Principală  —  IMPORTANTE   —   Moldovagaz a înaintat ANRE-ului o…

Moldovagaz a înaintat ANRE-ului o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale: de la 4 128 lei la 9 396 lei pentru o mie de metri cubi

Sursă foto: Profimedia Images

SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2021 de la 4 128 lei la 9 396 lei pentru o mie de metri cubi.

Potrivit Moldovagaz, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 4 298 la 10 260 lei pentru o mie de metri cubi, de presiune medie de la 4 018 la 8 649 de lei, de presiune înaltă de la 3 910 la 8 331 de lei pentru o mie de metri cubi.

În cazul rețelelor de transport gaze, tariful ar urma să fie crescut de la 2 613 la 834 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare, și de la 2 895 la 8 115 de lei în punctele de ieșire.

„Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție”, anunță reprezentanții companiei.

Tariful final nou pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

Până pe 10 noiembrie curent, ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie curent. În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni. Membrii CSE au decis că S.A. „Termoelectrica” nu va mai utiliza păcura în procesul tehnologic și va reveni la producerea energiei termice și electrice pe baza gazelor naturale.

Pe 22 octombrie curent în R. Moldova a fost anunțată starea de urgență privind criza în sectorul gazelor naturale. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prin hotărârea nr. 1 din aceeași zi, a mandatat Energocom, companie deținută în proporție de 100% de stat, să achiziționeze gaze pentru a fi furnizate la frontiera cu R. Moldova și să încheie un contract cu SRL Moldovatransgaz în valoare totală de 5.000.000 de m3.

După negocierile între delegația R. Moldova și Gazprom, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit cu cinci ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească.