Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Relaxarea devreme

Relaxarea devreme

Cine dintre noi nu simte o vagă senzație că, zi de zi, ni se spune altceva decât adevărul despre situația epidemiologică din R.Moldova? Au fost câteva etape în care am fi vrut să credem celor spuse de autorități, dar, din păcate, urmau alte zile în care spusele lor deveneau lipsite de sensuri. Vă amintiți, recent, în zilele de Paști, eram anunțați că a fost testat tot numărul de persoane care ar fi avut nevoie de testări. Părea îmbucurător de mic numărul celor depistați cu COVID-19, pe 20 aprilie, bunăoară, 76 de cazuri din 199 de probe testate. Cifra ni se comunică după ce, câteva zile mai devreme, erau anunțate câte 114 sau 145 de îmbolnăviri noi, iar noi constatam diminuarea numărului de persoane infectate. Bucuria, însă, s-a transformat în confuzie în următoarele zile, când numărul de cazuri noi a tot crescut: 148 – în ziua de 23 aprilie, 184 – pe 24 aprilie și 157 – pe 28 aprilie.

Concomitent, crește numărul de decese și de pacienți în stare grava și extrem de gravă, dar și numărul celor aflați la respirație asistată. Și numărul personalului medical afectat atinge cifra de o mie, fiind înregistrate mai multe decese ale angajaților din medicină. Marți, ni s-a comunicat despre decesul unei tinere de doar 23 de ani…

Aceste date îngrijorătoare, înregistrate într-o Moldovă atât de mică și atât de lipsită de posibilități de investigare și tratament, a determinat numeroși prieteni din afară să ne ajute. Chiar dacă în Suedia, SUA, Polonia sau în alte țări situația pandemică rămâne tensionată, acestea au identificat resurse ca să ne scape și pe noi de moarte, România luând cea mai frățească decizie – de a trimite încoace medici, care i-ar ajuta pe cei de aici să salveze viețile oamenilor afectați de coronavirus. Șeful statului român a explicat că decizia de a trimite un eșalon de specialiști în R. Moldova este determinată de situația complicată de la noi. Deci, în timp ce situația, de fapt, se complică, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) anunță, din 27 aprilie, mai multe acțiuni de „relaxare” a stării de urgență: s-au deschis mai multe magazine, și-au reluat activitatea mai multe întreprinderi, transportul public va circula din ziua de 4 mai fără restricții, iar parcurile pot fi vizitate oricând, de oricine.

Da, în unele state europene autoritățile au decis să permită acțiuni de relaxare a situației de izolare, avertizând cetățenii că orice revenire la statistici „negre” ar însemna reintroducerea restricțiilor.

În R. Moldova, și de această dată, la fel cum s-a întâmplat în ultima săptămână din martie, s-au luat decizii confuze. Atunci, în martie, în urma deciziei CSE, oamenii așa și nu au înțeles dacă au sau nu voie să iasă din case, dacă e sau nu permis să traverseze vreun parc, vreo stradă sau dacă pot merge pe lângă vreun lac… În consecință, au fost aplicate zeci de amenzi care, astăzi, împovărează munca instanțelor de judecată. Dacă Avocatul Poporului nu ar fi cerut explicații de la CSE, lumea nu ar fi înțeles dacă sunt permise plimbările prin parc sau prin pădure, dacă e permis să iasă la terenul de joacă din parc sau dacă poate face sport la terenul de lângă casă. Ieri, în urma demersului Avocatului Poporului, a devenit clar că CSE se referea doar la PARCURI. Dar cine și cum poate delimita parcurile de fâșiile verzi de la periferii, la intrarea cărora nu este scris că e parc sau pădurice? Dar să trecem peste această întrebare.

În răspunsul primit de la Avocatul Poporului se spune că relaxarea restricțiilor privind aflarea în locurile publice a persoanelor în perioada stării de urgență se referă doar la parcuri, în timp ce rămân valabile interdicțiile privind ieșirea în alte spații publice, cum ar fi păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement, deoarece aflarea persoanelor în aceste spații ar continua să mai prezinte un risc iminent de infectare și de răspândire a virusului.

Dacă-i așa, dacă pe terenurile de joacă, prin zonele de agrement, mai persistă pericolul infectării cu noul coronavirus, de ce a fost nevoie de această primă etapă de relaxare, mai ales că R. Moldova rămâne cu grave probleme în combaterea acestui virus. Câteva date, selectate de pe worldometers.info, arată că, în raport cu alte state, avem un număr sporit de cazuri de îmbolnăvire și de deces la 1 milion de locuitori. Deci, R. Moldova înregistrează peste 900 de infectați și 27 de decedați la 1 milion de oameni, pe când în Rusia, bunăoară, aceste cifre constituie 681 de infectați și 7 decedați. În Ucraina sunt 226 de infectați și 6 decedați la 1 milion de locuitori, în Letonia – 450 de infectați și 8 decedați, în timp ce în India – 23 de infectați și 0,7 decedați la 1 milion de oameni. Și China, unde a început pandemia, raportează 58 de infectați și 3 decedați la un milion. Să analizăm aceste cifre, pentru a înțelege unde se află cu adevărat R. Moldova la capitolul luptei cu COVID-19 și pentru a răspunde la întrebarea: avem sau nu nevoie de această relaxare, atât de devreme.