Boris Focşa în ghilimele

Zilele trecute, portalul italian inforazione.it a plasat un articol destul de vesel despre Boris Focşa. Pentru prima dată în viaţa actualului ministru al Culturii, numele său a fost luat între ghilimele, ca şi un nume de stradă, de teatru, de fabrică, de parc, de restaurant, de carte, de monument, de şcoală etc.

“Ministrul Culturii din Guvernul Moldovei “Boris Focsa” a conferit lui Paolo Trotta titlul prestigios de Consilier Economic pentru Italia în cadrul Ministerului Culturii de la Chişinău”. Pe parcursul textului, numele lui Boris Focşa este pe alocuri scos dintre ghilimele, iar în unele locuri numit deja nu doar fără ghilimele, ci şi modificat – Boris Focsa.

Cu toate acestea, prin Guvernul de la Chişinău s-au născut nişte zvonuri nu prea pozitive despre Boris Focşa, care, probabil, vor avea repercusiuni asupra carierei sale ulterioare şi, în special, asupra termenului său ministerial.

Vorba e că unul dintre cititorii de presă italiană din Cancelaria de Stat a descoperit că acest titlu dăunează imaginii Guvernului şi premierului în parte.

“Dacă privim atent la acest titlu (“Ministrul Culturii din Guvernul Moldovei “Boris Focsa” a conferit lui Paolo Trotta titlul prestigios de Consilier Economic pentru Italia în cadrul Ministerului Culturii de la Chişinău”), reiese că Guvernul Moldovei poartă numele de “Boris Focsa”. Să presupunem că e doar o eroare jurnalistică, dar o eroare de acest sens nu se întâmplă pur şi simplu. Probabil Focşa le-a sugerat că Guvernul de la Chişinău îi poartă numele”, ne-a comunicat o persoană importantă din Cancelaria Guvernului, care solicită anonimatul deoarece acum este degrevată din funcţie.

Ni s-a sugerat că, pe moment, este efectuată o anchetă internă şi se audiază convorbirile lui “Focşa-Fucsa” cu presa italiană, şi dacă se va descoperi că ghilimelele au fost induse presei,  atunci din două una: ori Guvernul R. Moldova se va numi cu adevărat „Boris Focşa”, ori ministrul actual va deveni ex-ministru.

Nu că acest nume nu s-ar potrivi Guvernului de la Chişinău, dar există nume şi mai răsunătoare care ar putea fi scrise între ghilimele în titluri de ziare şi chiar pe frontispiciul clădirii din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Sunt nume ale longevivilor Guvernului de la Chişinău, ale celor mai des citaţi de presă. Ia vedeţi cum sună: “Guvernul  R. Moldova “Andrei Sangheli” sau “Guvernul  R.Moldova “Ion Ciubuc-2”, sau “Guvernul  R. Moldova “şofer Vasile Tarlev”. Chiar şi printre actualii guvernanţi se găsesc nume demne de a fi scrise între ghilimele.

Lumea din Circ în Tramvai aşteaptă cu nerăbdare să vadă ce se va întâmpla cu omul dintre ghilimele.

Minodora FURCĂ


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *