• FOTO/ Cozi la sediile oficiilor teritoriale CNAS în plină pandemie de COVID 19. Peste 13 mii de pensionari sunt așteptați să depună personal cererile de reexaminare a pensiilor

  FOTO/ Cozi la sediile oficiilor teritoriale CNAS în plină pandemie de COVID 19. Peste 13 mii de pensionari sunt așteptați să depună personal cererile de reexaminare a pensiilor
  vizualizări
  07 iulie 2020 | 18:00

  Pe timp de pandemie de coronavirus, dar și în condițiile în care în aceste zile se înregistrează temperaturi ridicate, de câteva zile mai mulți pensionari formează cozi la ușile oficiilor teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale(CNAS) pentru a depune cererea de reexaminare a pensiei.

  Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții CNAS ne-au comunicat că potrivit legislației, sunt obligați să primească aceste cereri direct de la pensionari care nu pot fi reprezentați prin procură sau prin intermediul vreunui soft, iar un proiect de lege care să schimbe metodologia de depunere a cererilor a fost deja înregistrat la Parlament.

  Astfel, până ca proiectul să treacă de legislativ, persoanele care solicită acest serviciu trebuie să se prezinte personal la oficiile teritoriale ale CNAS.

  Conform legislației, de la 1 iulie 2020, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl obţin beneficiarii de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani. 

  Pentru a beneficia cât mai curând de majorările pensiilor, bătrânii care sunt în zona de risc COVID19, formează cozi la sediile CNAS și sunt nevoiți să stea ore în șir în soare până le ajunge rîndul la ghișeu. Mai mult, potrivit dispozițiilor Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, este interzisă aflarea persoanele cu vârsta de peste 63 de ani în afara domiciliului, cu excepția deplasărilor în interes de serviciu, pentru asistență medicală, pentru cumpărături sau alte motive justificate.

  De exemplu, jurnalista Natalia Davidovici a postat un mesaj lung în care descrie umilințele și riscurile la care se supun pensionarii, unii dintre ei infectându-se de COVID19 după ce au stat în rând.

  Reprezentanții CNAS spun că nu pot evita aglomerațiile pentru că, în ciuda informărilor repetate, pensionarii țin să vină de dimineața și se grăbesc să depună cât mai curând cererea ca să poată beneficia cât mai curând de pensia mărită.

  „În toată această perioadă CNAS a emis mai multe comunicate, a vorbit și pentru presă, a informat și de pe reţelele de socializare despre termenii în care pot fi depuse solicitările. Se formează rânduri la oficiile teritoriale din motiv că oamenii doresc să aibă parte mai rapid de acest serviciu. Majoritatea pensionarilor vin de dimineață, ei consideră că din acest motiv va fi grăbit procesul. Chiar dacă aceste persoane depun cererea pe 1 iulie sau pe 31, ele vor beneficia de pensia reexaminată de la 1 august, curent“, ne-a comunicat șefa direcţiei comunicare şi mass-media din cadrul Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

  Cei de la CNAS mai spun că au luat măsuri speciale pentru a evita contactul mai multor persoane în același loc (persoane cu vârstă înaintată și acele tinere) și pe perioada pandemiei a fost stabilit un alt grafic – trei zile pe săptămână pentru pensionari, două zile pe săptămână pentru alte categorii de persoane.

  „Conform legislației, de la 1 iulie persoanele au dreptul la reexaminarea pensiei. Aceste persoane au foarte mult timp la dispoziție pentru a se adresa. În cazul în care persoanele depun cererea până la sfârșitul lunii iulie, pensia nouă reexaminată va fi primită în luna august. Primirea persoanelor care solicită reexaminarea pensiilor are loc timp de trei zile pe săptămână(Luni, Marți, Miercuri), din momentul în care noi avem și alți beneficiari(mame, viitoare mame, familii cu copii)”, ne-a comunicat Valentina Fedosenco, șefă a direcţia comunicare şi mass-media din cadrul Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

  Reprezentanții CNAS ne-au comunicat că potrivit legislației, aceștia nu au dreptul să primească cererea pentru reexaminarea pensiei prin procură sau online.

  „În acest sens, la moment actual este înregistrat un proiect de lege care urmează a fi aprobat de către Parlament. Referitor la depunerea cererilor online pentru reexaminarea pensiilor este în curs de lucru.”

  Proiectul de lege care urmează a fi examinat de Parlament:

  În acest context, potrivit reprezentanților CNAS, casele teritoriale de asigurări sociale în continuare vor presta servicii după următorul orar:

  • Luni, marţi şi miercuri – specialiștii CTAS vor primi solicitanţii/beneficiarii de pensii, alocații și ajutoare de deces;
  • Joi şi vineri – vor fi deserviți solicitanţii/beneficiarii de indemnizații adresate familiilor cu copii.

  Reprezentanții CNAS susțin că accesul în spaţiile închise este asigurat cu respectarea distanţei sociale.

  „Vizitatorii sunt admiși doar cu condiția că poartă mască de protecție și mănuși. Totodată, pentru siguranţa sanitară în incinta caselor teritoriale, după fiecare două ore de audienţă a cetăţenilor timp de 10 minute este efectuată dezinfecţia și aerisirea spaţiilor de primire”.

  Cine are dreptul să solicite reexaminarea pensie?

  De la 1 iulie 2020 dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl obţin beneficiarii de pensii, stabilite după 1 ianuarie 1999 care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani.

  Astfel, începând cu 1 iulie, curent, solicitantul trebuie să depună cererea la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu, prezentând totodată buletinul de identitate şi carnetul de muncă în original și xerocopie.

  Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul teritorial de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.

  De la 1 ianuarie 2020, a fost reexaminată pensia celor, care și-au stabilit dreptul la pensie pentru limita de vârstă până la 1 ianuarie 1999 dar au realizat un stagiu de cotizare după pensionare mai mic de 15 ani. Totodată, începând cu 1 ianuarie 2019 a fost reexaminată pensia persoanelor care s-au pensionat până la 01.01.1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult.

  Potrivit CNAS, beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă care corespund condiţiilor sus-numite și din diferite motive nu şi-au reexaminat pensia până la moment, îşi pot realiza în continuare dreptul la reexaminarea pensiei.

  Totodată, potrivit estimărilor CNAS mai bine de 13.000 de beneficiari trebuie să depună cereri pentru reexaminarea pensiei, începând cu 1 iulie, curent. Până la acest moment sunt depuse, în primele patru zile, circa 6000 de cereri.

  Astăzi de dimineață, până la ora 12.30, în două case teritoriale din mun. Chişinău deja nu era la ghişeu nicio persoană, au fost primiți toți cetățenii care doresc să depună cereri în acest sens. În casele teritoriale din centrele raionale rânduri la depunerea cerilor pentru reexaminarea pensiilor n-au fost“, a susținut pentru ZdG Valentina Fedosenco, șefă a direcţia comunicare şi mass-media din cadrul Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

  Casa Naţională de Asigurări Sociale va activa începând cu ziua de mâine, 8 iulie, între orele 8.00-17.00, iar zilele de sâmbătă, 11 şi 18 iulie vor fi zi de lucru. 

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Mai mulți avocați, indignați de declarațiile fostului avocat a lui Vlad Filat: „Uniunea Avocaților va reacționa?”

  Un grup de avocați moldoveni condamnă declarațiile făcute miercuri seară, 23 septembrie, de către fostul avocat al fostului premier Vlad Filat, Igor Popa, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV…
  Mai mulți avocați, indignați de declarațiile fostului avocat a lui Vlad Filat: „Uniunea Avocaților va reacționa?”

  Cântăreții din kuliok

  Ieri, la a șaptea săptămână de protest după alegerile fraudate din Belarus, Alexandr Lukașenka s-a inaugurat președinte de stat pentru a șasea oară. Nu s-a făcut niciun anunț public privind cea de-a șasea inaug…
  Cântăreții din kuliok

  Date actualizate despre situația la frontieră în contextul pandemiei de COVID-19

  În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 710 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 6 204 traversări persoane, dintre care 3 787 tre…
  Date actualizate despre situația la frontieră în contextul pandemiei de COVID-19

  Washingtonul nu îl recunoaşte pe Lukaşenko ca preşedinte „legitim ales”

  Statele Unite „nu îl pot considera pe Aleksandr Lukaşenko ca preşedintele legitim ales al Belarusului”, a declarat miercuri Departamentul de Stat american după ce acesta a depus jurământul în secret pentr…
  Washingtonul nu îl recunoaşte pe Lukaşenko ca preşedinte „legitim ales”

  Fostul avocat al lui Vlad Filat: Plahotniuc îi promitea lui Filat că-l va scoate din pușcărie. Ei au rămas prieteni până-n ultima clipă

  Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat susține că Vladimir Plahotniuc și Vlad Filat țin până în ziua de astăzi legătura și vorbesc la telefon. Totodată, Popa mai susține că Plahotniuc, ar fi avut grijă ca F…
  Fostul avocat al lui Vlad Filat: Plahotniuc îi promitea lui Filat că-l va scoate din pușcărie. Ei au rămas prieteni până-n ultima clipă

  Statele Unite au început testarea unui nou vaccin anti-COVID pe 60.000 de voluntari

  Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania multinaţională Janssen a început să fie testat pe scară largă în SUA pe 60.000 de voluntari, transmite Digi24. Este vorba de cea de-a patra testare din faza III…
  Statele Unite au început testarea unui nou vaccin anti-COVID pe 60.000 de voluntari