Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua mondială a inimii 2016:…

Ziua mondială a inimii 2016: „Dă putere vieții tale!”

Începând cu anul 2000, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an data de 29 septembrie este declarată Ziua Mondială a Inimii. Acesta este cel mai semnificativ eveniment, care contribuie la creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la principala cauză de deces – bolile cardiovasculare.

Tema promovată anul acesta este „Dă putere vieții tale”. Circa 17 milioane de decese anual de pe glob sunt cauzate de aceste boli. Prin infarct miocardic decedează circa 7,3 milioane, iar accidentul vascular cerebral este responsabil pentru 6,2 milioane de decese din totalul mortalității prin boli cardiovasculare. Astfel, statisticele internaționale plasează afecțiunile cardiovasculare drept cauza nr.1 de deces.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalităţii şi în Europa, atât printre femei cât și bărbați, fiind responsabile de aproximativ jumătate din totalul deceselor.

Şi în R. Moldova bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces ale populației și depășește nivelul mediu european pe parcursul ultimilor 10 ani aproape de 2 ori, alcătuind circa 55-58% din mortalitatea totală. Rata mortalității prin boli cardiovasculare în vârsta aptă de muncă a constituit în 2015-27,0% comparativ cu 26,5%, în anul 2011.

OMS estimează că reducerea valorilor tensionale, a obezității, fumatului și colesterolului va contribui la scăderea bolilor cardiovasculare cu mai mult de jumătate la sută.

În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii împreună cu Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova enumeră doar câțiva pași simpli pentru îmbunătățire sănătăţii inimii Dumneavoastră: alimentație sănătoasă, reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat, mișcare și activitate fizică regulată.

Cu această ocazie în țară vor fi organizate mai multe acțiuni de comunicare și sensibilizare a populației în legătură cu măsurile de prevenție și de profilaxie a bolilor cardiovasculare.

Astăzi, 29 septembrie, 50 de studenți de la USMF „Nicolae Testemițanu” vor îndemna trecătorii să joace șotron pentru O inimă sănătoasă pe viață! Evenimentul va începe la ora 15.00, în fața Blocului didactic central al universității (Bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, 165).

Totodată, duminică, 2 octombrie, Institutul de Cardiologie organizează un șir de activități în parcul Valea Morilor începând cu ora 10.00. Vizitatorii vor putea beneficia de consultații la specialiști, calcularea riscului cardiovascular, indicelui masei corporale și nivelului presiunii arteriale. Mai mult decât atât, organizatorii au pregătit un program artistic cu flashmob-uri și concursuri distractive.