Editorial Dacă mâine nu ar mai fi

Viața nu a fost prea ușoară nicicând, doar că, în prezent, e mult mai simplu să cunoaștem instantaneu toate nevoile și catastrofele care au loc în lume zi de zi, clipă de clipă. Informațiile circulă mai repede ca oricând, marcându-ne existența.
Recent, bunăoară, lumea a fost bulversată de lanțul cutremurelor care s-a produs în Turcia, în cele mai celebre zone turistice. Seismul cel mai puternic, cu magnitudinea de 6,2 grade, a fost resimțit și în România.
La sfârșit de aprilie, a urmat o pană uriașă de curent electric, care a perturbat viața de pe Peninsula Iberică, provocând și numeroase victime. Milioane de oameni au rămas fără electricitate, fiind afectate nu doar Spania și Portugalia, dar și unele părți din Franța, Belgia și Germania. Simultan, în zonele afectate, 32 de gări au fost transformate în adăposturi de noapte pentru pasageri. Și până în prezent nu sunt cunoscute motivele exacte ale catastrofei, autoritățile continuând investigarea acesteia.
Acum câteva zile, auzeam despre o posibilă declanșare a unei noi pandemii. Starea alarmantă vine după ce, printr-un comunicat oficial de presă, Comisia Europeană anunța despre semnarea unui contract de achiziție comună a 27 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei, pregătind astfel Uniunea Europeană (UE) pentru o posibilă pandemie. Prin semnarea acestui contract, Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență Sanitară oferă posibilitatea pentru 17 țări să achiziționeze până la 27 403 200 de doze de vaccin pandemic împotriva gripei. A fost determinată și compania producătoare de vaccin, dar și vaccinul – Foclivia, destinat protejării împotriva gripei în cazul în care OMS sau UE ar declara oficial o pandemie.
În mai 2025, alegerea lui Friedrich Merz în funcție de cancelar al Germaniei, după un eșec zdrobitor la prima etapă de vot, a cauzat o instabilitate politică pe fundalul creșterii influenței extremei drepte și al extinderii crizelor economice din interiorul țării. Situația a generat proteste pentru echitate socială, împotriva fascismului şi a războaielor. Concomitent, tensiunile comerciale cu SUA au afectat piețele financiare globale.
Pe de altă parte, războiul din Ucraina rămâne o catastrofă ce pare tot mai greu de depășit, afectând, direct sau indirect, milioane de oameni.
În fiecare zi ne convingem că tot ce se întâmplă cu noi nu sunt simple întâmplări, ci mai degrabă avertismente… Ideea potrivit căreia omenirea s-ar putea confrunta într-un viitor previzibil cu un colaps multora li se mai pare hilară, incredibilă, imposibilă, lipsită de esență. Putem numi diferit ceea ce s-ar chema acest colaps, dar, oricum l-am numi, ar trebui să fim pregătiți pentru a-l confrunta.
Ce ar trebui să întreprindem astăzi, în cazul în care mâine ne-am pomeni în fața unei catastrofe greu de depășit?
Remediile recomandate de psihologi sunt diverse și, la prima vedere, ușor de respectat. Prima recomandare a psihologilor e cea că ar trebui să fim alături de cei dragi, de familia noastră, să discutăm și să ne cerem iertare pentru orice problemă pe care le-am cauzat-o pe parcursul vieții. Să ne cerem iertare și să iertăm. Știți ce ar mai fi important? Să vorbim despre lucrurile pe care le-am păstrat în tăcere, neavând curajul să le dezvăluim, după care să fim împăcați cu noi înșine și să savurăm lumina acelei zile, răsăritul și apusul de soare, liniștea interioară și cea din jur.
Atât timp cât viața are început, dar și sfârșit – nimic pesimist în aceste recomandări.