Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Lovitura lui Timofti: Cinci judecători…

Lovitura lui Timofti: Cinci judecători PLEACĂ din sistem

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins astăzi candidaturile unor magistrați care au activat la Curtea de Apel Bender, lichidată prin Legea nr.177 din 25 iulie 2014, propuse de către Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea, prin transfer, în funcția de judecător, anunță Președinția R. Moldova.

Astfel,Mihail Antonov, Nicolae Nogai, cunoscut și ca „judecătorul raider”, achitat de prima instanță anul trecut,  nu vor mai ajunge la Curtea de Apel Comrat, Aurelia Parpalac nu va merge la Curtea de Apel Cahul, iar Grigore Druguș și Svetlana Leu la Curtea de Apel Chișinău.

În procesul examinării candidaturilor prin prisma corespunderii lor exigențelor formulate în Legea cu privire la statutul judecătorului, șeful statului a constatat că aceste persoane nu corespund rigorilor stabilite de lege, se spune în comunicatul șefului statului.

Într-o scrisoarea expediată Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Nicolae Timofti a indicat că informațiile prezentate de instituțiile abilitate ridică problema integrității acestor judecători și trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunțate de către aceștia. „Numirea în funcții a persoanelor asupra cărora planează dubii privind integritatea este contrară principiilor statului de drept”, se arată în scrisoarea președintelui Nicolae Timofti.

Acum, cei cinci judecători mai au o șansă. Dacă CSM îi va înainta repetat la aceste funcții, șeful statului va fi obligat să-i numească în funcție. Dacă CSM nu va face acest lucru, atunci, magistrații vor trebui să plece din sistemul judecătoresc.