Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Interesant: După Formuzal, continuă retragerile.…

Interesant: După Formuzal, continuă retragerile. Oamenii bașcanului îl părăsesc pe Șelin

Bașcanul Mihail Formuzal s-a retras de pe listele blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”. Acesta a precizat că dorește să se concentreze pentru a-și direcționa activitatea pe alte probleme mai importante cu care se confruntă regiunea, și anume acțiunele care au drept scop „discreditarea Găgăuziei”.

ZdG a aflat că, de pe lista condusă de liderul PSD, Victor Șelin, s-au mai retras și alte persoane care făceau parte din Partidul Regiunilor, condus de Formuzal. Cel puțin două au confirmat pentru ZdG această informație. Cel mai probabil însă, toți oamenii din Formuzal se vor retrage. Surse din interiorul alianței au declarat pentru ZdG că mișcarea lui Formuzal vine după un ordin primit de acesta de la Moscova, care se teme că blocul lui Șelin va rupe din electoratul lui Igor Dodon, candidatul pe care mizează în aceste alegeri Federația Rusă.

Interesant este faptul că, oamenii lui Formuzal retrași din listă au avut anterior probleme cu legea, fiind condamnați la închisoare.

În lista Blocul Electoral a lui Șelin pe locul cinci figura (la CEC, încă figurează) numele lui Nicolae Glavan, directorul azilului pentru bătrâni „Originea Vieții” din or. Glodeni. Pe 22 octomrie 1997, acesta era condamnat la un an de închisoare în baza art. 261, 123, 187 și 189, Cod Penal al R. Moldova (varianta 1961), fiind acuzat deci de „atitudine neglijentă față de serviciu, sustragerea din avutul proprietarului prin însușire, delapidare sau abuz de serviciu sau luare de mită. Solicitat de ZdG pentru a ne spune mai multe detalii despre acel dosar, candidatul lui Șelin și Formuzal ne-a spus că „dosarul nici nu a ajuns la Curtea Supremă de Justiție”, precizând însă că el s-a retras din cursa electorală, deși, la momentul discuției, numele său încă figura în listă.

Și Anatolie Chirița, candidatul cu numărul șase a avut probleme cu legea. În 2006 acesta a fost condamnat la o amendă penală de 4500 de lei, pe care a achitat-o, iar anul trecut, în 2013, pe numele său a fost intentat un dosar penal în baza art. 190 Cod Penal, escrocherie. Acesta ne-a spus că dosarul a fost clasat și că el nu a avut nicio vină. „Așa a trebuit. Au vrut să mă pedepsească. Când ești dintr-un partid, ei din urmă încep a te controla. Dar, gata, am terminat cu politica. Nu mai sunt candidat. Am fost. M-am retras”, a precizat acesta. Ca și în cazul lui Glavan, în lista Blocului, la CEC, la ora discuției, numele lui Chirița încă figura în lista candidaților.