Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Gațcan, doctorul care chinuie electoratul

Gațcan, doctorul care chinuie electoratul

Medicul Ștefan Gațcan, parlamentar și politician prin cumul, s-a prăbușit ieri de pe turnul politic într-o groapă cu glod urât mirositor. La câteva ore de la prăbușire, s-a ascuns într-o vie și a anunțat că „are nevoie de reabilitare”. 

Acum, chiar dacă se retrage din politică în clinica sa privată, mirosul de glod politic îl va urmări peste tot, iar într-o instituție medicală, la fel ca într-o carieră medicală, curățenia este vitală. 

Ultimele 100 de zile din viața lui Ștefan Gațcan au însemnat un urcuș fulminant pe scara politică, dar era foarte clar că scara pe care urca nu avea fuscei de coborât, singura cale de revenire cu picioarele pe pământ era prăbușirea politică.

De fapt, ascensiunea sa pe trambulina politică începuse din momentul în care și-a permis, ca director al unei instituții medicale de stat, să ia bani de la politicieni controversați. Nenumărate întâlniri cu fostul oligarh Vlad Plahotniuc care, chipurile, dona niște bani pentru Institutul Mamei și Copilului, miroseau a glod de prin 2012. Era evidentă lipsa de transparență a acelor acte financiare, dar întrucât organele de control nu au funcționat, Ștefan Gațcan a fost lăsat să avanseze în niște prietenii politice care l-au dus la ascensiunea politică și la pierzanie.

La începutul anului 2020, a început ultimul său urcuș politic. S-a avântat într-o campanie electorală la Hâncești, probabil la sugestia fostului său coleg de campanii caritabilo-politice, Vlad Plahotniuc, sau poate din șantaj, sau poate din pură dragoste față de Partidul Socialiștilor, sau poate din încrederea că e ceea de ce are nevoie cel mai mult. Sperăm să aflăm vreodată adevăratul motiv. 

Cert este că a fost cel mai controversat mandat din Parlament, câștigat prin votul oamenilor scoși la alegeri pe timp de pandemie. A devenit deputat prin votul a 5500 de persoane, pe când campania l-a costat sute de mii de lei. În actele oficiale scrie că banii au fost donați de membri ai PSRM, iar localnicii din Hâncești remarcă faptul că au primit bunuri, inclusiv butelii de gaz, care nu au fost contabilizate oficial în listele de cheltuieli ale socialiștilor. 

Totuși, medicul și politicianul Gațcan a promis alegătorilor și tuturor cetățenilor că în legislativ se va preocupa profund și devotat de proiectele de sănătate, împreună cu echipa socialiștilor. 

În cele 3 luni de mandat nu a reușit prea multe, dar a promovat activ cauza PSRM: la 5 iunie a apărut alături de președintele Igor Dodon, care a remarcat că lansează împreună Anul Lucrătorului Medical, la 16 iunie a și promovat pe pagina sa de Facebook planul de acțiuni al lui Igor Dodon privind anul consacrat medicilor, la 23 iunie a distribuit o postare a unei deputate PSRM în care este lăudată guvernarea PSRM. În tot acest răstimp deputatul Gațcan nu a emis nicio postare sau o remarcă critică în adresa Guvernării. Niciuna. Doar laude.

La 28 iunie, deputatul Gațcan depune o cerere în adresa conducerii Parlamentului, prin care anunță retragerea din fracțiunea PSRM și aderă la Pro Moldova. La 30 iunie, face o postare din care cităm: „constat o lipsă totală de progres și de măsuri eficiente pentru salvarea sistemului medical și regret că vocile multor specialiști veritabili nu sunt auzite. (…) În schimb, sunt profund impresionat de curajul, abnegația și forța cu care noul partid politic „Pro Moldova” se luptă pentru interesele cetățenilor și țării, iar ultimele acțiuni și inițiative, în special, din domeniul social, mă reprezintă pe deplin”. Noul partid este condus de finul fostului oligarh Vlad Plahotniuc. 

Ziua de 1 iulie 2020 a fost una memorabilă: de dimineață până seara cele două fracțiuni au declarat pe rând că deputatul Gațcan a renunțat la mandat, că iubește socialiștii, că iubește „Pro Moldova”, că e sechestrat, că e eliberat. La finele zilei, însuși deputatul a apărut într-un video în care spune că „are nevoie de reabilitare”. Nu știu dacă electoratul de la Hâncești își va putea reabilita vreodată respectul față de actul electoral.