Un reprezentant OSCE solicită autorităților din R. Moldova să permită munca liberă și fără obstacole a jurnaliștilor

Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media Dunja Mijatovic și-a exprimat astăzi îngrijorarea cu privire la rapoartele potrivit cărora jurnaliștilor ruși le este refuzată, în mod repetat, intrarea în Republica Moldova.

Potrivit rapoartelor, pe 21-22 ianuarie, jurnaliștilor VGTRK, LIFEnews, Channel One și celora de la canalele de televiziune REN TV, precum și celora de la agențiile TASS și RIA, li sa refuzat intrarea în Republica Moldova, la aeroportul din Chișinău.

Unor jurnaliști le-a fost aparent refuzată intrarea pentru că nu au reușit să indice scopul vizitei lor, în timp ce unui corespondent VGTRK, Alexander Balitsky, i-a fost interzisă, aparent, intrarea în Moldova timp de cinci ani.

“Fac apel la autoritățile moldovenești să-și reconsidere utilizarea măsurilor restrictive și selective în ceea ce privește mass-media care sunt afectate de interdicția de intrare și permită tuturor jurnaliștilor să își exercite activitățile profesionale nestingherit”, a spus Mijatović.

În 2015, autoritățile din Moldova au impus restricții similare asupra jurnaliștilor de la diferite instituții mass-media din Rusia în cel puțin șapte cazuri diferite. Reprezentantul OSCE a ridicat problema cu autoritățile de mai multe ori.

Autoritățile apoi au invocat problema propagandei printre principalele motive pentru refuzul jurnaliștilor de a intra în țară, și, de asemenea, au remarcat faptul că, în cele mai multe cazuri jurnaliștii nu au informat în mod corespunzător poliția de frontieră cu privire la scopul real al vizitelor lor.

“Respectând dreptul suveran al statelor participante de a controla frontierele lor, limitările de călătorie pe scară largă aplicate jurnaliștilor afectează negativ fluxul liber de informații”, a declarat Mijatović. “Mai mult decât atât, folosind definiția largă și vagă a propagandei ca justificare face ca aceste lucruri să fie în special îngrijorătoare.”

Mijatovic a cerut, de asemenea, tuturor membrilor mass-media adere la cele mai înalte standarde profesionale, în special atunci când raportează cu privire la aspectele sensibile și în interes public.

Mijatović a reiterat apelul său către toate statele participante, pentru a facilita deplasarea lucrătorilor mass-media între țări și a amintit de recomandările importante produse de biroul ei în două comunicate cu privire la problemele de refuz de intrare a jurnaliștilor și propagandă.

Mijatović este acum în Los Angeles și participă la un seminar internațional privind libertatea de exprimare.

 

Sursa foto: osce.org


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Robin Hertz

    E foarte bine ca li s-a interzis. De ar mai fi expulzati astia de la RIA Novosti, poate si mai multa liniste era. Da Dunia ce treaba are cu jurnalistii rusi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *