Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (doc) Firma care a primit…

(doc) Firma care a primit dreptul de a concesiona zăcămintele de petrol și gaze naturale pe teritoriul R. Moldova

Compania „Frontera Resources International” LLC din SUA a fost desemnată câștigătoarea concursului de concesionarea a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova.  Americanii și-au pregătit terenul pentru a veni în R. Moldova încă de acum un an, când au fondat în R. Moldova firma „Frontera Resoursces Energy”, condusă de moldoveanca Gabriela Rebeja. 

La concursul inițiat de Ministerul Mediului în această vară au participat două companii. Însă, în urma aplicării criteriilor de selectare, s-a constatat că conținutul informației prezentate de către Compania ”Overseas Minerals Corporation” NU corespunde cu cerințele stipulate în Caietul de sarcini, iar Compania „Frontera Resources International” LLC întrunește criteriile de selectare a concesionarului.

Decizia de a desemna câștigătoare firma „Frontera Resources International” LLC  a fost luată unanim, cu voturile tuturor celor 7 membri ai Comisiei de Concurs. Din aceasta au făcut parte Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, care a fost și președintele Comisiei de Concurs, Mihaela Martânov – asistent în cabinetul ministrului Justiției, Andrei Juraveli, director la Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale,
Iurie Nastas, șeful Secției finanțele economiei naționale din cadrul Ministerului Finanțelor, Maria Șendilă – șefa Direcției parteneriat public-privat din cadrul Agenția Proprietății Publice al Ministerul Economiei, Valerian Ciobotaru, reprezentat al societății civile și Vladislav Stropșa, șef al Direcției geologică din cadrul  Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale, care a fost și secretar al Comisiei de concurs. Un alt membru al Comisiei a fost Nicolae Duca, consilier, cabinetul ministrului, Ministerul Justiției.

Astfel, în următoarele săptămâni, între cele două părți se va semna un contract. Valeriu Munteanu, ministrul Mediului a precizat pentru ZdG că R.Moldova va avea doar beneficii de pe urma contractului care urmează a fi semnat.

567-valeriu-munteanu„Existau anterior mai multe informații  că există petrol și gaze.. Guvernările care au fost până acum obstrucționau cercetarea și scoaterea la suprafață a depozitelor care sunt acolo, pentru ca noi să rămânem mai departe dependenți energetic, de gaze, de Federația Rusă. Anterior, acolo aveau dreptul să facă cercetări companii rusești. Acum însă s-a găsit o companie mare, cu experiență, cu lucrări în Georgia, Ucraina sau SUA. Firma întrunește toate condițiile solicitate de noi. Ei vor căuta și dacă vor găsi, acest fapt ne va ajuta să nu mai fim dependenți de gazul rusesc. R. Moldova obține, pe lângă diversificarea surselor de alimentare cu gaze și petrol, 1% din zăcămintele de petrol și gaze naturale care va fi găsit, dar și multe locuri noi de muncă”, explică Valeriu Munteanu, care susține că Ministerul Mediului va face publice toate documentele necesare acestei tranzacții.

Printre criteriilefrontera pe care le-a îndeplinit compania americană sunt „cel puţin 15 ani de experienţă tehnică şi de experienţă legată de explorarea şi dezvoltarea hidrocarburilor, inclusiv experienţă în realizarea operaţiunilor seismice 2D şi 3D, de forare şi de intervenţie asupra sondelor de gaze naturale şi petrol, interpretarea şi procesarea datelor legate de explorarea, producerea, transportarea şi comercializarea hidrocarburilor produse pe pieţele internaţionale, efectuarea investiţiilor de cel puţin 50 mil. dolari SUA în proiecte de explorare şi producere a gazelor naturale şi petrolului în orice ţară a lumii, care ar fi inclus implementarea programelor de forare şi de intervenţie, explorare, producere, transportare şi comercializare a hidrocarburilor produse pe pieţele internaţionale, experienţă internaţională în executarea lucrărilor de prospectare şi evaluare a zăcămintelor de gaze naturale şi petrol – minimum 20 ani, dispune de tehnologii, echipament şi tehnici avansate, resurse umane specializate şi suficiente dezvoltării şi implementării proiectelor de explorare a hidrocarburilor”. 

grabriela-rebeja-facebook
Gabriela Rebeja, administratoarea firmei. foto: facebook.com

Deși concursul a fost organizat la începutul lunii noiembrie, firma americană și-a pregătit, se pare, terenul pentru a veni în R. Moldova încă din octombrie anul trecut. Atunci,  la Chișinău a fost înregistrată „Frontera Resoursces Energy”, condusă de moldoveanca Gabriela Rebeja și fondată de „Frontera Resources International” LLC. Firma are activități declarate în „extracţia petrolului brut, extracţia gazelor naturale, activităţi de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale, activităţi de servicii anexe pentru extracţia altor minerale, fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului,  comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”.  

aci-partnersSRL-ul are adresa într-un birou din bd Ștefan cel Mare și Sfânt 65, în clădirea IPTEH. La această adresă se află firma de avocatură ACI Partners, acolo unde activează și Gabriela Rebeja, administratoarea „Frontera Resoursces Energy”.

„Frontera Resources International” LLC a fost fondată în iulie 2015 în statul american Texas. Aceasta face parte din concernul „Frontera Resources”, companie internațională specializată specializată în explorări de gaze naturale. Conform informațiilor de pe site-ul său, ea a fost fondată în anul 1996, iar strategia ei este de a identifica oportunități de explorare în țările din Europa de Est, în jurul Mării Negre. Aceasta a efectuat anterior extracții în Georgia, iar în 2015 a semnat un contract similar și cu autoritățile din Ucraina. 

R. Moldova a inițiat procesul de explorare și extracție a gazelor naturale încă în 1995, când a fost semnat un contract similar cu o altă firmă americană, Redeco. Ulterior însă, contractul a fost reziliat, fără ca proiectul să fie dus la final.

Cu mai multe detalii la subiect, ZdG va reveni în ediția tipărită de joi, 17 noiembrie 2016.