Principală  —  Ediţia PRINT   —   Culisele demiterii judecătorului anti-sistem

Culisele demiterii judecătorului anti-sistem

Gheorghe Balan

Magistratul Gheorghe Balan, ajuns în ultimii ani în atenția opiniei publice după ce a comparat justiția din R. Moldova cu o stână, pe politicieni numindu-i „măscăricii de la guvernare care se vor dictatori”, a fost demis în urma unei plângeri depuse de un primar democrat și opt consilieri locali, care motivează că s-ar fi simțit amenințați de discursul judecătorului și de faptul că acesta i-a acționat în judecată. Plângerea aleșilor locali e susținută de un demers venit la Consiliul Superior al Magistraturii de la Serviciul de Informații și Securitate, întemeiat pe interpretări și presupuneri.

Vineri, 20 aprilie 2018, membrii Colegiului Disciplinar (CD) au decis să propună Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) demiterea din funcție a judecătorului Judecătoriei Chișinău, Gheorghe Balan. Plenul CD a conexat sesizările Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), primarului şi consilierilor satului Puhăceni, Anenii Noi, cu sesizarea depusă de Tatiana Vieru, preşedinta Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), privind acţiunile judecătorului Gheorghe Balan, pentru a fi examinate într-o singură procedură. Plenul CD a încetat cauza disciplinară intentată în temeiul sesizării declarate de Tatiana Vieru pe motiv că nu a fost comisă abatere disciplinară, dar a constatat abatere la examinarea cauzei intentate în temeiul sesizării depuse de SIS, de primar şi de consilierii satului Puhăceni, abatere prevăzută de Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, aplicându-i cea mai gravă sancțiune disciplinară posibilă eliberarea din funcţie cu încetarea de drept a împuternicirilor judecătorului.

Plângerea SIS, la unison cu cea a primarului și a opt consilieri

Debarcarea lui Gheorghe Balan din funcția de judecător a demarat încă în octombrie 2017. La 6 octombrie, Mihai Balan, pe atunci director SIS, a remis un demers către Victor Micu, președintele CSM, solicitând tragerea la răspundere a judecătorului Balan. În document se spune că SIS a fost sesizat și că deține imagini video cu discursurile magistratului la adunările locuitorilor din Puhăceni, Anenii Noi, când se examina subiectul exploatării zăcămintelor minerale prin decopertarea unor terenuri. SIS utilizează, însă, termeni evazivi, concluziile fiind bazate pe interpretări și presupuneri. „Din expunerile magistratului atestăm că ar reprezenta interesele unor rude și ale localnicilor petiționari, Savcenco și Plămădeală, pe care eventual i-ar și consulta juridic”, precizează SIS. „La începutul înregistrării e fixată o secvență din care rezultă că magistratul ar fi amenințat reprezentantul agentului economic, primarul și consilierii, iar la final a reiterat eventualitatea intentării dosarelor penale, invocând intenția petiționarilor în acest sens. În context, se subînțelege că judecătorul urmează să-i sprijine ulterior. Pe parcursul discursurilor, dl Balan a vorbit pe ton relativ ridicat, eventual pentru a influența adoptarea soluției de către autoritățile publice locale care ar satisface pretențiile reclamanților reprezentați de magistrat”, susținea directorul SIS în demersul către CSM, precizând că judecătorul ar încălca legislația, fapt pentru care urmează să fie tras la răspundere disciplinară.

La 24 octombrie 2017, pe adresa CSM a venit o plângere semnată de Denis Plămădeală, primarul democrat de la Puhăceni, Anenii Noi, și opt consilieri locali în frunte cu Serghei Focșa. Aceștia invocau că judecătorul Gheorghe Balan i-ar fi amenințat. „D-lui exercită presiuni și amenințări cu intentarea dosarelor penale asupra consilierilor, împiedicându-ne să ne exercităm plenar mandatele de aleși locali”, precizau aceștia. „Ori de câte ori ne revoltăm împotriva comportamentului judecătorului, acesta ne amenință că ar fi rudă cu liderul partidului DA, Andrei Năstase, și că va organiza prin intermediul acestuia materiale denigratoare în adresa consilierilor la Jurnal TV. Presiunile exercitate influențează buna funcționare a Consiliului. Judecătorul Gheorghe Balan a acționat în judecată Consiliul local. Din aceste considerente, orice implicare a judecătorului în activitatea Consiliului, inclusiv amenințările cu răfuiala și cu intentarea dosarelor penale, vin în contradicție cu prevederile Codului de Etică al Judecătorului”, se spune în plângerea consilierilor. Adițional, aceștia au prezentat și imagini cu judecătorul Balan de la „o ședință a Partidului DA, unde făcea propagandă în favoarea acestuia”, spun consilierii în plângere.

Balan: Procedurile disciplinare au fost doar un pretext

Gheorghe Balan este judecător din 1996

A fost cea mai lungă ședință și cea mai lungă deliberare din istoria Colegiului. Audierile au durat vreo trei ore, vreo două ore – deliberările”, precizează, la rându-i, judecătorul Balan, referindu-se la ședința CD, unde s-a decis demiterea sa din funcție. Magistratul menționează că procedura disciplinară ar fi doar un pretext, motivele din care a fost dat afară fiind altele. „Nu am comis nimic ilegal. Am fost demis pentru altceva. După ce voi lua cunoștință de hotărârea motivată, mă voi pronunţa detaliat. Acum pot spune că procedurile disciplinare sunt doar un pretext. Chiar dacă ar fi fost constatate presupusele abateri, nu era temei de concediere”, spune judecătorul, oferindu-ne detalii despre acuzațiile ce-i sunt aduse.

La 3 iulie 2016, a avut loc o adunare generală a locuitorilor din Puhăceni. Acolo, administrația publică locală, controlată de un grup majoritar de consilieri, a vrut să scoată la vânzare 13 ha de pășune, care aparțin localității. Autoritățile au decis să deschidă acolo carieră de nisip. Unii consilieri au decis să fie consultată populația, prin intermediul unei adunări generale. În cadrul acelei adunări, la propunerea unor participanți, a fost creat un grup de lucru, iar soția mea, fiind băștinașă de acolo, a fost aleasă secretara grupului. Noi deținem proprietăți în Puhăceni. Reieșind din aceste aspecte, după ce familia mea a studiat legislația, am decis să acționăm autoritățile în judecată. Am făcut o cerere de vreo 58 de file, dar consilierii au continuat masiv să schimbe destinația terenurilor agricole, inclusiv a celor unde legislația interzice categoric acest fapt. Lor nu le-a plăcut implicarea mea, pentru că eu i-am acționat repetat în judecată. Acum sunt vreo 3 cereri de chemare în judecată. Văzând că există pericol ca planurile să le fie date peste cap, au decis să scrie plângeri pe mine și la SIS, și la CSM”, povestește Balan.

S-a invocat că aș fi participat la ședințele Partidului „Demnitate și Adevăr”, pe când atunci a fost doar o adunare a satului. Au mai spus că eu îi împiedic să-şi exercite mandatele de consilier, deoarece i-am acționat în judecată. Ei spun că i-aș fi amenințat cu dosare și cu răfuială politică. Susțin că i-aș fi consultat pe săteni pe probleme juridice. Le-am spus că în tot acest caz am fost reclamant, nu judecător. Dar, repet, toate sunt doar un pretext. Eu, din 2011, vin cu declarații dure despre sistemul judecătoresc. Ăsta e motivul demiterii. Mai sunt și alte chestiuni, pe care le voi analiza și le voi dezvălui. Voi citi motivarea hotărârii și o voi ataca la CSM”, a conchis magistratul. Pe portalul instanțelor de judecată sunt informații despre mai multe litigii între familia Balan și autoritățile statului, la subiectul problemelor din Puhăceni. Într-un caz, judecătorul a acționat în judecată inclusiv Guvernul R. Moldova.

D-lui nu venea la aceste adunări ca judecător”

Veaceslav Plămădeală este președintele grupului de lucru creat la Puhăceni pentru a elucida acțiunile administrației publice locale. El susține că Balan a acționat legal și că nu a venit la adunările satului în calitate de judecător, ci de reclamant. „Soția dlui Balan e din sat. Am fost la adunarea din 3 iulie 2016, când am fost ales președintele grupului de lucru instituit pentru a se ocupa de elucidarea problemelor cu care se confruntă localitatea, legate de activitatea carierelor și impactul asupra mediului și asupra infrastructurii drumurilor, care aveau foarte mult de suferit, pentru că zilnic zeci de mașini cu tone de nisip mergeau pe ele, ele nefiind proiectate pentru așa ceva”, relatează Plămădeală.

Soția dlui Balan, la acea adunare, a fost desemnată secretară a grupului. Între timp, s-au adunat documente, iar la un moment dat, Gheorghe și Larisa Balan au decis să acționeze autoritățile și firmele care gestionau carierele în judecată, motivând că a fost adus un prejudiciu grav mediului și localității. Ulterior, peste 400 de oameni au scris cerere de aderare la acea acțiune de judecată, în calitate de coreclamanți. Legat de aceste probleme, în sat au fost ședințe ale Consiliului Sătesc. Se luau alte decizii, pentru a schimba destinația unor terenuri. Mai mulţi săteni erau foarte nemulțumiți. În acest context, îl invitam pe dl Balan să le explice oamenilor mersul lucrurilor în procesele de judecată, să le vorbească despre prejudiciile aduse. Gheorghe Balan explica. Acesta nu venea la adunări ca judecător sau persoană cu funcție de demnitate publică, ci ca și reclamant în acțiunea pe care d-lui a inițiat-o și la care au aderat peste 400 de săteni”, precizează Veaceslav Plămădeală.

La una din ședințe, dl Balan şi-a expus părerea, iar unii consilieri, mai bine zis consultanții lor din umbră, au interpretat că ar fi fost amenințați, intimidați. Ei s-au adresat la SIS și CSM, motivând că d-lui ar fi exploatat funcția deținută. L-au acuzat că s-ar fi lăudat cu relația pe care o are cu Andrei Năstase. Sunt aberații. Da, la una din ședințe, a fost și dl Năstase, dar putea veni orice politician. De fapt, au făcut totul ca familia Balan să nu mai lupte în continuare. Omul s-a implicat pentru a îmbunătăți lucrurile, dar, vedeți, interesul cuiva prevalează. Am aflat cu durere despre destituirea sa din funcție. E tragic ce se întâmplă”, zice Plămădeală.

Primarul: „Nouă ne-a creat disconfort”

Denis Plămădeală, primarul s. Puhăceni, a evitat să comenteze decizia CD în privința judecătorului Balan. „D-lui dădea sfaturi juridice unor persoane. Pe de altă parte, nouă ne-a creat disconfort, amenințându-ne cu răfuieli politice și dosare penale. Da, ne amenința. Noi exact asta am invocat în plângere. El a acționat consilierii, și pe mine, în judecată. Nu știu ce interese avea d-lui. Eu nu pot să mă expun vis-a-vis de decizia care a fost luată în privința lui”, spune primarul. Nici consilierul Sergiu Focșa, delegat de colegii din Consiliul Sătesc să le reprezinte interesele la ședința CD, nu a fost mai vorbăreț. „Care-i problema? Motivele? Întrebați-l pe dânsul. El o să vă spună. Eu nu vreau să comentez. Nu vreau să comentez, v-am spus deja. Nu doresc și gata. Plângerea a fost argumentată, dar eu nu cred că pot să v-o trimit”, ne-a transmis consilierul.

Nici Nadejda Toma, președinta CD, nu a dorit să discute cu ZdG despre decizia luată și acuzațiile din jurul ei. „Nu pot să vă spun nimic”, a zis iniţial aceasta, iar ulterior, printr-un sms, a precizat că „motivele și temeiurile juridice de aplicare a sancțiunii disciplinare vor fi indicate în hotărârea CD, care va fi publicată pe site-ul CSM”. Hotărârea motivată încă nu a fost publicată. Pentru ca aceasta să intre în vigoare, ea trebuie să fie aprobată cu votul majoritar al membrilor CSM. Totodată, hotărârea poate fi atacată la CSJ.

Discursurile anti-sistem ale judecătorului Balan din ultimii ani

Gheorghe Balan este judecător din 1996 şi a activat în toată cariera sa doar la Judecătoria Botanica din Chişinău. În ultimii ani, el s-a remarcat prin discursuri critice la adresa justiţiei și a politicienilor. „Am ajuns un sistem de laşi şi incompetenţi cu funcţii, care caută nod în papură oricui este diferit”, zicea Balan, la Adunarea Generală a Judecătorilor din martie 2017. „Oare nu pricepeţi că guvernarea ne pregăteşte pentru următoarea etapă – o zăbală grea, cu ţepi, veninoasă, ca să nu mai vorbim? De ce am permis transformarea justiţiei într-o stână, iar CNA, SIS, MAI – în paznici ai acestei stâne? În statul nostru de drept se arestează şi se eliberează de sub arest în funcţie de mofturile personale ale unui individ, care aproape a atins demenţa. Oare nu sesizăm că R. Moldova se transformă încet-încet într-un stat mafiot? Oare nu putem înţelege care-i soarta acestui petic de pământ şi că numai prin soluţii corecte am putea salva neamul batjocorit?”, s-a întrebat Balan.

Măscăricii de la guvernare se vor dictatori în ţară. Dacă am ajuns în această situaţie, nu sunt de vină ei, dar noi, judecătorii, care le-am permis să-şi facă mendrele cu legile statului, acaparând toate pârghiile puterii în R. Moldova”, acuza Balan, la o Adunare a judecătorilor din 2014.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.