRII ROMÂNIEI

  „Suntem români,
  vrem să rămânem români

  şi cerem egala îndreptăţire a naţiunii noastre”.

  Mihai Eminescu

 4. 2012 Anul REÎNTREGIRII ROMÂNIEI

  Mihai EMINESCU
  România în luptă cu panslavismul
  Timpul, iunie 1878

  “Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească a pamântului românesc, ci voieşte să-şi ia şi sufletele ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român.

  Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca să-şi asigure graniţele, ci pentru ca să inainteze cu ele, şi nu voieşte să inainteze decât spre a putea stăpâni mai multe suflete.

  Tocmai puşi faţă în faţă cu viaţa rusească românii au început a fi cu atât mai vârtos pătrunşi de farmecul vieţii lor proprii, de bogăţia şi superioritatea individualităţii lor naţionale; tocmai fiind puşi în contact cu ruşii, românii erau mândri de românitatea lor.

  E nobil răsadul din care s-a prăsit acest mic popor românesc, şi, deşi planta nu e mare, rodul e frumos şi îmbelşugat; cele două milioane de români au adunat în curgerea veacurilor mai multe şi mai frumoase comori decît nouăzeci de milioane de ruşi vor putea să adune cândva.

  Nu! Înrâurirea firească a Rusiei ne este stricăcioasă, dar ea nu ne poate nimici. Pentru ca să ne ia individualitatea, Rusia ar trebui să ne dea alta în schimb, şi, cel puţin deocamdată, nu suntem copţi pentru o asemenea degenerare.

  De câte ori ruşii se vor pune în atingere cu noi, vor trebui să simtă superioritatea individualităţii noastre, să fie supăraţi de acest simţământ şi să ne urască mai mult şi tot mai mult.

  Fără îndoială această ură a fost întemeiată pe timpul când între Moldova şi aşa-numita Basarabia comunicaţia era liberă.
  Ruşii s-au încredinţat că această libertate este primejdioasă numai pentru dânşii şi pentru aceasta au închis graniţele ermeticeşte şi au curmat atingerea între românii de peste Prut şi restul poporului român.

  De atunci şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare.
  Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a canta în ziua de Paşti “Hristos a inviat” în româneşte.

  Nimic în limba românească nu se poate scrie; nimic ce e scris în limba românească, nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni; ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă româneşte, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe; într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă românească e oprită, rău privită şi chiar pedepsită.

  Sute de ani, românii au fost cel puţin indirect stăpâniţi de turci: niciodată însă în curgerea veacurilor, turcii nu au pus în discuţie limba şi naţionalitatea română. Oriunde însă românii au căzut sub stăpânirea directă ori indirectă a slavilor, dezvoltarea lor firească s-a curmat prin mijloace silnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *