Nr. 100 (5 octombrie 2006)


 Politic

Biserica rusa in sprijinul separatismului transnistrean
Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, isi declara admiratia si sprijinul fata de Igor Smirnov. Continuare 

Cati bani
ne–ar costa Unirea?
Pana acum nimeni din Romania sau din R. Moldova nu si–a asumat efectuarea acestui calcul: cati bani ar costa unificarea Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Racul, lebada si stiuca
In ultimul week–end, doua capete marcante din AMN au cazut. Continuare 

Biserica rusa in sprijinul separatismului transnistrean

In ultimele zile, pe adresa liderului separatist de la Tiraspol au sosit mai multe telegrame si scrisori de admiratie si recunostinta din partea altor lideri separatisti din spatiile ex–sovietice, a unor reprezentanti ai cazacimii, dar si din partea unor inalte fete bisericesti din Federatia Rusa. Insusi Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Alexii al II–lea, i–a adresat lui Igor Smirnov o scrisoare in care ii doreste "putere fizica si spirituala" pentru a continua lucrarile nespus de utile la "locul slujirii Domniei voastre". La inceputul scrisorii, Patriarhul Rusiei dezvaluie ca recunoaste si apreciaza politica manifestata de Igor Smirnov in stanga Nistrului. "Excelentei sale, presedintelui Republicii Moldovenesti Transnistrene, Igor Smirnov", astfel se adreseaza Alexii al II–lea liderului separatist de la Tiraspol, nerecunoscut de comunitatea internationala, multumindu–i pentru mesajul de felicitare, adresat cu prilejul celei de–a 45 aniversari de slujire arhiereasca a patriarhului.

Pe de alta parte, Mitropolitul de Odesa si Ismail, Agafanghel, scrie in telegrama sa, adresata lui Smirnov, ca intreaga comunitate religioasa din regiunea Odesa saluta rezultatele referendumului din 17 septembrie. "Va felicitam din suflet cu prilejul stralucitului bilant al referendumului", scrie Mitropolitul Agafanghel, precizand ca acest eveniment va contribui la consolidarea relatiilor de fratie dintre popoarele slave de est.

"Procesul de consolidare a statalitatii si independentei Republicii Transnistrene este unul ireversibil", mai sustine Agafanghel.

Amintim ca presedintele Vladimir Voronin i–a acordat "Ordinul Republicii" Patriarhului Alexii al II–lea, cu ocazia vizitei acestuia la Chisinau, in noiembrie 2005, iar corespondenta Patriarhului cu Igor Smirnov a fost initiata inca in perioada razboiului de independenta de la Nistru.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com