Recesământul cuiburilor de cocostârc. Află unde sunt păsările și contribuie la identificarea lor

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) lansează cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, 5 iunie, o nouă ediție a Recensământului cuiburilor de cocostârc. Recensământul din anul 2019 are ambiția să crească rezultatele atinse în cadrul ediției precedente, din anul 2017, când cu ajutorul voluntarilor din toată țara, au fost numărate 303 cuiburi, dintre care 248 erau ocupate de perechi cu pui.

Ca și în anii precedenţi recensământul cuiburilor de cocostârc se desfășoară sub forma unei scheme de monitorizare a cocostârcului/berzei albe – o specie simpatică, a cărei identificare, observare și înregistrare e foarte ușoară pentru toată lumea, chiar și pentru persoanele care în mod normal nu atrag multă atenție păsărilor.

Recensământul se desfășoară exclusiv pe internet și presupune colectarea și stocarea datelor legate de cuibărirea cocostârcilor prin intermediul chestionarelor on-line.

Acest chestionar are scopul de a aduna de la autorul observației cât mai multe date legate de perechea de cocostârci care ocupă un anumit cuib. Cu alte cuvinte, persoana care dorește să contribuie la recensământ va trebui să completeze chestionarul, răspunzând la întrebări simple care vizează starea cuibului, suportul pe care se află acesta, dacă este ocupat sau nu, dacă puii se văd și pot fi numărați, etc.

Cum puteți contribui?

  • Accesați Harta Recensământului cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova
  • Verificați dacă pe hartă există deja cuibul pe care doriți să îl înregistrați. Dacă există, însă doriți să actualizați datele acestuia, dați click pe el și urmați pașii indicați în căsuța pop-up
  • Dacă înregistrați un cuib nou, deschideți un chestionar de înregistrare și completați rubricile incluse, iar dacă aveți și o fotografie a cuibului, anexați-o la formular înainte de a apăsa butonul „Trimite”.
  • După parcurgerea acestor pași, urmăriți Harta interactivă pentru a verifica dacă observația Dvs. este publică.

Urmăriți acest tutorial video pentru a înțelege mai bine procedura de înregistrare a cuiburilor pe hartă.

Scăderea sau creșterea populației de cocostârci reprezintă un indicator important al calității mediului, pentru că arată schimbări importante în calitatea apelor, solurilor, aerului, etc. De aceea, micșorarea numărului de cocostârci pe tot cuprinsul continentului îi tot ține în alertă de aproape un secol pe ecologiști și pe biologi. Din acest motiv, un recensământ mondial a fost organizat pentru prima oară în anul 1934, care de-atunci se repetă la fiecare 10 ani pentru a detecta schimbări și a înțelege unde putem interveni. Datele acumulate în urma Recensământului cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova vor contribui și la aceste recensăminte mondiale menționate mai sus.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Mai degrab a se organiza campani de stringere de gunoi in natura, mai cu osebire de plastik, – e cel mai periculos gunoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *