Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   După două săptămâni de vacanţă,…

După două săptămâni de vacanţă, Ministerul Sănătăţii anunţă că situaţia epidemiologică prin gripă pandemică este tensionată

Situatia epidemiologica prin gripa si infectii respiratorii virale acute in R. Moldova ramine a fi tensionata, fiind inregistrate, in continuare, cazuri de gripa pandemica A(H1N1), inclusiv manifestata prin forme grave cu complicatii si decese, se spune într-o Notă informativă a Ministerului Sănătăţii (MS), datată cu 11 ianuarie.  Ultimul comunicat de presă al MS fiind postat pe 31 decembrie, anul trecut.

În Nota informativă, semnată de viceministrul Sănătăţii, Mihai Magdei, se spune că, de la debutul monitorizarii situatiei epidemiologice prin gripa pandemica, de catre organele de supraveghere de stat a sanatatii publice  (21.05.2009) si pina la 10.10.2010, au fost confirmate 2632 de cazuri de gripa de tip nou A(H1N1), din 5884 investigatii a probelor, prelevate de la persoanele bolnave si suspecte la boala. Pina in prezent, in urma complicatiilor gripei pandemice, 35 de persoane au decedat. Majoritatea persoanelor decedate au fost din categoria celor apte de munca. Atentionam, ca in primele zile ale anului 2010, in republica au fost inregistrate 4308 cazuri de infectii respiratorii virale acute, 2320 de cazuri de gripa confirmata clinic si 759 pneumonii acute, inclusiv 1058 (24,5%) cazuri de infectii respiratorii virale acute si 1483 (63,9%) cazuri gripa in municipiul Chisinau.

De la inceputul anului 2010, la Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva au fost confirmate 44 de cazuri de gripa din 167 probe investigate, inclusiv de la 9 persoane decedate. Intr-o singura zi, pe data de 09.01.2010, de catre centrele de medicina preventiva din republica au fost notificate 410 cazuri de infectii respiratorii virale acute, 233 de cazuri de gripa confirmata clinic si 75 de cazuri de pneumonii acute.

In pofida inceperii campaniei de vaccinare a contingentelor cu risc sporit de infectare si imbolnavire, prin ordinul Ministerului Sanatatii nr.495 din 15.12.2009 „Privind vaccinarea impotriva gripei pandemice a contingentelor cu risc sporit de imbolnavire cu vaccinul „CANTGRIP”, pina la 3 ianuarie 2010 au fost imunizate doar 25 669 persoane, fiind utilizate numai cca 17 % din numarul dozelor de vaccin contra gripei pandemice A(H1N1), distribuite si disponibile in institutiile medico-sanitare publice si ale ministerelor si departamentelor din tara. Astfel, nivelul de derulare a campaniei de vaccinare contra gripei poate fi calificat drept insuficient, comparativ cu pericolul epidemiologic persistent de imbolnavire a persoanelor din numarul contingentelor cu risc sporit de a contracta aceasta boala, inclusiv a lucratorilor medicali printre care a fost inregistrat un deces in urma contractarii bolii.

Este imoral ca medicul, care consultind pacientii, inevitabil ca o sa contacteze si cu unii din ei bolnavi de gripa de tip A(H1N1), sa nu constientizeze necesitatea protejarii individuale contra bolii prin vaccinarea cu acest vaccin. Altfel cum poate fi apreciata atitudinea multor din lucratorii medifcali, care neglijeaza imunizarea contra gripei pandemice?

Este inexplicabila atitudinea conducatorilor institutiilor medico-sanitare publice si de medicina preventiva, inclusiv si din mun.Chisinau, a directorulului Directiei Sanatatii a Consiliului municipal Chisinau, dnei Suveica Luminita si medicului sef sanitar de stat al municipiului Chisinau, domnului Pinzaru Iurie, care nu asigura organizarea, la nivelul scontat, vaccinarea lucratorilor medicali din institutiile medicale si de medicina preventiva municipale si republicane, unde fiind distribuite si disponibile 50 000 de doze de astfel de vaccin, au fost vaccinate contra gripei pandemice doar numai 3486 persoane. Nu este organizata imunizarea la USMF „N.Testemitanu”, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Institutul de Ftiziopneumologie, Institutul de Cercetari Stiintifice in domeniul Ocrotirii Sanatatii Mamei si Copilului, Centru National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva. s.a.

La fel, mai putin de 10% din numarul de doze disponibile au fost utilizate de catre institutiile medico-sanitare publice in raioanele Cantemir, Cimislia, Drochia, Singerei, Taraclia, Ciadir-Lunga, Vulcanesti. Ramine modesta cuprinderea cu vaccin antigripal a lucratorilor medicali din institutiile medico-sanitare publice din raioanele Cantemir, Cimislia, Drochia, Nisporeni, Ciadir-Lunga.

Ministerul Sanatatii considera ca intru redresarea situatiei este necesara implicarea personala a conducatorilor institutiilor medico-sanitare publice in organizarea implementarii si controlul indeplinirii masurilor de prevenire si combatere a gripei pandemice in conformitate cu prevederile ordinelor si directivelor Ministerului Sanatatii, emise in ultimele luni ale anului 2009, inclusiv cu examinarea obligatorie a situatiei create in sedintele Comitetelor teritoriale provizorii de coordonare in gripa pandemica, cu intreprinderea masurilor concrete necesare intru ameliorarea situatiei, cu informarea in scris a conducerii Ministerului Sanatatii de catre medicii sefi sanitar de stat teritoriali, care sunt responsabili de dirijarea activitatii Comitetelor sus-mentionate.

Medicii sefi sanitari de stat n-au implicat in activitatea si realizarea masurilor de combatere si profilaxie a gripei pandemice, inclusiv vaccinarea autoritatile administratiei publice locale, toti conducatorii institutiilor medico-sanitare publice si Comisiile teritoriale extraordinare de sanatate publica.

De mentionat, ca si asistenta medicala bolnavilor cu infectii respiratorii virale acute si gripa, acordata de catre medicii de familie nu in toate institutiile de asistenta medicala primara este conforma standardelor si ghidurilor, aprobate de Ministerul Sanatatii. Preparatele procurate de Guvernul Republicii Moldova si puse la dispozitia medicilor de familie pentru tratamentul de ambulator al bolnavilor cu infectii respiratorii virale acute si gripa, comparativ cu numarul bolnavilor care se adreseaza, inregistreaza si se spitalizeaza, inclusiv cu forme grave si decese, indica la lipsa vigilentei la unii medici de familie la aceasta boala, care duce, inclusiv la neinitierea sau initierea tardiva a tratamentului cu administrarea preparatului Oseltamivir (Tamiflu). Elocvent denota aceasta situatie datele referitoare la prescrierea si administrarea preparatului pentru tratamentul specific al gripei pandemice de tip A(H1N1). Spre exemplu din 100 000 doze de Tamiflu distribuite, utilizate au fost la data de 29.12.2009, numai 11 371 (11,4 %). Astfel de situatii se atesta inclusiv si in teritoriile unde au fost inregistrate decese ale bolnavilor de gripa – Cahul, Ciadir-Lunga, Riscani, Soroca, Chisinau s.a.

Situatia creata ingrijoreaza mult si impune conducerii Ministerului Sanatatii intervenirea cu masuri de rigoare pentru a schimba atitudinea neglijenta a unor conducatori ai institutiilor medico-sanitare publice si de medicina preventiva, inclusiv care nu asigura raportarea operativa privind inregistrarea cazurilor de boala si rezultatele desfasurarii campaniei de vaccinare in teritorii, conform directivelor Ministerului Sanatatii in vigoare.

De mentionat, ca pina in prezent nu au fost inregistrate cazuri de reactii adverse post-vaccinare dupa administrarea vaccinului „CANTGRIP”, impotriva gripei pandemice, donat de Romania.

Totodata, atentionam conducatorii institutiilor medico-sanitare departamentale, care in anul 2010 inca n-au prezentat informatiile respective privind organizarea si desfasurarea campaniei de vaccinare a contingentelor cu risc sporit de imbolnavire, si anume Centrul de Medicina Preventiva a Asociatiei Curativ – Sanatoriale a Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Departamentul de Carabineri, Ministerul Justitiei, Ministerul Apararii, Departamentul de Graniceri, SIS, Paza de Stat, Situatii Exeptionale, si conducatorii institutiilor medicale din raioanele de Est a Republicii Moldova, precum si a Centrelor de Medicina Preventiva din raioanele Cantemir, Cimislia, Glodeni si Taraclia.

Situatia creata in tarile limitrofe, in special din ultimele zile, din Rominia si Ucraina indica la necesitatea constientizarii pericolului iminent al acestei maladii pentru sanatatea si viata oamenilor si intreprinderii unor masuri urgente pentru asigurarea imunizarii populatiei cu vaccinul antigripal a contingentelor cu risc sporit si trecerea treptata la vaccinarea populatiei, in conformitate cu disponibilitatea vaccinului antigripal, si pe de alta parte, sporirea, si in continuare, a vigilentei tuturor lucratorilor medicali si, in special, a celor din sectorul asistentei medicale primare si necesitatea gestionarii prudente si corecte a fiecarui caz de afectiune cu infectie respiratorie virala acuta si gripa cu prescrierea si administrarea tratamentului specific cu tamiflu din primele ore de depistare a bolnavului suspect, conform standardelor si ghidurilor, aprobate de Ministerul Sanatatii.

In prezent in institutiile medico-sanitare publice din tara, inclusiv departamentale sunt disponibile 123 311 doze de vaccin antigripal de tip nou, care trebuie de urgenta administrat contingentelor cu risc sporit de imbolnavire.

Ramine, si in continuare, actuala si foarte importanta activitatea lucratorilor medicali cu populatia, directionata in promovarea masurilor de profilaxie colectiva si protectie individuala, intru constientizarea riscurilor de infectare si contractare a bolii, importanta vaccinarii si adresarii la timp pentru consultanta si asistenta medicala specifica la aparitia primelor semne de boala.