Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul „Vento”, în care erau…

Dosarul „Vento”, în care erau vizați șeful suspendat al PA Viorel Morari și subalternul său, a fost clasat. Ex-procurorul de caz Roman Statnîi, scos de sub urmărire penală

Dosarul „Vento”, în care erau vizați șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari și subalternul său, Roman Statnîi, a fost clasat. O ordonanță în acest sens a fost semnată pe 2 martie 2022, de către procurorul de caz, Vitalie Costișanu, din cadrul Procuraturii Combaterii Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Într-un răspuns la o solicitare de informație a Ziarului de Gardă, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) ne-au comunicat faptul că ex-procurorul Roman Statnîi a fost scos de sub urmărire penală pe acest dosar „din motiv că faptele imputate acestuia nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii, în temeiul prevederilor art. 275 punctul 3) din Codul de procedură penală, și respectiv există alte circumstanțe prevăzute de lege care condiționează excluderea sau, după caz, exclud urmărirea penală, în temeiul art. 275 punctul 9) din Codul de procedură penală”.

Tot în răspunsul oferit pentru ZdG, responsabilii din cadrul PG ne-au comunicat că dosarul „Vento” a fost clasat.

În prezent, ex-procurorul Roman Statnîi este vizat în cadrul unei cauze penale instrumentate de PG, începând cu luna februarie 2020, prin prisma săvârșirii infracțiunilor: escrocherie, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și abuz de serviciu.

„În partea ce ține de acest caz, ținem să precizăm faptul că, la etapa actuală, sunt efectuate acțiunile necesare de urmărire penală pentru asigurarea cercetării circumstanțelor cazului complet, obiectiv și sub toate aspectele, precum și pentru adoptarea soluției ce va fi determinată de probatoriul administrat”, se arată în răspunsul PG la solicitarea de informație.

Detalii despre dosarul „Vento”

Șapte persoane au fost reținute în acest dosar după ce, pe 3 martie 2018, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la oficiile unor companii specializate în distribuția combustibilului. Procuratura Anticorupție (PA) anunța atunci că unul dintre învinuiți, care deține cota de participare de 60% în cadrul unei firme, specializate în distribuția combustibilului, de comun cu alţi complici, s-ar fi folosit de situaţia de serviciu, concomitent fiind și director al altui agent economic cu același gen de activitate şi ar fi utilizat resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona. Acesta, împreună cu persoanele interpuse, ar fi convertit şi transferat bunurile de la un agent economic la altul, „de facto, participând la asociere prin acordarea de asistență și ajutor în vederea comiterii acțiunilor de spălare de bani”.

În urma perchezițiilor efectuate în 2018, au fost ridicate 309 500 de lei, 57 700 de euro, 41 000 de dolari, 50 000 de lire sterline, un pistol şi o armă de vânătoare asupra cărora nu au putut fi prezentate documente de port armă, documente contabile şi alte bunuri ce au importanţă pentru justa soluţionare a cauzei.

În ianuarie 2021, PG l-a inculpat pe Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, într-un nou dosar în care este acuzat de „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării „Vento”. Viorel Morari a respins toate acuzațiile care i se aduceau, susținând anterior conferințe în care a prezentat mai multe detalii despre dosarul „Vento”.

Pe 3 martie 2018, Procuratura Anticorupție, condusă la acea etapă de Viorel Morari, anunța despre reținerea omului de afaceri, care împreună cu alți șase presupuși complici au fost învinuiți de spălare de bani și evaziune fiscală, în scopul obținerii controlului şi dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.

Procuror de caz pe atunci, Roman Statnîi, a organizat percheziționarea, reținerea, menținerea persoanelor în arest de la două până la unsprezece luni, fiindu-le sechestrate și averile. Ulterior, același procuror i-a scos pe toți de sub urmărire penală, unicul figurant deferit justiției fiind co-proprietarul rețelei de benzinării, Igor Borș. PG menționa că la baza urmăririi penale a acestuia a stat actul emis în urma unui control fiscal (anulat ulterior de instanța de judecată), efectuat la insistența Procuraturii Anticorupție la respectivul agent economic pentru perioada de până la venirea co-proprietarului în afacere. 

Anterior, co-proprietarul rețelei Vento, Igor Borș a declarat că s-a încercat un atac raider asupra companiei și că în spatele acestuia ar fi fost Viorel Morari. Omul de afaceri spunea că după ce a ieșit din închisoare a discutat la subiect cu Vladimir Plahotniuc.

„Cine credeți că a dorit să vă ia acest business?, m-a întrebat Plahotniuc după ce se discuta în societate că în spatele atacului s-ar fi aflat oameni apropiați de PDM. Eu i-am răspuns că nu știu cine are nevoie de asta, dar știu sigur că asta știe acel om care v-a spus despre legătura dintre mine și Platon. El mi-a zis direct că acesta este Viorel Morari, lucru care m-a surprins pentru că astfel de oameni nu spun direct așa ceva”, a declarat Igor Borș.

În decembrie 2020, co-proprietarul rețelei de benzinării „Vento”, Igor Borș, care în 2018 fusese reținut, iar ulterior, timp de aproximativ un an deținut în arest, a fost achitat. Tot atunci au fost ridicate sechestrele de pe toate bunurile mobile și imobile ale acestuia, dar și de pe conturile bancare ale persoanei juridice SRL „Datario”, care la fel a fost achitată.

La sfârșitul anului 2020, frații Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării Vento, au fost reabilitați în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că, în 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.

„Datario SRL”, denumirea juridică a rețelei de benzinării Vento, activează din aprilie 2012, avându-i drept fondatori pe Andrian Borș (60%) și Igor Borș (40%).

Pe 13 iulie 2021, PCCOCS anunța că a fost finalizată urmărirea penală în dosarul Vento, iar părțile vătămate și persoanele învinuite de fabricarea dosarului la comandă au fost în „proces de luare a cunoștinței cu probatoriul acumulat de procurori, înainte ca acesta să fie trimis în judecată”.