Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cine l-a mâncat pe Şor?

Cine l-a mâncat pe Şor?

La 13 martie 2015, cântăreaţa rusă Jasmin, soţia lui Ilan Şor, a postat pe pagina sa de Facebook un anunţ plin de durere: „Vă rog să distribuiţi la maximum. Un copil are nevoie de ajutorul Dumneavoastră. Arsenii Resneanskii de 1 an şi 2 luni. Diagnoza: apendicită cangrenoasă. Suma necesară urgent – 3500000 ruble (56000 dolari). A rămas de adunat 1777234 ruble (28000 usd)”. Jasmin nu a anunţát dacă intenţionează să doneze ceva pentru micuţul Arsenii. Poate că suma de 28000 de dolari o fi prea mare pentru Jasmin, dar o donaţie simbolică de 1000 de dolari ar fi putut încuraja şi pe alţii să participe. Altfel îndemnul cântăreţei a adunat doar 12 like-uri, nicio declaraţie că s-ar interesa cineva să doneze bani.

A doua zi, la 14 martie, Jasmin a plasat o poză care a împins la vale, spre uitare, anunţul despre problema lui Arsenii de 1,2 ani. Jasmin a plasat imaginea unei torte enorme, scumpe, impresionante, care a adunat imediat sute de like-uri pe Facebook.

Torta cuprindea întreg perimetrul unei mese mari, dar nu asta e cel mai impresionant. Pe torta propriu-zisă a fost instalat un palat cu 3 etaje făcut din blat şi cremă roz, iar în faţa palatului – câteva figuri umane învelite în cremă după chipul şi asemănarea familiei sărbătorite: în pragul castelului stătea Jasmin cu fiul şi fiica, iar în faţa lor, însoţit de 4 (patru) maşini tot din cremă şi zefir, stătea Ilan în blugi şi cămaşă albastră dulci. Pe marginea tortei era scris “Te iubim şi te aşteptăm”.

Oaspeţii s-au înfruptat hulpav din casa, maşinile, copiii lui Jasmin şi Ilan. Au mâncat cu poftă nedisimulată trupul dulce îmbrăcat în rochie mulată al cântăreţei. Nu a rămas întreg nici Ilan Şor. A fost mâncat şi el, fiind secţionat din cap până în picioare şi înghiţit cu tot cu ochi, creier şi chiar părul de pe barbă, desenat cu cremă neagră lipicioasă.

Micuţul Arsenii a rămas în umbră. El nu poate mânca tortă, căci e mic, şi e şi la dietă cruntă. Ar vrea ceva dulce, dar viaţa lui are gust doar de medicamente amare. Cei care l-au mâncat pe Ilan Şor cel de tortă, pe copiii acestuia, maşinile lui cele negre şi albe, nu erau oameni întâmplători. La petrecerile VIP-urilor nu vin oameni săraci. Dacă fiecare dintre ei, atunci când lua o bucată dulce din Şor, ar fi donat 50 de dolari, şi Şor ar fi fost mâncat, şi Arsenii salvat.

Ştiu, nu e bine să numeri banul omului, cu atât mai mult să judeci modul în care petrece cu familia. Doar că Ilan, nu cel de cremă, ci bancherul, a comis nişte acţiuni pe care tot nu le pot dezlega experţi, comisii şi organe de drept luate împreună. Ilan s-ar putea să fi înghiţit o bancă ca pe o cremă. Şi cetăţenii de rând să fi rămas ca micuţul Arsenii, săraci şi la dietă amară.