Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   NOU: Tineri, cântă muzică „veche”,…

NOU: Tineri, cântă muzică „veche”, sunt aplaudați în picioare și plătiți la final de concert

Un concert inedit, marca Moldo Crescendo, a avut loc la Sala cu Orgă. Trei dintre membrii proiectului, Dan-Iulian Druțac (vioară), Constantin Borodin (violoncel) și Marcel Lazăr (pian) au adunat o sală arhiplină, iar spectatorii au plătit la sfârșit, în măsura în care le-a plăcut concertul. Aplauzele îndelungate au constituit o formă de plată și mai expresivă.

Ideea formatului „achiți cât consideri, la sfârșit” îi aparține lui Marcel Lazăr, care s-a inspirat din cartea „Arta de a cere”, de Amanda Palmer. „Fiindcă în societatea noastră „mult” şi „puţin” sunt termeni foarte relativi, am zis să lăsăm oamenii să decidă. Astfel, vom  primi și noi nişte răspunsuri”, a spus Marcel Lazăr în deschiderea concertului.

Evenimentul a fost promovat activ de către organizatori, iar rezultatul a fost unul pe măsură. Sala a fost plină, cei mai mulți dintre spectatori fiind tineri. „Am venit la sală printre primii. La un moment dat, am întors privirea în spate şi am rămas uimită să văd sala plină”, spune Lucia Rusu, spectatoare.

3-crescAnatolii Ciornîi e și el un spectator surprins de prezența numeroasă a tinerilor. „Se întâmplă mai rar la concertele de muzică clasică, unde de obicei vin oameni maturi. Băieţii au ales foarte bine repertoriul muzical, nu m-au lăsat să mă plictisesc”, a precizat Anatolii Ciornîi.

Timp de mai bine de o oră, publicul a audiat trio-uri din repertoriul lui Mozart și Rachmaninoff, unele mai lente, altele energice. Spectatorii păreau înmărmuriți pe scaune, fascinați de virtuozitatea tinerilor muzicieni. „Am avut parte de o variaţie de sentimente pe tot parcursul concertului. Compoziţiile lui Rachmaninoff de la sfârşit a fost ca o revelație pentru mine”, susține Maria Bubuioc prezentă la concert.

La finalul concertului, vizibil emoționați, tinerii muzicieni s-au închinat în semn de mulțumire în fața publicului, care a aplaudat în picioare minute în șir. Violoncelistul Constanin Borodin, bursier Erasmus la conservatorul din Gent, Belgia, spune că întotdeauna când vine să cânte acasă, simte publicul mult mai călduros. „Chiar dacă uneori e mai dificil să cânt, pentru că în sală sunt oamenii care mă cunosc, părinţi, rude”, ne zice Constantin.

„Ne-am simţit foarte bine. Sperăm că am transmis şi oamenilor din energia noastră pozitivă. Vom continua să cântăm, să aducem muzica oamenilor, ca aceștia într-un final să se îndrăgostească de muzica clasică”, a declarat după concert Marcel Lazăr. Totodată, Marcel consideră că publicul încă se află la etapa de cunoaștere a muzicii clasice, „nu sare deodată în brațele ei”, fiind destul de rezervat.

Așa cum formatul concertului a fost „achiți cât consideri, la sfârșit”, la ieșirea din sală au fost amplasate două boluri din sticlă pentru colectarea banilor. Spectatorii au avut libertatea să contribuie în limita posibilităților.

Maria Grumeza, prezentă la concert, consideră că acest format este unul modern şi cu perspectivă. „Oamenii au posibilităţi financiare diferite, iar această modalitate oferă fiecăruia posibilitatea să vină la concert şi să contribuie cu cât îşi poate permite”, susține Maria Grumeza.

Anatolii Ciornîi consideră că acest format este o modalitate reușită pentru a atrage publicul la concerte. „Voi fi bucuros dacă și așteptările organizatorilor se vor adeveri. Pe viitor totuși, cred că ar fi mai simplu să fie stabilit preţul biletelor din start”, a precizat Anatolii.

„Fiind pensionar, nu îmi pot permite întotdeauna să achit pentru bilet, deşi îmi plac concertele de muzică clasică. Astăzi am lăsat câte ceva, nu foarte mult. Aş fi de acord să fie organizate așa toate concertele, cred că ar fi întotdeauna sălile pline, ca azi”, spune Gheorghe Matvei, un alt spectator.

Cei trei membri ai proiectului Moldo Crescendo au format un Trio pentru a participa la concursul „M ist fur Mozart” din Cluj-Napoca. După ce au încântat publicul de la Chișinău, muzicienii au susținut un concert similar și la București.

Proiectul Moldo Crescendo a luat naștere în anul 2015. Membrii proiectului sunt tineri muzicieni, originari din Republica Moldova, care își fac studiile în cele mai bune universități din Europa.