Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Încă un partid. Pentru cine?

Încă un partid. Pentru cine?

Lucrurile în R. Moldova se simplifică? Se complică? Nimic cert. În tot cazul, loc pentru surprize rămâne mult și nu vom fi scutiți de ele cel puțin și din considerentul că suntem într-un an electoral, unul trenant, ambiguu, confuz, absolut diferit de alți ani electorali, cu multă duritate, presiuni, tensiuni și reguli încă neclare de joc. Nici pe „dreapta”, nici pe „stânga”.

De luni, în R. Moldova a apărut un nou partid politic. Oficial, în actele Ministerului Justiției erau trecute 47. Avem 48. Multe? Puține? Revenim. E vorba despre „Pro Moldova” lui Andrian Candu, un proiect politic încă nedefinit, ambițios, dar și scandalos, lansat în februarie, curent, ca urmare a luptelor interne și scindărilor în PDM, după eșuarea democraților la guvernare, dispariția lui Vlad Plahotniuc (ex-liderul formațiunii) din R. Moldova și preluarea conducerii partidului de către ex-premierul Pavel Filip. Se întâmpla pe 19 februarie, când șase deputați PDM, în frunte cu Andrian Candu, unul dintre fruntașii partidului, anunțau că părăsesc formațiunea și formează grupul parlamentar „Pro Moldova”, pe care se obligau să-l aducă, între timp, la condiția de partid politic. Ceea ce s-a și întâmplat pe 18 iunie.

La distanță de patru luni de la separarea „celor șase”, grupul parlamentar a reușit să rupă în două fracțiunea parlamentară PDM, s-o lipsească de o majoritate parlamentară la guvernare, alături de socialiști, și să devină partid parlamentar cu un total de 14 mandate, la egal cu PAS, cu un mandat mai mult decât PDM, cu 3 față de PPDA și cu 7 mai multe decât Partidul Șor. A rămas în față doar PSRM cu 37 de mandate, dar și acesta eclipsat de „Pro Moldova”, care i-a stricat majoritatea parlamentară cu PDM-ul lui Filip-Diacov și i-a luat controlul asupra Parlamentului.

Pomenit în fața „coveții sparte”, Igor Dodon (de altfel ca și Pavel Filip, și Dumitru Diacov) l-a acuzat, repetat, pe Andrian Candu că l-ar avea în spate pe Vlad Plahotniuc, că ar acționa în înțelegere cu el, că i-ar face jocurile și că „Pro Moldova” este un proiect plătit de Plahotniuc pentru a distruge coaliția de guvernare PSRM-PDM și a se salva, astfel, de la condamnare în dosarul miliardului furat, în care Procuratura Generală l-a declarat recent beneficiarul principal. Posibil.

În politica moldovenească banul, evident murdar, are mare circulație și putere de decizie. Și la Președinție, și la Guvern, și în Parlament… Și nu de azi, și nu de ieri. Chestia cu „kulioacele cu calendar” face vârf la toate. Și dacă Dodon a vrut, cu adevărat, să lupte cu corupția, cu hoția de stat, cu spălările de bani, dacă a avut intenția să pună mâna pe Plahotniuc, să-l readucă în R. Moldova și să-i facă loc la pușcărie, de ce nu a păstrat (așa după cum fusese făcută înțelegerea anul trecut) alianța anti-oligarhică formată cu ACUM, de ce a umblat pe la „cine de taină” cu Diacov și Filip și a dat cu piciorul în Maia Sandu, care, cu siguranță, nu ar fi acceptat nici banii și nici jocurile lui Plahotniuc. Dodon, dacă a acceptat banii lui Plahotniuc (după cum vedem din materialele video), trebuie să-i accepte acum și jocurile. Iar Plahotniuc are reguli foarte dure în jocurile sale politice, mai ales dacă implică și bani.

Și Dodon știe că va trebui să plătească din greu, posibil la suprapreț, pentru toate mișmașurile pe care le-au făcut cu Plahotniuc pe când guvernau împreună R. Moldova în interesele lor. Diferența e că Plahotniuc a avut grijă să se asigure cu „compromaturi” pe Dodon, pe când Dodon a uitat că e în politică, iar în politica moldovenească trebuie să fii ori curat, ori atent. Dodon nu a fost nici curat, nici atent. Și azi suflă foc pe nări. Socialiștii, iar alături de ei și democrații, au pierdut lamentabil duelul cu Candu și cu „Pro Moldova”: după ce i-au lăsat săptămâna trecută fără majoritate parlamentară, Dodon și Filip riscă acum să piardă și Guvernul.

În prima conferință de presă, Andrian Candu declara că „Pro Moldova” nu este rezultatul unor reglări de conturi dintre ei și guvernare, după cum încearcă să prezinte lucrurile unele voci din cercurile puterii. Partidul a apărut ”în contextul unei crize morale, sanitare, sociale și politice” care a pus R. Moldova pe brânci… ”Situația e catastrofală”, spune Candu. Potrivit lui, R. Moldova are nevoie de un altfel de partid, pentru „o schimbare radicală și o resetare a lucrurilor în republică, o resetare a clasei politice… Fără „Pro Moldova”, de astăzi înainte nu se va realiza nimic ce ține de viața politică din R. Moldova. Și nu numai…”, susține Candu.

Are nevoie R. Moldova de încă un partid, pe lângă cele 47 pe care le avea? Dacă ținem cont că din 47 nu avem niciunul doctrinar (în sens clasic), cifra pare exagerată raportată la 3 milioane de populație. Cu atât mai mult că aceste partide sunt subvenționate de la buget, marea majoritate fiind decorative, cu roluri conspirative în politică, simplul cetățean neavând din asta nimic de câștigat. Dar dacă reieşim din faptul că, în 30 de ani, la guvernare s-au perindat partide de pe toate flancurile politice, de ”dreapta” și de ”stânga”, iar situația din rău a mers în mai rău, înseamnă că nevoia rămâne.

Nevoia însă de un partid angajat, care să se consacre intereselor și idealurilor naționale ale R. Moldova. Că „Pro Moldova” va fi un partid de „centru-dreapta” e un plus, că a dat jos coaliția de guvernare PSRM-PDM și pledează răsturnarea guvernului Chicu, e bine și asta. E foarte bine și faptul că „Pro Moldova” a devenit un centru de putere anti-Dodon. Dar rămâne neclar cum va lupta „Pro Moldova” împotriva lui Dodon, dacă, fiind un partid de centru-dreapta, va merge în alegerile prezidențiale cu propriul candidat? Pe cine vrea să favorizeze „Pro Moldova”? Și încă: cu „sângele” de la PDM, dle Candu, cum rămâne? Că e de „centru-stânga”, nu? Trecerea mecanică de la PDM la „Pro Moldova” nu atrage după sine și schimbarea involuntară a acestuia. Sunteți gata să supuneți partidul unor transfuzii de „sânge”?