Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Implimentarea Acordului de asociere, una…

Implimentarea Acordului de asociere, una dintre prioritățile comune ale Parlamentului și Guvernului

Prioritățile legislative ale sesiunii de primăvară au fost discutate în cadrul unei ședințe comune a conducerii și organelor de lucru ale  Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova.  Scopul întrunirii a constat în sincronizarea acțiunilor la nivel parlamentar și guvernamental pentru îndeplinirea programului legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE, precum și prioritățile Guvernului pentru sesiunea de primăvară.

Speaker-ul Parlamentului Andrian Candu a subliniat importanţa organizării şedinţelor comune ale Guvernului şi Parlamentului: „Este foarte important să ne regăsim în astfel de şedinţe periodic. Vom identifica şi perioadele, pentru a coordona activităţile atât în comisii, cât şi in Parlament, cu agenda Guvernului”.

Prim-ministrul Pavel Filip a dart sigurări că Guvernul depune toate eforturile pentru realizarea angajamentelor  privind Acordul de Asociere RM-UE.  Acesta a menționat că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a înlătura restanţele existente. „Am avut săptămâna trecută şedinţa Comisiei Guvernamentale pentru Integrarea Europeană, am identificat problemele şi am elaborat un calendar de eliminare a restanţelor, ca mai apoi să revenim, în mod regulamentar, la implementarea Acordului de Asociere. Ne-am propus ca aceste şedinţe să aiba loc periodic, pentru o conlucrare eficientă pe mai departe”, a declarat premierul.

Printre priorităţile agendei comune a Executivului şi Legislativului au fost menţionate subiectele ce ţin de reforma justiţiei, pachetul de legi privind integritatea, lupta cu corupţia, dar şi cu privire la stabilizarea sectorului financiar-bancar.

Andrian Candu a menționat că din totalul celor 42 de proiecte prioritare, 24 țin de implementarea Acordului de Asociere, iar altele 18 se referă la asanarea unor domenii importante, menite să aducă bunăstare cetățenilor, să asigure securitatea statului, inclusiv stabilitatea politică și economică.

Agenda ședinței a mai inclus subiecte cu privire la eficientizarea mecanismelor de control parlamentar.

Foto: parlament.md