Principală  —  Blog   —   Editorial/ Bubuituri la Tiraspol. În…

Editorial Bubuituri la Tiraspol. În cine se trage?

La 21 iunie 2025, la Tiraspol a avut loc o manifestare stranie, cu bubuituri și explozii. Autoritățile zic că ar fi fost vorba despre prezentarea unei reconstrucții a operațiunii Iași-Chișinău. De ce se organizează un eveniment cu explozii forțate, în timp ce în regiune e un război adevărat, lansat de Rusia împotriva Ucrainei? Este 21 iunie o dată istorică importantă? Sau e o manifestare a puterii Tiraspolului? Sau e criză și se încearcă sperierea propriei populații? Sau e un ordin de la Moscova de a crea un impact asupra alegerilor parlamentare de la Chișinău? Să le luăm pe rând. 

Deci, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol au anunțat și au organizat, la 21 iunie 2025, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova o manifestare armată, cu 16 unități de transport militar, 13 arme de artilerie grea, cu lansatoare „Katiușa”, alte echipamente militare, cu împușcături și bubuituri, cu implicarea a câteva sute de militari. Unii dintre militari aveau pe mânecă steagul modern rusesc și, de asemenea, steaguri rusești fluturau alături de steaguri roșii și verzi. Totul a fost prezentat ca o înscenare a operațiunii Iași-Chișinău. Să le luăm pe rând. 

De ce acum? 

Operațiunea în cauză a avut loc în lunile august-septembrie 1944. Deci, nu în iunie, ceea ce înseamnă că nu e nici pe aproape de ziua comemorării acestui eveniment. Nici măcar o aniversare cu cifră rotundă nu e – la toamnă se fac 81 de ani de atunci. Totodată, tocmai s-a terminat luna mai, care a fost plină de manifestări politice dedicate finalului celui de-al Doilea Război Mondial, prin care Rusia și-a etalat fala și victoria, inclusiv la Tiraspol. Deci, nu e o aniversare calendaristică, e altceva.

Începând cu decembrie 2024, regiunea transnistreană se confruntă cu multiple crize, începând cu cea energetică. Deși sezonul rece a trecut, gazele au fost stopate, apoi reluate, criza energetică încă domină regiunea, reieșind din informațiile publice și declarațiile cetățenilor: a fost sistată livrarea apei calde, se fac deconectari zilnice de energie electrică în zeci de localități, sunt cozi la aprovizionarea cu gaze a automobilelor. Totodată, au început și un șir de măsuri punitive pentru datorii la facturi, oamenii fiind informați că vor fi deconectați dacă nu plătesc la timp. 

În același timp, mai multe voci, dar și indicatori direcți, arată că economia regiunii e în picaj, explicația fiind clară: gazele gratuite de la Moscova (care erau puse ca datorie pe umerii Moldovei) nu mai vin, dar anume energia gratuită ținea în picioare economia acestei regiuni – producția era mai ieftină, prețurile erau mai mici. Din moment ce energia și gazele costă, nimic nu mai poate avea prețurile anterioare, salariile rămân mici, iar de ceva timp, unele categorii de salariați au fost anunțate că plățile salariale vor fi eșalonate. Și, pe fundal, se desfășoară înscenarea unei operațiuni militare cu bubuituri și explozii.

Care-i ținta bubuiturilor și unde ricoșează?

Mizele sunt multiple. Probabil, oamenii din regiune vor înțelege că:   

  • nu e bine să își exprime nemulțumirea față de situația precară, văzând că regiunea e înarmată și autoritățile trag din Katiușe când vor; 
  • deși nu este apă caldă și sunt întârzieri la salarii, dar măcar regiunea are arme care împușcă și bubuie;
  • dacă sunt arme de la ruși, înseamnă că Rusia e puternică și ajută;
  • dacă regimul de la Tiraspol își permite să împuște când vrea, înseamnă că nu se teme de Moldova, ci viceversa;
  • dacă nu-s bani și nu crește economia, înseamnă că Moldova e vinovată că blochează tot;
  • dacă Moldova nu se comportă frumos, înseamnă că trebuie de mers la vot la parlamentarele din Chișinău și de ales partide pro-ruse.

Locuitorii din regiunea transnistreană sunt cetățeni cu drepturi depline ai Republicii Moldova. Ei dețin și drept de vot, dacă și-au făcut buletine de identitate emise de ASP. Căci regiunea transnistreană e pământ legitim al Republicii Moldova și nu a fost recunoscută de nimeni în lume drept stat separat. Dar, problema este complexă și exercitarea unor drepturi fără informarea de rigoare poate însemna un abuz. Or, oamenii care sunt dezinformați și manipulați permanent, timp de trei decenii, vor vota în baza fricilor pe care le au, nu în baza libertăților. Iar Rusia, poate nu mai livrează gaze pe gratis, dar gaz pe foc nu a renunțat să toarne. 

Îl alegem pe Putin în Parlamentul de la Chișinău?

În acest context, situația cetățenilor din stânga Nistrului nu e simplă – se confruntă cu multiple crize, dar și cu mai multe campanii de dezinformare. Totodată, Republica Moldova, care are crizele sale suficiente, care abia de ține piept unui război hibrid dus de Moscova în spațiul informațional autohton, ar trebui să ia măsuri mai drastice privind combaterea dezinformării, limitarea ingerințelor informaționale rusești, educarea electorală, asigurarea drepturilor și responsabilităților votanților. Căci Șor a ajuns cândva în Parlament, pentru că autoritățile au închis ochii la cumpărarea voturilor. Doar nu vrem să-l alegem la toamnă pe Putin în Parlamentul de la Chișinău?