Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Demersul avocaților Diasporei a fost…

Demersul avocaților Diasporei a fost respins

Judecătoria Centru, care examinează dosarul „Diaspora vs R. Moldova”, a respins astăzi, 29 noiembrie, demersul avocaților Eduard Digore și Veronica Mihailov, privind sesizarea Curții Constituționale. Decizia a fost pronunțată de către magistrata Jude­că­to­ri­ei sect. Cen­tru, Dje­ta Chis­tol. Magistrata a declarat că cererea avocaților este neîntemeiată.

Prin intermediul acestei sesizări, Curtea Constituțională (CC) urma să se expună asupra excepției de neconstituționalitate a articolului 49, aliniat 3 al Codului Electoral, prin care era limitat numărul de buletine de vot pertru o secție de votare (până la 3 000 de buletine de vot).

La 21 noiem­brie, avo­ca­ții Edu­ard Digo­re și Vero­ni­ca Mihailov-Moraru, man­da­ta­ți de către 143 de cetă­țe­ni mol­do­ve­ni din Ita­lia, Marea Bri­ta­nie, Fran­ța, Irlan­da și Ger­ma­nia, au depus două cere­ri de che­ma­re în jude­ca­tă a Con­si­li­u­lui Elec­to­ral al Cir­cum­scrip­ți­ei muni­ci­pa­le Chi­și­nău nr.1, care a emis două deci­zii pri­vind con­tes­ta­ți­i­le depu­se de dias­po­ră. Drept păr­ți ter­țe sunt atra­se CEC, MAEIE și Guver­nul R. Mol­do­va. Avoca­ții sus­țin că cea mai impor­tan­tă soli­ci­ta­re a cetă­țe­ni­lor din dias­po­ră este ca jus­ti­ția să con­sta­ta­te vio­la­rea drep­tu­lui la vot.