Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Wanda Nowicka, vicepreședinta Parlamentului polon:…

Wanda Nowicka, vicepreședinta Parlamentului polon: Știu că femei migrante din Moldova lucrează în Polonia fără asigurări sociale și medicale

Experții Grupului de Lucru ai Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare (ICPD) au lansat un apel pentru cele 179 de state participante ca să asigure sănătatea și drepturile sexual-reproductive pentru toți cetățenii.

nowickaReferindu-se la Republica Moldova, în cadrul unei conferințe de presă, experții Grupului de Lucru ICPD au confirmat că e nevoie de o mai bună cooperare regională și internațională pentru asigurarea sănătății lucrătorilor migranți.

“Cunosc faptul că mulți cetățeni din R.Moldova, bărbați și femei, vin în Polonia, ca și în alte state europene, pentru diverse munci, uneori angajându-se ilegal, fără să poată beneficia de asigurări sociale și de sănătate,” a declarat pentru ZdG Wanda Nowicka, vice-președintă a Parlamentului Polonez, membră a Grupului de Lucru ICPD. “Securitatea și drepturile muncitorilor migranți nu sunt asigurate pe deplin, femeile migrante sunt deseori marginalizate, este o mare scăpare în ceea ce privește drepturile acestor persoane, și această problem trebuie soluționată cât mai curând în cooperare cu toate statele UE”, a conchis Wanda Nowicka.

Și Renate Baehr, membră a aceluiaș Grup de Lucru, care deține și poziția de directoare a Fundației Germane pentru Populație, a declarat pentru ZdG că “și în Germania statutul multor muncitori migranți nu le permite să aibă acces la servicii medicale, dar dat fiind faptul că această situație este similară în toate statele europene, e nevoie de un efort comun”.

Pinar Illkkaracan, membră a Grupului de Lucru ICPD și profesoară la Universitatea Bosphorus din Istanbul, Turcia, a declarat pentru ZdG că drepturile femeilor migrante în țara sa sunt de asemenea încălcate în multe privințe, inclusiv a femeilor din Moldova care ajung în Turcia la muncă, sau pentru exploatare sexuală, sau chiar pentru căsătorii, care uneori se termină cu divorțuri complicate în care mu se respectă drepturile femeilor. “Deocamdată, de problemele acestor femei se ocupă doar organizațiile neguvernamentale, e nevoie ca și guvernele statelor noastre să se implice întrun dialog, pentru respectarea drepturilor, inclusiv a dreptului la muncă și asigurare de sănătate pentru aceste femei,” a conchis Illkkaracan.

Grupul de Lucru al ICPD a fost creat în 2012 și este compus din miniștri, parlamentari, profesori universitari, lideri ai societății civile, fiind condus de către fosta președintă a Finlandei Tarja Halonen și de către fostul președinte al statului Mozambique, Alberto Chissano. Obiectivul acestei structure este de a promova drepturile și sănătatea sexual-reproductivă pentru toți, în special pentru grupurile marginalizate, care se confruntă cu sărăcia și violența.

În cadrul Conferinței Internaționale de la Geneva “Priorităile Populației pentru secolul XXI”, organizată de UNFPA și UNECE, Grupul de Lucru ICPD a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a explicat prioritățile pentru soluționarea rapidă a problemelor ce țin de sănătatea sexual-reproductivă a cetățenilor.

A.R.

Sursa foto: Natemat.pl