• VIDEO/ Viorel Morari ripostează acuzațiilor în dosarul Vento: „Reținerea lui Igor Borș a avut loc în momentul perchezițiilor, deoarece fratele său a fugit”

  VIDEO/ Viorel Morari ripostează acuzațiilor în dosarul Vento: „Reținerea lui Igor Borș a avut loc în momentul perchezițiilor, deoarece fratele său a fugit”
  25 ianuarie 2021 | 14:24

  Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă mai multe detalii despre dosarul „Vento”, care de curând i-a adus un nou dosar în care este acuzat de „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. Conferința lui Morari vine la câteva zile de la acuzațiile publice aduse de Igor Borș, unul din co-proprietarii rețelei de benzinării „Vento”. 

  Viorel Morari afirmă că „în ultimul timp s-a creat o practică prin care în calitate de purtători de cuvânt ai Procuraturii Generale apar persoane care au fost urmărite penal, deoarece ceea ce spune această instituție nu mai este credibil”.

  Acesta a explicat că, Igor Borș a fost pus sub învinuire pentru evaziune fiscală și spălarea banilor în proporții deosebit de mari – (3 milioane 373 mii de lei), iar temei pentru aceasta au servit mai multe acte ale Serviciului Fiscal de Stat pe S.R.L Datario.

  „Igor Borș a fost la conducerea companiei Tirex, iar Adrian Borș a inițiat crearea imperiului de benzinării Vento. Acest imperiu a fost creat în rezultatul diminuării bunurilor companiei Tirex, deoarece frații lucrau concertat. Asta rezulta din materialele care au fost prezentate PA de către subdiviziunea specializată a Ministerului Afacerilor Interne. Pentru gestionarea imperiului Vento au fost înregistrate mai multe întreprinderi, unde apărea drept administratori persoane subordonate financiar fraților Borș sau în dependență financiară de către aceștia. Între Tirex, administrată de Igor Borș și stațiile Vento erau încheiate contracte care prejudiciau Tirex-ul și favorizau Vento”, a spus Morari.

  Potrivit procurorului suspendat, aceasta a fost demonstrat de un audit internațional efectuat la Tirex.

  „Directorul, cetățean al Germaniei, care colabora cu PA a fost ănsă revocat din funcția și, ulterior, Tirex a renunțat să colaboreze cu oamenii legii”, spune acesta.

  Morari susține că acesta a fost motivul pentru care investigația privind deposedarea bunurilor nu a fost finalizată.

  Totodată, Morari spune că ANRE a constatat că S.R.L Datario, întreprinderea principală, nu dispune de o politică bine determinată pentru inițierea evidenței cheltuielilor și întocmirea rapoartelor. „Evidența a fost întreținută cu încălcări esențiale, ceea ce a influențat rezultatele controlului”, spune acesta.

  „La același rulaj, profitul este mai mic, ceea ce denotă că cheltuielile companiei erau mărite”, a spus acesta exemplificând raportul financiar al S.R.L. Datario.

  Cât privește recentele acuzații ale lui Igor Borș, Morari spune că acesta a petrecut 12 luni în detenție nu pentru că el sau cineva din PA a vrut asta.

  „Acest fapt, întâi de toate, a fost permis de cadrul legal. Reținerea lui a avut loc în momentul perchezițiilor și după ce s-a constatat că fratele acestuia a fugit. (…) Menținerea în stare de arest mai mult de 1 an se face cu autorizarea procurorului general sau a adjuncților săi. Adică, după 6 luni demersul înaintat de procurorul de caz se face cu acordul procurorului general”, a adăugat Morari.

  Acum 4 zile, în cadrul unei conferințe de presă, avocatul Victor Munteanu a făcut o radiografie a dosarului deschis încă în martie 2018 și care ulterior, peste 2 ani a fost declarat unul de persecuție politică. Munteanu a declarat că este vorba despre un dosar abuziv și că una din motivele fărădelegile acuzatorilor țin de presupuse legături dintre compania Vento și Veaceslav Platon.

  „Nu este o răzbunare a Procuraturii Generale față de anumite persoane, dar este un act de finalitate a înfăptuirii justiției. Nu se face doar dreptate în privința persoanelor care au avut de suferit, dar și față de persoanele responsabile de pornirea acestui caz demonstrat abuziv și care urmează să fie un exemplu prin care să nu se lase ca impunitatea să domine justiția din Republica Moldova”, a declarat avocatul Victor Munteanu.

  Co-proprietarul rețelei, Igor Borș spune că s-a încercat un atac raider asupra companiei și că în spatele acestuia ar fi fost Viorel Morari care a legat dosarul de o presupusă legătură dintre Borș și Veaceslav Platon. Omul de afaceri spune că după ce a ieșit din închisoare a discutat la subiect cu Vladimir Plahotniuc.

  „Cine credeți că a dorit să vă ia acest business?, m-a întrebat Plahotniuc după ce se discuta în societate că în spatele atacului s-ar fi aflat oameni apropiați de PDM. Eu i-am răspuns că nu știu cine are nevoie de asta, dar știu sigur că asta știe acel om care v-a spus despre legătura dintre mine și Platon. El mi-a zis direct că acesta este Viorel Morari, lucru care m-a surprins pentru că astfel de oameni nu spun direct așa ceva”, a declarat Igor Borș.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Comisia pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări a prezentat raportul în plenulul Parlamentului

  Raportul Comisiei de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate (atac de tip raider) a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din Republica Moldova, exer…
  Comisia pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări a prezentat raportul în plenulul Parlamentului

  DOC/ În atenția călătorilor: intră în vigoare noi reguli de trecere a frontierei de stat

  Poliţia de Frontieră informează cetăţenii despre ultimele modificări stipulate în Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinară în Sănătate Publică din 4 martie 2021 cu privire la regulile de intrare în R. Moldova…
  DOC/ În atenția călătorilor: intră în vigoare noi reguli de trecere a frontierei de stat

  VIDEO/ R. Moldova a recepționat primul lot de vaccin anti-COVID-19, achiziționat prin intermediul platformei COVAX

  Autoritățile din R. Moldova a recepționat astăzi, 4 martie, lotul de 14.400 doze de vaccin AstraZeneca, procurat prin intermediul platformei COVAX. Prezentă la eveniment, Maia Sandu, președinta R. Moldova, a de…
  VIDEO/ R. Moldova a recepționat primul lot de vaccin anti-COVID-19, achiziționat prin intermediul platformei COVAX

  MSMPS: Peste 3800 de cadre medicale au fost vaccinate până acum împotriva COVID-19

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până acum au fost vaccinate împotriva noului coronavirus 3849 de cadre medicale. Potrivit MSMPS, în 24 de ore au fost imunizate 1245 de medi…
  MSMPS: Peste 3800 de cadre medicale au fost vaccinate până acum împotriva COVID-19

  OMS înregistrează o creştere a cazurilor noi de COVID-19 în Europa după şase săptămâni de declin

  Numărul de noi cazuri de COVID-19 creşte din nou în Europa, după şase săptămâni de declin, a anunţat joi conducerea regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters. „Constatăm o recrudesce…
  OMS înregistrează o creştere a cazurilor noi de COVID-19 în Europa după şase săptămâni de declin