Când să-ți dai foc la pașaport
Zilele trecute au apărut diverse postări pe rețelele sociale în care diferite persoane își taie în bucăți pașapoartele românești. Ei spun că sunt supărați că a devenit președinte al României un matematician pro-vest. Ei cred că celălalt candidat ar fi trebuit să învingă, se simt trădați și copleșiți. E un drept să discuți despre cetățenie, dar să vedem cui folosește să îți distrugi în public pașaportul și cui dăunează. Să analizăm câteva exemple.
O să încep de la Maria Kolesnikova. E o flautistă din Belarus, o muziciană talentată. Cu 5 ani în urmă, și-a rupt pașaportul. De atunci, nu prea au mai văzut-o nici părinții ei. De ce?
În august 2020, în Belarus aveau loc proteste împotriva abuzurilor produse la alegerile prezidențiale, care, de peste 30 de ani, sunt câștigate de același om – Lukașenko, partenerul lui Putin. Maria era activistă, protesta pașnic, spunând că alegerile trebuie să fie libere, să nu câștige un dictator zeci de ani la rând.
Poliția a încărcat-o într-o dubiță și a dus-o la hotar cu Ucraina pentru a o deporta din Belarus – să nu deranjeze dictatorul, să nu se mai audă de ea. Era forțată să plece.
Sub privirile securiștilor belaruși, Maria și-a rupt pașaportul în bucăți ca să nu poată fi expulzată nicăieri, ca să rămână în țara ei, să lupte pentru adevăr acasă la ea. A fost încarcerată pe loc, condamnată, întemnițată. Deseori, nici avocații nu o pot găsi, e mutată dintr-o închisoare în alta departe de casă și familie, părinții nu au acces la ea, nu se știe care e starea ei de sănătate și nici când va fi eliberată.
Săptămâna trecută ne-a vizitat un jurnalist din Belarus, a venit în Moldova pe 3 zile. E fugit de ani de zile din țara sa, e căutat pentru că a criticat autoritățile. Se ascunde într-o altă țară, unde poate sta doar câte un an, apoi trebuie să plece iar, ca un nomad forțat. A decis să vină la noi pe 3 zile. N-a fost primit prea ușor în Moldova, pentru că are pașaportul unei țări nedemocratice.
Ajuns la hotel, s-a dus la chioșc și a cumpărat un ziar – Ziarul de Gardă. Deși nu vorbește româna, l-a răsfoit cu interes, i-a mirosit paginile care miros a vopsea de tipar și a viața lui de cândva – pe când era în țara lui și făcea și el un ziar! Mi-a scris un mesaj emoționant – ținea în mâini numărul 1000 al ZdG și își privea viața lui de jurnalist gonit, comparând-o cu libertatea noastră de a avea o redacție bună într-o țară liberă.
În fiecare săptămână primesc solicitări de ajutor de la jurnaliști din lumea estică – întreabă dacă ar putea ZdG să-i ajute să fugă de unde sunt, căci nu pot intra în Moldova decât dacă având o invitație de la o redacție ca a noastră. Ți se rupe inima să vezi aceste mesaje ale unor jurnaliști care își riscă viața și nu pot fugi din țara lor, căci pașaportul lor nu e acceptat în lumea civilizată. Zilele trecute mi-a scris o jurnalistă din Rusia, întrebându-mă dacă aș putea să o ajut…
Internetul e plin de istorii în care cetățenii Rusiei își dau foc la pașapoarte. O fac după ce au fugit din țara lor din cauza blestematului de război rusesc în Ucraina, de furie, de frustrare, ca un ultim protest față de propria lor țară, în care oamenii nu mai pot nici protesta.
Recent, presa internațională a descris un alt caz trist cu referire la pașapoartele rusești: câteva zeci de cetățeni ruși au renunțat la cetățenia lor, ca să obțină cetățenia Serbiei, după ce au locuit în Serbia timp de 3 ani. Dar Serbia le-a refuzat cetățenia. Acum, ei au devenit apatrizi.
În luna aprilie din acest an a trebuit să plec de la Stockholm la Bruxelles, iar de acolo – la Amsterdam și iar la Stockholm în doar 2 zile. Și am fost surprinsă că nu mi s-a verificat pașaportul când treceam hotarele acestor țări. Fiind din R. Moldova, m-am obișnuit că atunci când treci hotarele trebuie să ți se verifice actele. Dar, odată intrat în UE, poți circula prin cele 27 de state fără să-ți mai ții pașaportul de-a gata.
Când circuli liber, nestingherit de nimeni, fără pașaport în 27 de țări, s-ar putea să nu simți cât de important e pașaportul, căci nu îl folosești prea des. Dar tocmai de asta e valoros pașaportul european – pentru ca îți oferă mai multă libertate decât altora.
Sunt deja 20 de ani de când pașaportul românesc oferă aceste libertăți și o mulțime de avantaje. Și Republica Moldova tinde să ofere deținătorilor pașaportului său mai multe avantaje. Cine ar vrea devalorizarea acestor cetățenii, distrugerea acestor pașapoarte și deteriorarea imaginii pașaportului european? Doar cel care ar vrea să nu ne mai bucurăm de aceste libertăți, doar cei care vor ca cetățenii R. Moldova să nu se mai bucure de cetățenia românească, doar cei care vor să ne fie mai rău decât lor, doar cei care nu pot ieși din țara lor din cauza pașaportului unui stat războinic.