Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce înseamnă deconectarea energiei electrice…

Ce înseamnă deconectarea energiei electrice de tip „evantai”. Hotărâre aprobată de Guvern în 1993

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat pe 21 octombrie 2022 stare de alertă pe piața energiei electrice din R. Moldova, în contextul deficitului de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei. Autoritățile au anunțat că dacă va fi necesar ar putea fi demarat „procesul de limitare a consumului de energie electrică prin aplicarea programelor de deconectare în evantai”.

Ce înseamnă limitarea consumului de energie electrică prin aplicarea programelor de deconectare „în evantai”

Guvernul R. Moldova a aprobat, în 1993, o hotărâre cu privire la regimul de consum al energiei electrice, în contextul „situației excepționale din domeniul aprovizionării cu combustibil a surselor energetice”. Documentul stabilea orarul centralizat de decontare de tip „evantai” al consumatorilor racordați la sistemul energetic.

Potrivit acelei hotărâri, ministerele, departamentele de stat, comitetele executive raionale și primăriile orașelor urmau să asigure:

  • respectarea strictă a graficului de decontare de tip „evantai”;
  • reducerea cu 50 la sută a consumului de energie electrică pentru reclamă și iluminarea străzilor;
  • programul de lucru al magazinelor de mărfuri industriale și de uz casnic pentru intervalul de timp cât durează lumina zilei și în zilele de odihnă;
  • organizarea programului de lucru al edificiilor sportive și de întremare numai pe durata luminii de zi;
  • sistarea activității bazinelor și băilor finlandeze (saunelor).

În 1993, Guvernul de la Chișinău menționa că hotărârea a fost aprobată, „în legătură cu situația excepțională din domeniul aprovizionării cu combustibil a surselor energetice și în scopul prevenirii cazurilor de staționare și deteriorare a utilajului de la centralele electrice, precum și a cazurilor de întrerupere a alimentării cu energie electrică a consumatorilor”.

După ce reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a declarat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”. Astfel, autoritățile vor veni luni „cu informații suplimentare despre acest deficit”.

Ulterior, într-un interviu pentru NewsMaker, viceprim-ministrul a dat asigurări că starea de alertă de pe piața energiei electrice din R. Moldova nu se va răsfrânge asupra consumatorilor casnici sau a instituțiilor statului din domeniul social, cum ar fi școli, grădinițe, administrații publice locale sau spitale.

„Toți consumatorii conform actelor se împart în consumatori protejați și întreruptibili. Consumatorii protejați sunt APL-urile, grădinițele, școlile, spitale. Nici într-un caz nu vor fi deconectați de la energia electrică. Ar putea fi deconectate, însă, anumite întreprinderi, companii sau după anumite decizii prin CSE, de exemplu, am putea să interzicem iluminatul stradal sau decorativ. În Chișinău, de exemplu, seara vom vedea foarte multe terase, lumini. Sau, de exemplu, am putea sista iluminatul public stradal. Vom merge treptat, ca să nu afecteze foarte mult activitatea de zi cu zi”, a declarat ministrul pentru sursa citată.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu nu exclude noi scumpiri la energia electrică: „Dacă va crește prețul de achiziție, se va reflecta și în tarife”

Vineri, 21 octombrie, Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Potrivit întreprinderii, deficitul prognozat pentru data de 21 octombrie constituie circa 80MW în orele de vârf. Sâmbătă și duminică, 22 și 23 octombrie, nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

Anunțul a venit în contextul în care furnizorul S.A. „Energocom” a comunicat tot vineri, 21 octombrie, despre existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. „În contextul stării de alertă, deficitul de energie electrică poate persista, fapt ce poate necesita aplicarea unor măsuri preventive sau de minimizare a impactului”.

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan va reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.

Regiunea transnistreană va redistribui gazele naturale între consumatorii industriali și casnici, și va prioritiza livrarea energiei electrice pe piața internă

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie.

Reprezentanții „Moldelectrica” anunță stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova