Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Evenimente speciale de Ziua Armatei…

Evenimente speciale de Ziua Armatei Române

Ambasada României în R. Moldova organizează o serie de manifestări dedicate zilei de 25 octombrie, Ziua Armatei Române. În acest context, Ambasadorul României va susține o alocuțiune vineri, 24 octombrie 2014, începând cu ora 11.00, la manifestările organizate la Cimitirul de onoare al ostaşilor români din localitatea Vărzăreşti.

Cuvântul de deschidere va fi susținut de ataşatul apărării din cadrul Ambasadei României la Chișinău, colonel Dumitru Neacşu. Un sobor de preoţi condus de mitropolitul Basarabiei şi arhiepiscop al Chişinăului, Înaltpreasfinţitul Petru va oficia o ceremonie religioasă. În cadrul aceluiași eveniment, Preşedintele Consiliului raional Nisporeni, Vasile Bîtca, primarul localității Vărzăreşti, Ion Crudu, reprezentanţi ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova și reprezentanţi ai “Gintei Latine”, filiala Nisporeni vor susține scurte alocuțiuni. Programul evenimentului cuprinde un scurt program artistic susţinut de elevii din localitate și depuneri de coroane de flori la mormintele militarilor români.

Manifestările dedicate acestei zile continuă sâmbătă, 25 octombrie 2014, începând cu ora 10.00 la Cimitirul Eroilor din Chişinău unde vor participa ataşatul apărării, colonel Dumitru Neacşu, reprezentanți ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova și veterani de război. Un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei vor oficia o ceremonie religioasă.

În cursul aceleiași zile, începând cu ora 11.00, vor fi organizate evenimente la Cimitirul de onoare al ostaşilor români de la Ţiganca. La acesta vor participa: consulul general al României la Cahul, Anca Corfu, reprezentanți ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova, autorităţi locale din Tiganca, Cania, Stoianovca, precum și reprezentanți ai Consiliului raional Cantemir. Cu acest prilej un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei vor oficia o ceremonie religioasă.

Manifestările dedicate Zilei Armatei Române continuă luni, 27 octombrie 2014, cu evenimentele organizate la cimitirul eroilor din Orhei, începând cu ora 11.00. La suita de activități sunt așteptați să participe ataşatul apărării din cadrul Ambasadei României la Chișinău, colonel Dumitru Neacşu, care va deschide evenimentul, urmat de alocuțiunile preşedintelui Consiliului raional Orhei, Ion Ştefîrţa, primarului oraşului Orhei, Vitalie Colun, ale reprezentanților veteranilor de război. Vor participa și reprezentanți ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Programul cuprinde și un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei, urmat de depuneri de coroane de flori la mormintele soldaților români. Reprezentanți ai elevilor din Orhei vor susține un scurt program artistic al elevilor din Orhei.

Programul activităților continuă în aceiași zi, începând cu ora 13.00, cu evenimentele organizate la cimitirul din localitatea Neculăieuca. Ataşatul apărării, colonel Dumitru Neacşu, va susține un cuvânt de deschidere. Preşedintele Consiliului raional Orhei, Ion Ştefîrţa, primarul localităţii Neculăieuca, Dumitru Croitoru, și reprezentanți ai veteranilor de război vor susține scurte alocuțiuni. La eveniment vor participa reprezentanţi ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Programul cuprinde un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei, urmat de depuneri de coroane de flori. Reprezentanți ai elevilor din localitate vor susține un scurt moment artistic.

Evenimentele dedicate zilei de 25 octombrie, Ziua Armatei Române, cuprind o serie de concerte ale Ansamblului ”Doina” al Armatei române. Concertele, cu intrare liberă, vor avea loc după următorul program:

–   Luni, 27 octombrie 2014, începând cu ora 17.30, la Palatul de Cultură din oraşul Ungheni;

–   Marți, 28 octombrie 2014, începând cu ora 17.30, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălţi;

–   Miercuri, 29 octombrie 2014, începând cu ora 16.00, la Centrul de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău (Str. Tighina nr. 47 Chişinău);

–   Joi, 30 octombrie 2014, începând cu ora 17.30 la Palatul de Cultură din oraşul Cahul.

Ambasada României în Republica Moldova adresează invitaţia de a participa la aceste spectacole tuturor celor interesați.