Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Surpriza PCRM: Cine este Vasile…

Surpriza PCRM: Cine este Vasile Chirtoca, candidatul comuniștilor la funcția de primar al Chișinăului

Plenara PCRM a decis ca omul de afaceri Vasile Chirtoca să fie candidatul formațiunii pentru funcția de primar al Chișinăului. „Este cel mai bun candidat”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin, despre Chirtoca.

Vasile Chirtoca s-a născut la 20 septembrie, 1958, în satul Ghidirim, raionul Cotovsc, regiunea Odesa, într-o familie de pedagogi. În anul 1974 a absolvit școala medie în orașul Strășeni. După absolvirea Institutului Politehnic din Odesa (1979), și-a început biografia de muncă la Institutul de Proiectări Unional de Stat. Aici a parcurs calea de la inginer, inginer superior, conducător de grup, inginer-șef de proiecte, până la director al filialei din Chișinău a Institutului de Stat de Proiectări din Novosibirsc (octombrie 1989 – aprilie 1992).

La începutul anilor 90 ai secolului trecut s-a aflat la originile pieței de valori din Republica Moldova, numele său este printre fondatorii Bursei de Valori a Moldovei. Membru al Consiliului Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova, cavaler al ordinelor „Gloria Muncii” și „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Este căsătorit cu Valentina și are doi feciori: Alexei și Vladislav.

În anul 1989 V.chirtoca a fondat firma cooperatistă tehnico-științifică «Голубая волна», care activa în domeniul proiectării și construcției sistemelor de epurare a apelor reziduale, provenite din activitatea întreprinderilor industriale. În prezent această companie se numește ”DAAC Ecoplant”S.R.L. și se ocupă de implementarea proiectelor ce țin de agricultura ecologică.

În a. 1992 a devenit președintele consiliului de administrare a societății pe acțiuni POLIPROIECT și Director general al primei companii financiare din Republica Moldova – DAAC Invest, deținătoarea licenței nr.1 pentru dreptul de a activa pe Piața Valorilor Mobiliare a țării.

În a.1994 a fondat Societatea pe acțiuni DAAC-Hermes. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de V.Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună. Acestea activează cu succes în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale, ș.a.

Cifra de afaceri a Companiei în 2013 a depășit 100 mln. Euro, numărul locurilor de muncă create – peste 2000.

Vasile Chirtoca este maestru în sport la box. În anul 1993 a fost ales Președinte al Federației de Box din Moldova.

În 1994 a fost inițiatorul creării Asociației participanților profesioniști ai pieței valorilor mobiliare și copreședinte al acesteia pe parcursul întregii perioade de existență a ei, iar în 1997 a fost printre fondatorii și copreședinții partidului politic „Furnica”.

În perioada anilor 1998—2000 este membru al consiliului politic al Partidului Democrat. – între anii 1997 și 2000 este membru al Consiliului Economic pe lângă Președintele Republicii Moldova. – între anii 2004 și 2008 – membru al consiliului economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova. – pe parcursul multor ani este membru al Prezidiului Confederației Naționale a Patronatelor.