Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Polițiștii, primarii și directorii de…

Polițiștii, primarii și directorii de întreprinderi verificați de CNI

În cadrul ședinței de ieri, 30 noiembrie curent, Comisia Națională de Integritate a inițiat 8 controale în privința unor polițiști, 4 controale în privința unor directori și ingineri-șefi de întreprinderi și a constatat încălcări ale regimurilor juridice ale declarării cu referire la doi primari și un director de liceu.

Astfel, în cazul primarului orașului Călărași, Nicolae Melnic, încălcarea a constat în nedeclararea unui automobil „Suzuki Vitara”, fabricat în anul 2007 și dobândit în anul 2011, precum și a două conturi bancare, fapt din care rezultă că primarul a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății.

Nu și-a declarat toată averea nici directorul Liceului Teoretic „Mihail Bîrcă” din comuna Mileștii Mici, raionul Ialoveni – Aliona Pulbere. Aceasta nu a indicat în declarație:
– venitul în sumă de 14 316,63 lei obținut din depuneri la instituții financiare;
– trei terenuri agricole;
– două construcții accesorii aferente casei de locuit;
– autoturismul de model Vaz 21063, anul fabricării 1986;
– șase conturi bancare;
– deținerea de către soțul său a 150 de acțiuni fără valoare la o societate comercială;
– calitatea soțului de cofondator al altei societăți comerciale.

În privința celuilalt primar, al orașului Sîngera, -Valeriu Poiată, s-a constatat că acesta nu a declarat în termenul şi modul stabilit despre conflictul de interese în care s-a aflat şi nu a întreprins nicio măsură de tratare şi soluționare a acestui conflict, manifestat prin nedeclararea calității sale de fondator la două societăți comerciale, în situațiile în care acestea au primit mijloace financiare pentru prestarea unor servicii de la primăria orașului Sîngera, în care el activează.

Dacă în primele cazuri, Comisia a suspendat controlul și va remite dosarele la Procuratura Generală pentru examinare ulterioară prin prisma falsului în declarații, în ultimul caz actul de constatare va fi transmis Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea sancțiunii prevăzute la art.3132 Cod Contravențional.

Tot în cadrul ședinței, Comisia a inițiat proceduri de control în privința a 7 actuali și foști angajați ai Inspectoratului de Poliție Ialoveni, a căror avere și interese vor fi verificate și în privința unui ofițer al Inspectoratului Național de Investigații, verificat sub aspectul eventualei încălcări a regimului juridic al incompatibilității și al declarării veniturilor și proprietății. Este vorba despre Radion Scripcaru, Vasile Molovata, Gheorghe Costin, Valerian Ţurcan, Alexandru Molovata, Vadim Suruceanu, Andrei Bolun și despre Pavel Suvac.

Drept temei pentru inițiere în primele 7 cazuri a servit nedepunerea de către aceștia a declarațiilor la eliberare sau angajare în modul stabilit de lege.

De Comisie vor fi verificați și directori de întreprinderi sau ingineri-șefi ai acestora. Astfel, va fi verificată declarația cu privire la venituri și proprietate depusă de către:
– Vasile Marian, director al Întreprinderii de Stat pentru silvicultură ,,Nisporeni Silva”;
– Viorel Petic, director al Întreprinderii de Stat pentru silvicultură Orhei;
– Mihail Pînzaru, inginer-șef al Întreprinderii de Stat pentru silvicultură ,,Soroca”;
– Grigore Șalari, inginer-șef al Întreprinderii de Stat pentru silvicultură ,,Silva-Sud” .

Nu scapă de control nici Ion Ciontoloi, președinte al raionului Căușeni; Vadim Ciobanu, primar al satului Bușăuca, raionul Rezina; Eleonora Goncear, director al Liceului Teoretic „Iulia Hașdeu”, municipiul Chișinău și Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.