Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Bătăliile pe funcţii

Bătăliile pe funcţii

Dilemă. Vom avea sau nu un guvern nou? Vom depăşi sau nu posibilele alegeri parlamentare anticipate, despre care vorbesc unii? Vor reuşi sau nu politicienii să gestioneze criza politică? Cum se va descurca în această situaţie şeful statului, căruia i-a mai rămas de executat un termen redus de mandat, iar bătăliile politice nu dau semne de temperare?

Garanţiile că după alegerile locale lucrurile s-ar putea calma se epuizează, iar alegătorii, cei puşi în faţa situaţiei de a fi ultimii în şirul celor care pot decide ceva, se văd inapţi de a mai continua acest joc inutil, aproape perfid.

Acum câteva zile, la redacţie a telefonat o cititoare, o femeie trecută de vârsta tinereţii, care ne-a spus că alegerile, în varianta în care au loc în R. Moldova, nu ne mai pot scoate din acest impas interminabil. „Eu am decis să experimentez. Am candidat pentru funcţia de primar în localitatea mea. Ştiu că am fost cea mai potrivită candidatură, dar a învins cel mai nepotrivit candidat. Aşa se întâmplă aproape întotdeauna, atunci când scrutinele sunt organizate de politicieni cu afaceri. Eu nu regret, dar cred că a venit timpul ca, în R. Moldova, mai multe funcţii importante să fie ocupate în baza unor concursuri exigente”, spunea cititoarea, fără urmă de regret pe seama înfrângerii sale în scrutinul local de acum câteva săptămâni.

Ideea acestei femei, pe care nu o cunosc, dar care, dintr-o simplă discuţie, mi-a lăsat impresia unui om sănătos la minte, mi se pare nu doar interesantă, dar şi absolut adecvată pentru condiţiile R. Moldova. Nu poţi să nu fii de acord cu cele expuse de cititoarea ZdG care, după ce a experimentat, candidând pentru funcţia de primar în localitatea sa, a înţeles că, chiar şi în cele mai mici localităţi, nu poţi ajunge în fruntea primăriei aşa, cu mâinile curate: fără mită, fără vize de reşedinţă false, fără săpun de toaletă, donat în pungi lucioase, şi fără altfel de şiretlicuri electorale, practicate lejer pe la noi de ani de zile.

De fapt, cititoarea ZdG s-a referit mai mult la situaţia în care, acum, R. Moldova nu are un premier şi un Guvern, în urma demisiei lui Chiril Gaburici. Ea intuieşte că politicienii s-ar putea certa la nesfârşit, depăşind termenul legal, de 12 septembrie, în care Parlamentul poate învesti un nou Guvern. „Ce a mai rămas? Zile numărate. Azi se ceartă PD cu PLDM, mâine – PL cu PLDM, poimâine – PL cu PD. În alte zile, o parte din partidele care îşi zic pro-europene îi vor contrazice pe socialişti, după care, comuniştii, ajungând la mijloc, vor încerca să se certe cu toţi în parte… Zilele, în special acum, când este atâta de muncit, trec repede, iar 12 septembrie, cum se zice pe la noi, e peste deal… Şi-apoi, dacă până la 12 septembrie Legislativul nu va reuşi să voteze, şeful statului va trebui să se grăbească să dizolve, în doar 10 zile, până la 23 septembrie, Parlamentul, anunţând alegeri anticipate. Şi aici, însă, există un termen. Timofti nu poate dizolva Parlamentul dacă mandatul său are mai puţin de jumătate de an până la expirare. Încurcătură mare”, spunea femeia, care, deşi judecă exact ca şi preşedintele Curţii Constituţionale, nu a trecut testul electoral în satul său, învingător ieşind un analfabet cu antecedente nu doar morale, ci şi penale, chiar dacă „stinse” deja…

Credeţi că doamna nu are soluţii? Greşiţi. Ea crede şi, probabil, nu poţi să nu-i dai dreptate, că în mai multe funcţii în stat, inclusiv în primării, ministere sau la guvern, funcţionarii ar trebui selectaţi prin concurs. Doar aşa am putea scăpa de demnitari alde Ostapciuc, Iordan, Papuc (dacă vă mai amintiţi de ei…). I-am reproşat că, dacă soluţia sa ar fi acceptată, ar putea să apară problema unei comisii de concurs profesioniste, oneste, echitabile. „Nu vă grăbiţi”, zise ea, argumentând că nici nu speră că astfel de comisii ar putea fi formate din funcţionari locali. „Să vină europeni, să analizeze dosarele candidaţilor, să asiste la interviuri. Atunci am reuşi să mişcăm lucrurile din loc”, zise femeia. Da, ea ştie că pentru asta ar trebui modificate mai multe legi, chiar şi Constituţia, dar nu crede că e un lucru imposibil. Poate, în următoarea legislatură, am avea nevoie de ea?