Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   13.575 de pensionari la ușa…

13.575 de pensionari la ușa CNAS pe timp de pandemie

R. Moldova e un stat puțin cunoscut în lume. Dar devine din ce în ce mai popular în topuri dezonorante. După ce a ajuns și se menține ani în șir în topul celor mai sărace state din lume, ajungând acolo și ca stat lider al comerțului ilegal de organe, ființe umane sau uraniu și țigări, acum a ajuns pe poziții importante printre statele cele mai afectate de coronavirus, chiar dacă R. Moldova e și lider la depopulare și migrație. 

Iată cum se întâmplă de exemplu creșterea numărului de persoane infectate din rândul pensionarilor (adică a persoanelor din categoria de risc major) în această săptămână. Începând cu 1 iulie, 13575 pensionari au dreptul de a solicita reexaminarea pensiilor pentru o majorare. 13575 de pensionari au avut o singură posibilitate să facă această solicitare – mergând personal la oficiile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).

În iunie 2020, după cum am menționat, R. Moldova era printre liderii mondiali la creșterea numărului de infectați de coronavirus, iar capacitatea sistemului medical era depășită demult. În iunie 2020 în lista decedaților de Covid-19 erau preponderent persoane peste 50 de ani. La 1 iulie 2020 mii și mii de pensionari au ieșit din case și s-au pomenit buluciți în fața oficiilor CNAS.

După ce activiști și jurnaliști au semnalat problema, la 4 iulie CNAS a remis un comunicat de presă. Autoritatea a declarat că în perioada 1-4 iulie deja 6000 de pensionari au depus solicitările. Deci rămăsese să se mai bulucească, stând la coadă ore în șir grămăjoară lângă oficiile CNAS vreo 7,500 de pensionari. 

Câți dintre ei vor ajunge la spital cu Covid-19 fără a avea șanse să supraviețuiască și să își primească pensia majorată? Nu putem specula, dar nu putem nega această problemă. Pensionarii sunt cei mai vulnerabili locuitori ai R.Moldova, nu doar în fața coronavirusurilor, ci și în fața sărăciei, a abuzurilor bugetare sau judiciare. 

Dacă vrem să înțelegem mai bine de ce iese un pensionar din R.Moldova pe timp de pandemie și caniculă să stea la coadă în fața CNAS pentru a solicita o recalculare de pensie, trebuie să explicăm cât de săraci sunt. După recalculare pensie se poate mări cu câteva zeci sau sute de lei, adică de la un euro la 10 euro. Și pentru mulți acest adaos la pensie este vital.

”Am fost la piață. Știu că e riscant. Dar acolo cireșele sunt 18 lei, iar la magazinul de lângă casă – 25-30 de lei. Diferența e mare pentru un pensionar,” îmi explica luni la telefon vestita actriță Eugenia Botnaru. Da, ea a lucrat zeci de ani și a bucurat zeci de mii de oameni cu spectacolele sale, da, ea a stat la temelia teatrului național din R.Moldova, da, ea a petrecut o viață prin deplasări în satele și orașele moldovenești, îndurând frig, foame, dar să aducă un strop de cultură și artă în sate. Statul așa i-a evaluat zecile de ani de muncă și i-a dat o pensie care o face să își pună în fiecare zi întrebări – să iasă din casă sau să rabde? Ambele situații sunt un risc, un mare risc. Pensiile sunt mici, prețurile mari, presiunile enorme.

Cel puțin, în cazul celor 13575 de pensionari, era atât de simplu ca autoritățile: să amâne procedura de depunere a cererilor, cu ajustarea termenilor de acțiune în interesul pensionarilor; să ajusteze regulamentele de depunere a actelor, astfel încât cererile să poată fi depuse și electronic; să creeze o linie de programare, astfel încât cei care nu au posibilitatea să depună actele electronic – să poată să se programeze, evitând aglomerările. 

De ce nu a făcut Guvernul nimic? Pentru că nu i-a păsat. Iar când s-a revoltat mai multă lume, a decis într-o singură zi, la 8 iulie, că cererile pot fi depus e prin procură (adică pensionarii să meargă la notari să plătească bani și pentru procuri). Doar că până la acea oră aproape toți pensionarii deja veniseră personal la CNAS, staseră la coadă și depuseră cereri. Poate la anul își vor putea cumpăra cireșe de 1 euro kilogramul în statul agrar R.Moldova, pentru bunăstarea căruia au muncit toată viața.