Ucraina: un posibil atac din partea Transnistriei

Rusia se pre­gă­tește să des­chidă un al doi­lea front împo­triva Ucrai­nei. După ce a ocu­pat Cri­meea, dar a eșuat în încer­ca­rea de a rupe de la Ucraina, prin luptă de ghe­rilă, regi­u­nule Donețk și Lugansk, Moscova a decis să mai des­chidă un front de luptă pe teri­to­riul Ucrai­nei.

De data aceasta, ata­cul este pla­ni­fi­cat să vină din par­tea regiu­nii trans­nis­trene a R. Mol­dova, unde Rusia deține, încă din peri­oada sovi­e­tică, trupe regu­late de inter­ven­ție din cadrul fos­tei armate a 14-a. Ținta celui de-al doi­lea front se pre­su­pune a fi regiu­nea Odesa. O decla­ra­ție, în acest sens, a făcut pen­tru ZdG, pre­șe­din­tele Aso­cai­ției „Tiras-Tighina”, locotenent-colonelul Ana­tol Cara­man. „Din surse, pe care nu le pot divulga, noap­tea tre­cută, în regim de urgență, toată teh­nica blin­dată de pe pla­toul Copanca-Chițcani a fost retrasă și aran­jată în ordine de luptă în par­tea de sud a raio­nu­lui Slo­bo­zia, la hotar cu Ucraina”. În opi­nia lui Cara­man, Rusia se pre­gă­tește să atace Ucraina pe direc­ția Slobozia-Odesa. Potri­vit pre­șe­din­te­lui de la „Tiras-Tighina”, în Trans­nis­tria sunt dislo­cați la moment circa 20 de mii de mili­taru ruși, bine instru­iți și pre­gă­tiți de luptă în con­di­ții de câmp și oraș. Amin­tim aici că, ante­rior, auto­ri­tă­țile ucrai­nene au acu­zat, în mai multe rân­duri Tiras­po­lul că pre­gă­tește un atac armat asu­pra Ucrai­nei, lucru pe care regi­mul de la Tiras­pol l-a res­pins. Pen­tru a se asi­gura de o posi­bilă inter­ven­ție mili­tară rusă din direc­ția Trans­nis­triei, mili­ta­rii ucrai­neni au săpat, de-a lun­gul fron­ti­e­rei moldo-ucrainene, pe seg­men­tul trans­ni­trean, un șanț de pro­tec­ție de 5 metri adân­cime.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

 • AJUTOOOOOR

  ESTE SIGUR DE ASTEPTAT LA O ASEMENEA SITUATIE, IAR TRUPELE DINTRANSNISTRIA SUNT CRED DE DEPARTE 20 MII SOLDATI. DARRRRR TREBUIE SA FI PE FAZA NOI MOLDOVENII DEORECE SUNTEM URMATORII. RUSII VOR CONSOLIDARE LA MAREA NEAGRA SI TRUPE SPRE SPRE EST PTR A NU DUCE RAZBOIL DEPARTE DE TERITORIUL LOR. ASA CA SCRED CA TREB SA ACTIONAM RAPID LA FEL SI NATO

 • Ser­giu
 • Ser­giu

  “inter­ven­ție mili­tară rusă”? serios? de unde arma­tra ruseasca in Trans­nis­tria?

  “Согласно этому соглашению для поддержания мира и безопасности в районе конфликта были созданы трехсторонние миротворческие силы, в которые вошли подразделения вооруженных сил России, Молдовы и ПМР. В настоящее время в совместные миротворческие силы в Приднестровье входят около 1200 военнослужащих – 402 российских, 492 приднестровских и 355 молдавских, а также 10 военных наблюдателей от Украины. Миротворцы несут службу на 15 стационарных постах и КПП, расположенных на ключевых участках зоны безопасности, которая протянулась вдоль Днестра на 225 км и на 12-24 км в ширину.”

  Dupa infor­ma­tia data logic daca de gin­dit ce armata ruseasca poate sa fie in PMR?

  Ok chiar daca Rusia ar tri­mite armata aici, intre­ba­rea e cum??? numai cu avi­oane, da ce avi­oa­nele n-o sa le dobo­are rache­tele ucrai­nei, timp de 20-30minute cit avio­nul se va afla dea­su­pra teri­to­ri­u­lui Ucrai­nei???

  Arti­col fara sens si logica.

 • CARTUS

  Draga Serj, daca esti elev de scoala ți se iarta nai­vi­ta­tea, iar daca ai cel puțin 30 de ani, înseamna că tri­sezi frate. Cine si cand, în toti anii de dupa 1992, a putut numara ce a facut Rusia cu armata a 14-a, iar datele cu care ope­reaza Moscova sunt pen­tru cei de gra­di­nita. Putin și Lavrov zic ca nici in Ucraina nu au armata, dar toata lumea vede cu ce armam­net saun echi­pati asa-zisa ”sopro­ti­v­le­nie”. Daca vrei sa ne con­vingi in ceea ce scrii, te rog sa orga­ni­zezi o depla­sare în Trans­nis­tria si sa iei și pe cineva de la ZDG ca sa vada ce și cata și de care armata are Rusia din­colo de Nis­tru. Chiar te rog, vor­bește cu Mucha­me­t­șin sau cu Rogo­zin și aran­jaza aceasta depla­sare….

 • Sva­run

  Sorry, for com­men­ting in English, but… if this is true, isn’t it time for Mol­dova to put its mili­tary on maxi­mum alert? For­ma­lly, Ukraine would be inva­ded from the Mol­do­van ter­ri­tory and the idea on “New Rus­sia” inclu­des at least a part of Mol­dova as well. 

  I’m rea­lly con­cer­ned.

 • Ser­giu

  @Cartus :)) esti des­tul de naiv. Iti pro­pun in felul urma­tor incearca sa treci in fie­care zi vamele de pe nis­tru, si vei observa foarte multe lucruri “citi oameni(soldati), ce oameni(soldati)” iti pro­pun sa incerci pe o peri­oada de un an sa te muti in Trans­mis­tria 🙂 multe lucruri nu dim media nu de la radio vei afla, si vei putea dupa asta sa faci con­clu­zii mult mai corecte decit la moment. Nimeni nu te impie­dica sa faci depla­sari per­so­nale, sa te muti cu tra­iul pe o peri­oada de timp acolo. In arti­col sunt multe abe­ra­tii.

 • Ser­giu

  a da 🙂 inca ceva http://play.md/2060310 e femeia ceia care era prima pe Mai­dan 🙂

 • Ser­giu