Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   [FOTO-REPORTAJ] Ruinele fostei mori de…

[FOTO-REPORTAJ] Ruinele fostei mori de aburi

Strada Moara Roșie din Chișinău, ascunde printre blocurile înalte, moderne și o comoară arhitecturală a istoriei noastre – clădirea fostei mori de aburi, numită și Moara Roşie. Aceasta a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, în stil eclectic și făcea parte dintr-un complex industrial.

10884737_643865169069606_1072409363_nFrumoasă a fost atunci, frumoasă este și acum când își trăiește anotimpurile, purtând plăcuța galbenă „Monument istoric”, care nu a făcut decât să mai arunce o pată de culoare pe pereții ei jerpeliți de timp și de oameni.

Apropiindu-ne de Moara Roșie am descoperit o construcție năpădită de tristețe și vegetație, izolată de construcţiile îngrijite, ce o înconjoară. Pereții, căptușiți cu cărămidă roșie, ne întorc în timp, ca să lăsăm frâu liber imaginației și să o vedem așa cum ar fi fost cândva, dar cu siguranță nu cum e acum… Geamurile au fost sparte, iar spațiile ferestrelor au fost umplute cu bolovani, ca să nu permită accesul boschetarilor, așa cum obișnuiau să o facă de-a lungul anilor. Moara, cândva frumoasă, mândră și măreață, care se înălța deasupra caselor, a devenit un azil pentru oamenii străzii, care i-au distrus interiorul în tot felul. Pentru siguranță, pereții morii sunt împrejmuiți cu chingi metalice, ruginite.

Acest obiectiv istoric nu doar stârnește curiozitatea celor care o văd pentru prima dată, sau mila celor care trec zilnic pe lângă ea, ci este punctul de atracție, mai cu seamă – terenul de atracție pentru companiile de construcții care visează să facă praf clădirea și să construiască, în locul ei, un bloc locativ. Dorința companiilor poate fi chiar înțeleasă, atunci când te uiți în ce stare a ajuns moara, cât de decupată pare ea printre blocurile locative moderne, sau cele renovate.

Ridicând privirile spre acest monument istoric, uitat sau ignorat de autorități, nu mai vezi decât o frumusețe care se transformă pe zi ce trece într-un morman de pietre, gata să cadă…

Foto: Dionis Nicolai & Tatiana Beghiu