Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Chicu, observator la oligarhii eurasiatici

Chicu, observator la oligarhii eurasiatici

Săptămâna trecută prim-ministrul R.Moldova a fost la Minsk, Belarus, pentru a participa la lucrările summitului Uniunii Economice Euroasiatice. E o uniune unde R.Moldova nu are statut de membru. La revenire, premierul a semnat un acord cu UE.

Din Uniunea Eurasiatică fac parte 5 state cu probleme grave: Federația Rusă, stat ocupant, al cărui armate staționează ilegal de 30 de ani pe teritoriile fostelor state sovietice, inclusiv pe teritoriul R.Moldova, stat al cărui lider este pe lista neagră a UE și SUA; Belarus – stat campion european la încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor săi;  Kazahstan, al cărui capitală a fost recent denumită în Nursultan în cinstea unui lider opresiv, în viață, care a stat la conducere zeci de ani; Kîrgîzstan, un stat aflat de asemenea printre campionii corupției, unde chiar și oligarhi moldoveni au spălat bani; Armenia, un stat cu președinte mai nou dar cu sărăcii și probleme foarte vechi. 

Printre prim-miniștrii celor 5 state, singurii membri plenipotențiari ai uniunii în cauză, s-a aflat și premierul R.Moldova, stat care nu face parte din Uniune. Nici măcar nu este vecină cu vre-un stat din această uniune. Din dorința lui Igor Dodon, R.Moldova este stat observator, adică fără drepturi, dar cu statut de a observa ce poate.

Personal, cred că orice uniune sau colaborare are dreptul la viață și poate aduce mult bine statelor, dacă e bazată pe interesele cetățenilor, pe acțiuni care ar aduce îmbunătățiri vieții oamenilor de rând. Această uniune, însă, pare să fie o jucărie pentru oligarhi, interesați să își apere interesele și mai ales, să se apere de interesele și nevoile cetățenilor. 

În ziua în care premierul Ion Chicu a plecat la Minsk pentru a participa la acest summit în calitate de observator, s-au întâmplat proteste stradale în ambele capitale, atât în Belarus cât și în R.Moldova. La Minsk oamenii protestau pentru drepturi politice, pentru posibilitatea de a candida în alegeri, la Chișinău – veteranii optau pentru drepturi sociale și politice. În ambele capitale protestatarii au fost săltați de poliție, opriți brutal din dreptul lor de a-și demonstra nemulțumirea față de guvernare. Fotografiile cu veterani târâți pe jos la Chișinău au făcut înconjurul lumii. Istoria tinerilor ingineri IT care au fost luați de pe stradă, duși la poliție, dezbrăcați de chiloți, umiliți apoi judecați în 5 minute ți condamnați – tot au făcut înconjurul lumii și au oripilat omenirea. Nu și pe premierii aurasiatici. Nu și pe Ion Chicu. 

Prim-ministrul Chicu s-a făcut că ignoră această problemă, nu s-a interesat de soarta activiștilor arestați la Minsk, nu a întrebat de ce țara care găzduiește forumul acestei uniuni euro-asiatice nu respectă drepturile omului. Nici ceilalți colegi euroasiatici nu l-au întrebat pe observatorul Ion Chicu ce se întâmplă cu veteranii în centrul Chișinăului.

În general, nu se știe exact cu ce s-au ocupat cei cinci premieri-membri plus un premier-observator. Guvernul R.Moldova a remis în aceste zile o mulțime de comunicate de presă, că se află la Minsk, că a vizitat Ambasada R.Moldove la Minsk, că s-a întâlnit cu omologii săi, că au discutat să dezvolte economiile. Dar cum? Ce anume ne aduce nouă, cetățenilor,  această uniune? Dar acest summit? Ce putem câștiga din parteneriatele cu niște state abuzive și agresoare? 

În comunicatul despre întâlnirea cu omologii săi din Kazahstan și Federația Rusă există o propoziție despre împrumutul rusesc, una singură și foarte nebuloasă: „În discuția cu Premierul rus, Mihail Mișustin, a fost discutată posibilitatea relansării negocierilor cu privire la semnarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 milioane de euro. Mijloacele sunt necesare pentru acoperirea deficitului bugetar generat de criza pandemică”. Fără poze. Fără confirmarea faptului că Mișustin a discutat asta.  Apoi Chicu s-a întors la Chișinău și a emis un comunicat că a semnat un acord de împrumut. Cu UE.