Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSJ dă dreptate CEC-ului: nu…

CSJ dă dreptate CEC-ului: nu au fost admise încălcări prin recepționarea semnăturilor PDM într-o zi de sâmbătă

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut hotărârea instanței de Apel Chișinău prin care a fost respinsă cererea liderului PPDA, Andrei Năstase și a lui Alexandru Slusari de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale (CEC), având ca intervenient pe Marian Lupu. Cei doi au cerut anularea hotărârii CEC prin care candidatul democrat a fost admis în cursa electorală, invocând mai multe încălcări admise de instituție.

Reclamanții au invocat că hotărârea CEC nr. 236 din 10 septembrie 2016, care a dispus înregistrarea lui Marian Lupu în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova, este una ilegală și neîntemeiată, deoarece primirea documentelor, inclusiv a semnăturilor colectate, au fost recepționate de Comisie „în afara timpului legal, și anume la data de 03 septembrie 2016, zi de sâmbătă”, pe când calendarul stabilit prevedea intervalul luni-vineri.

Liderul PPDA declarat că CEC-ul a admis grave derogări și în fond, odată cu demararea procedurii de verificare a semnăturilor concurentui electoral.

„Comisia Electorală Centrală a recepționat de la grupul de inițiativă în vederea înregistrării candidatului Lupu Marian, liste cu doar 16 541 semnături din cele 25 499 prezentate și a restituit 123 liste, încălcând grav procedura legală, or, pârâta (CEC- n.r.) era obligată să recepționeze, fără a le verifica, listele cu semnăturile ce nu depășeau numărul de 25 000. Menționează reclamanții că Comisia Electorală Centrală nu era în drept să nu verifice toate semnăturile prezentate spre verificare, motiv din care acțiunile acesteia de a sista verificarea odată cu depășirea numărului de 15 000 semnături este o acțiune ilegală, fiind expres prescrisă obligația pârâtei de a verifica toate semnăturile prezentate în limita a 25 000.”, invocă reclamanții.

Instanța supremă și-a argumentat decizia prin faptul că chiar dacă CEC a recepționat documentele într-o zi de sâmbătă, „contrar graficului stabilit în hotărîrea nr. 122 din 23 august 2016, circumstanța dată nu constituie temei de anulare a hotărârii contestate”.

Acest fapt ar fi constituit temei de anulare a hotărârii de înregistrare a candidatului, „în condițiile în care ar fi încălcat drepturile și interesele candidatului electoral care s-ar fi prezentat în ziua de luni, data de 05 septembrie 2016, pentru a depune la autoritatea electorală documentele corespunzătoare în vederea înregistrării în calitate de candidat la funcția de Președinte al R. Moldova. În asemenea situație, ar fi fost afectat dreptul solicitantului de a fi înregistrat în calitate de prim candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, însă, în speță nu a fost constatată prezentarea la CEC a vreunui solicitant în ziua de luni. Se accentuează, că nici recurentul reclamant Năstase Andrei nu a invocat încălcarea dreptului de a fi înregistrat în calitate de prim candidat.”

De asemenea, magistrații CSJ, Iulia Sîrcu, Iurie Bejenaru, Ion Druță Dumitru Mardari și Nicolae Craiu au declarat că recepționarea de către CEC a listelor sub plafonul stabilit de lege, putea fi invocată drept încălcare a drepturilor sale de către intimatul Marian Lupu, acesta însă nu a contestat hotărârea, iar circumstanța „nu lezează nici un drept al lui Năstase Andrei și Slusari Alexandru în calitate de alegători”.