• Alegătorii — ostaticii unui scrutin corupt

  Alegătorii — ostaticii unui scrutin corupt
  vizualizări
  18 septembrie 2020 | 12:20

  Ei stau liniștiți. Nu fac declarații politice, nu caută și nu găsesc neajunsuri în felul în care funcționează CEC, MAEIE sau alte instituții ale statului, abilitate cu organizarea și desfășurarea scrutinelor electorale. Sondajele par a le fi favorabile, iar condițiile dificile, în care are loc această campanie, sunt ca o apă puternică, la moara lor. Cei care și-au dorit cel mai mult alegeri prezidențiale în condiții de pandemie, știu de ce au făcut-o. Într-o societate sărăcită, lehămetită, bolnavă de COVID-19, alegerile devin niște acte mai mult formale, controlate îndeaproape de cei care au deja puterea în mâini. Astfel, ei nu au nevoie de nimic altceva decât ca să treacă timpul, după care puterea ar perpetua neîntrerupt în mâinile lor.

  În aceste condiții, orice declarație a oponenților politici rămâne fără răspuns, crezând că așa reușesc să facă mai puțin auzite vocile lor. Fără răspuns rămân și declarațiile partenerilor de dezvoltare, care, de la o zi la alta, se arată tot mai îngrijorați de contextul și de evoluțiile electorale din R. Moldova.

  Ați urmărit vreo replică, vreo declarație oficială pe marginea acuzațiilor grave, aduse de OSCE, care a avertizat autoritățile R. Moldova despre potențialul sporit de cumpărare a voturilor, despre abuzuri comise în raport cu resursele de stat, despre riscurile cu care se confruntă mass-media controlată politic, despre lipsa de transparență în finanțarea campaniei, precum și despre riscul manipulării sau suprimării alegătorilor din Transnistria și din diasporă? Aceste constatări au fost făcute de OSCE imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Atunci, responsabili din cadrul acestei organizații au precizat că „oficialii R. Moldova mai au încă timp să abordeze aceste preocupări, pentru a se asigura că cetățenii pot vota liber și în siguranță în ziua alegerilor”. Ajunși în pragul unei noi campanii electorale, cât de atente și receptive au fost autoritățile la aceste recomandări?

  În august, curent, Ambasadorul Franței în R. Moldova, Pascal Le Deunff, în cadrul unei întrevederi cu președintele CEC, Dorin Cimili, atenționa că „toate recomandările făcute de observatorii internaționali după alegerile legislative din 24 februarie 2019 trebuie luate pe deplin în seamă, în special în vederea luptei împotriva utilizării abuzive a resurselor administrative, finanțării ilegale a campaniei electorale, presiunilor asupra angajaților publici și a cumpărării voturilor”.

  Ce a răspuns președintele CEC la acest demers? Nimic. Or, din comunicatul de presă al instituției aflăm că, în cadrul întrevederii, „principalele subiecte de discuție au vizat aspecte privind constituirea secțiilor de votare pentru cetățenii R. Moldova cu drept de vot care în ziua alegerilor se vor afla pe teritoriul Franței, precum și suportul pe care îl pot oferi autoritățile franceze în vederea bunei organizări a scrutinului”. Niciun cuvânt despre evitarea coruperii alegătorilor și a oricăror altfel de abuzuri, admise de autorități în scrutin.

  Acum câteva zile, Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, declara, într-un interviu pentru Europa Liberă, că „sunt riscuri ca alegerile să nu fie considerate libere și corecte, deci este important ca autoritățile să facă totul ca să fie prevenite aceste probleme”, insistând asupra unor modificări ale Codului Electoral, modificări ce ar sancționa minciuna mediatică, discursul de ură, implicarea politică a bisericii în scrutin, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, etc. Cât de receptive sunt autoritățile la aceste atenționări ale înaltului oficial european?

  La 16 septembrie, într-un Editorial prilejuit de încheierea a doi ani de mandat, Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, se referea la importanța alegerilor din 1 noiembrie, spunând că votul din acea zi este unul „important pentru viitorul R. Moldova, un test vital pentru instituțiile R. Moldova. Liderii R. Moldova au oportunitatea și obligațiunea asigurării unui proces electoral liber și onest care să respecte voința poporului”. Cine să audă? Și dacă toate aceste avertizări rămân neauzite, alegătorii ajung ostaticii unui scrutin corupt?

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  COVID-19: 833 cazuri, înregistrate în ultimele 24 ore. Alte 14 persoane au pierdut lupta cu virusul

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță, sâmbătă, 24 octombrie, alte 833 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Ro…
  COVID-19: 833 cazuri, înregistrate în ultimele 24 ore. Alte 14 persoane au pierdut lupta cu virusul

  Nu uitați să schimbați acele ceasornicului! În această noapte trecem la ora de iarnă

  Pe data de 24 octombrie, ultima duminică a lunii octombrie, Republica Moldova va trece la „ora de iarnă”, ca și în anii precedenți, prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi. Astfel, în noaptea de 24…
  Nu uitați să schimbați acele ceasornicului! În această noapte trecem la ora de iarnă

  Replica Guvernului la declarația lui Alexandru Slusari: „Dodon a bătut palma cu Șor în vederea creării unei majorității neoficiale în Parlament și păstrării acestui guvern”

  După ce sâmbătă, 24 octombrie, Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului, a venit cu o postare pe pagina sa de Facebook în care menționa că „Dodon a bătut palma cu Șor în vederea creării unei majorități…
  Replica Guvernului la declarația lui Alexandru Slusari: „Dodon a bătut palma cu Șor în vederea creării unei majorității neoficiale în Parlament și păstrării acestui guvern”

  Bancnote rupte, cu inscripții sau fără colțuri. Ce spune BNM despre restituirea contravalorii acestora

  „Am aflat despre un caz în care o persoană a tăiat cu foarfeca mai multe bancnote. Pot fi returnați acești bani la vreo bancă din R. Moldova? Poate fi restituită contravaloarea bancnotelor deteriorate?”, a într…
  Bancnote rupte, cu inscripții sau fără colțuri. Ce spune BNM despre restituirea contravalorii acestora

  DOC/ Iurie Leancă și Ion Hadârcă candidează la alegerile pentru Senatul din România

  Ex-premierul Iurie Leancă și poetul Ion Hadârcă, candidează la funcția de senatori în România din partea partidului Pro România, condus de Victor Ponta. Potrivit Biroului Electoral de Circumscripție nr. 24, Iaș…
  DOC/ Iurie Leancă și Ion Hadârcă candidează la alegerile pentru Senatul din România

  Șefa Centrului de Sănătate din Soroca Nouă a decedat în urma complicațiilor provocate de Covid-19

  Încă un medic din R. Moldova a decedat vineri, 23 octombrie, în urma complicațiilor provocate de COVID-19. Este vorba de Ina Popescu, șefa Centrului de Sănătate Soroca Nouă, transmite sortv.md. Cu o săptămână î…
  Șefa Centrului de Sănătate din Soroca Nouă a decedat în urma complicațiilor provocate de Covid-19