Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   OPINIE/ Putin e un pericol…

OPINIE Putin e un pericol nuclear. Ce facem?

După o săptămână de agresiune a armatei ruse împotriva Ucrainei, omenirea s-a zguduit și se pare că elitele politice globale s-au trezit și nu s-au mai simțit bine în propriul confort. Războiul care e acum în Ucraina afectează întregul continent european: au venit peste noi toți sute de mii de refugiați, o catastrofă umanitară, criza energetică, diplomatică. Toate poate că ar fi putut fi gestionate cumva, dar în ultimele zile Vladimir Putin a amenințat globul pământesc că a dispus pregătirea de luptă a armelor nucleare.

Putin, liderul celui mai mare stat din lume și cel mai mare agresor, a venit în Ucraina flancat de o armată străină, cea belarusă, și întreprinde tot mai multe acțiuni interzise chiar și de manualele de război: atacă clădiri civile, omoară oameni nevinovați, inclusiv copii. Or, în lista de crime sunt deja mai multe spitale, școli, universități, clădiri publice, iar printre victime – zeci de copii, femei gravide și bătrâni.

Cea mai mare și mai bine dotată armată din lume, armata NATO, așa și nu s-a implicat în Ucraina. Ca să nu apese Putin butonul nuclear. Și aceasta a arătat cumva slăbiciunea ambelor părți. Cea mai mare armată a lumii s-a blocat în fața celui mai mare cleptocrat al lumii. Fiecare dintre ei vrea să facă pasul următor, dar se abține.

Dar să ne referim în continuare la cel mai mare risc pentru omenire. Va pune oare Putin degetul pe butonul nuclear?

Pentru prima dată am auzit de acest scenariu al lui Putin privind invadarea Ucrainei și refacerea fostei URSS într-o discuție cu un angajat american, la 29 decembrie 2021. Sincer vă spun, deși consideram că acea persoană e destul de informată, la acel moment am considerat că e un bluf, o sperietoare. Senzația mea de sperietoare deșartă a fost parcă și mai mult confirmată pe parcursul următoarelor săptămâni, când diverse surse americane spuneau public că Putin va ataca Ucraina în a doua jumătate a lui februarie, deși acest lucru era negat vehement de către agresor. Până a venit noaptea de 23 februarie, când totul s-a întâmplat și scenariul s-a adeverit.

În acel moment, mi-am dat seama că serviciile americane ar avea o cârtiță în buncărul lui Putin. De aceea, acum privesc cu aceeaşi precauție mesajele venite de la Washington, deși m-am convins că ei știu. Acum, în chestiunea privind butonul nuclear, am consultat aceleași surse, pentru început. Într-o recentă conferință de presă a lui Joe Biden, unul dintre reporteri l-a întrebat dacă există riscul ca Putin să lanseze arme nucleare. Răspunsul nu a fost categoric, el nu a zis nici da, nici ba.

Dar Biden a explicat că măsurile deja luate au declanșat, metaforic vorbind, o bombă împotriva lui Putin. Sancțiunile și limitările au ajuns în doar două zile, practic, la fiecare cetățean rus, afectându-i sever și pe cei săraci, și pe cei bogați. Concetățenii lui Putin au început să își pună întrebări nu doar despre cât de tare nu le place Europa, Ucraina sau America, oamenii au început să se întrebe ce pot face ei personal cu propria lor conducere.

Asta nu înseamnă că Putin nu va atinge butonul nuclear. Dar mai este un detaliu. Butonul în cauză, în fond, nu e în mâna lui Putin. El dă comanda. Și cineva din anturaj va trebui să execute. Acum ar trebui să aflăm ce e în mintea celor din anturajul țarului rus.

Marți seara, unul dintre foștii consilieri ai lui Putin, Serghei Pugaciov, a răspuns într-un interviu realizat de jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon la întrebarea dacă Putin e capabil să apese butonul nuclear. Pugaciov a răspuns în favoarea omenirii: Putin, probabil, e capabil, dar butonul nu va fi apăsat pentru că anturajul lui nu ar avea de ce să facă asta, nu ar îndeplini acest ultim ordin al actualului președinte rus.

Putin e fricos, iar faptul că el luptă cu orice minimă manifestare a opoziției denotă frica lui cronică. Anturajul său e la fel de fricos, dacă l-a servit ani în șir pe Putin. Doar că toți acești oameni se tem și de moarte, iar o armă nucleară, dacă nu-i afectează poate pe ei personal, fiind ascunși sau protejați, le afectează copiii, soțiile, părinții, nepoții, iubitele, înșirați în întreaga lume. Ei nu-și doresc așa dureri. Deci, cel mai probabil nu vor declanșa acest buton, dar nici nu se vor sinucide. Vor trebui înlăturați de la putere prin luptă și rezistență.

Ce putem face noi, oamenii de rând? Este evident că nu trebuie să stăm fără treabă și să așteptăm bomba nucleară. Ucraina luptă acum ca să își apere țara, dar asta înseamnă că în acest fel e apărat de agresor și statul vecin, Moldova. Deci, cel mai bine e să ne consolidăm eforturile ca să susținem lupta care se dă în Ucraina, ca să ne apărăm pe noi.  Fiecare în parte poate face ceva: să găzduim refugiați, să facem voluntariat, să donăm obiecte necesare, să colectăm bani, să coacem pâine și să o împărțim, să comunicăm cu cei care nu înțeleg războiul și să le explicăm, să nu cheltuim gaz, nervi și sănătate, să fim calmi, uniți, organizați și implicați.