Fabula Alianţei: RACUL, BROASCA şi ŞTIUCA

Se pare că Alianţa noastră nu mai este Beton. Nici armat, nici dezarmat. Calamităţile naturii din ultimul timp au cam fisurat-o. Exact ca şi în cazul unei case fisurate de ape. Acum se vede clar că toţi trag în toate părţile, exact ca în fabula lui Alexanru Donici «RACUL, BROASCA şi o ŞTIUCĂ». În cazul nostru, aşi zice “RACUL, BROASCA, ŞTIUCA şi LUPUL”.

Toţi vor să tragă sacul din apă, de parcă în acel sac s-ar afla misteriosul mandat de preşedinte al R. Moldova. El este singurul care nu împarte bani şi promisiuni sinistraţilor. Cu calmul şi vigilenţa lupului ar putea pierde mai mult, pentru că, la noi, dacă dai – ai. Adică, dacă dai, alegătorii ţi-ar putea da votul, dacă nu – mandatul s-ar putea topi în apă.

Ca să nu să se înece sacul, Broasca sare în sus din toate puterile, face exerciţii la bară fixă. E puternic şi face tot posibilul să urnească sacul din loc: scoate un curcan şi un câine din apă, promite că va construi case până la iarnă. Aceste vorbe şi fapte ar putea scoate la liman cel puţin gura sacului. Contează cât de sus sare Broasca.

În schimb, Ştiuca, se izbeşte, se zbate, dar sacul pare greu, tare greu de mişcat. Ca să monitorizeze întreaga situaţie, Ştiuca s-a urcat la înălţime, să vadă nenorocirile de sus în jos. Împarte bani din propriul buzunar.«I-am dat lor că ei au nevoie, eu nu am timp să-i cheltui prin restaurante». Gura lui adevăr grăieşte. Femeile îl mulţumesc cu un «Bogdaproste», iar el pleacă mulţumit că lumea află despre binele făcut.

Racul? Bineînţeles: un pas înainte şi doi înapoi. Dacă, însă, îl asociem cu  lebăda din varianta originală a lui Krîlov, concluzia principală e una bine ştiută deja: el se va sinucide, dacă va rămâne singur. Exact ca lebăda, care moare, dacă rămâne văduvă.

Spre toamnă, am putea cunoaşte cine va pune mâna pe sacul greu, încărcat cu voturile alegătorilor, până atunci, însă…

«Aşa-i şi la omenire,

Când în obşte nu-i unire:

Nici o treabă nu se face

Cu izbândă şi cu pace»

(A. Donici)

Din Acvarium, special pentru Circ în TramVAI!,
Mark Somon


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *