Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri în Găgăuzia: „suflete moarte”…

Alegeri în Găgăuzia: „suflete moarte” în listele electorale, transportare organizată și băuturi alcoolice

Până la ora 15.00, puțin peste 35 de mii de locuitori ai Uni­tății Teri­to­ri­a­le Auto­no­mă Găgă­u­zia au ieșit la urne pentru a alege componența Adu­na­rea Popu­la­ră a Găgă­u­zi­ei (APG) de legislatura 2016-2010. Aceștia reprezintă 28,8% din electorat. Informația a fost anunțată în cadrul unui briefing de presă de către președintele Comisiei Electorale din Comrat, Ivan Comur.

Acesta a precizat că pe listele suplimentare au votat 1 244 de alegători. Ivan Comur a declarat că nereguli nu au fost semnalate, iar procesul electoral se desfășoară continuu.

Scru­ti­nul este moni­to­ri­zat de 70 de obser­va­to­ri inde­pen­den­ți ai Orga­ni­za­ți­ei Obș­tești „Piligrim-Demo”. Aceștia au identificat până la acest moment câteva încălcări grave ale Codului Electoral al Găgăuziei.

  • Miha­il Sir­ke­li, direc­tor exe­cu­tiv „Piligrim-Demo”, a declarat că s-a constatat transportarea organizată a alegătorilor: „cineva le indică pentru cine să-și dea votul, iar după ce aceștia ies din secția de votare li se propun băuturi alcoolice”.
  • De asemenea, într-o conferință de presă, Sirkeli a vorbit despre faptul că în apropierea unei secții de votare se făcea agitație electorală, iar la o altă secție, urna a fost sigilată cu o oră și jumătate mai târziu.
  • Totodată, a fost identificat prezența afișajului electoral al unui candidat PCRM la fotoliul de deputat în apropierea unei secții de votare.
  • Un alegător a sesizat faptul că pe adresa unde locuiește sunt înregistrate între trei persoane care nu au avut niciodată domiciliul acolo, iar una dintre ele este decedată.
  • La o altă secție de votare s-a stabilit că numărul buletinelor de vot alocate este mai mic decât numărul alegătorilor înscriși în listele electorale de bază.

Pen­tru cele 35 de foto­lii de depu­tat din APG, enti­ta­te din regiu­ne cu atri­bu­ţii simi­la­re celor ale Par­la­men­tu­lui de la Chi­şi­nău, aspi­ră 126 de can­di­dați.

Adu­na­rea Popu­la­ră a Găgă­u­zi­ei este orga­nul legi­sla­tiv al auto­no­mi­ei, prin­tre com­pe­tenţe­le căru­ia este şi îna­in­ta­rea ini­ţi­a­ti­ve­lor legi­sla­ti­ve în Par­la­men­tul R. Mol­do­va.

Depu­ta­ţii sunt aleşi pen­tru un man­dat de 4 ani prin vot uni­ver­sal, egal, direct, secret şi liber expri­mat. Aceş­tia can­di­dea­ză în 35 de cir­cum­scri­pţii elec­to­ra­le. Exer­ci­ţi­ul are loc la doar o săp­tămâ­nă de la ale­ge­ri­le pre­zi­denţi­a­le, aco­lo unde găgă­u­zii au votat masiv pen­tru can­di­da­tul soci­a­li­ş­ti­lor, Igor Dodon, care a obţi­nut în regiu­ne un scor cu iz dic­ta­to­ri­al, 98,89% din votu­ri.

Pragul minim pentru a declara valide alegerile din Adunarea Populară a Găgăuziei reprezintă 33,3%. La urne sunt așteptați 122 216 cetă­țe­ni din UTA Găgă­u­zia.

Citiți și

Alegeri în Găgăuzia: Până la ora 9.00 a votat 3,6% din electorat. Incidente și nereguli n-au fost înregistrate

Alegeri în Găgăuzia: Pentru 35 de fotolii de deputat se luptă 126 de candidați

(VIDEO) Reținut cu două zile înainte de ALEGERI într-un dosar penal. Un candidat la funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei este învinuit de evaziune fiscală

„Revoluţia” independenţilor în Găgăuzia