Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ ANI a inițiat un…

DOC ANI a inițiat un control privind nerespectarea regimului juridic pe numele unui procuror care gestionează mai multe dosare de rezonanță privind îmbogățirea ilicită

Autoritatea Națională de Integritate a dispus joi, 10 februarie, inițierea controlului, privind respectarea regimului juridic al incompatibilității, de către Petru Iarmaliuc, procuror în cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Procurorul nu și-ar fi indicat toate interesele personale și ar fi admis incompatibilitate în exercitatea funcției de procuror.

Potrivit procesului verbal de inițiere a controlului, Autoritatea Națională a fost sesizată la 20 iarnuarie curent, în privința procurorului din cadrul Procuraturii mun. Chișinău.

„Dl Iarmaliuc Petru, procuror în Procuratura mun. Chișinău, nu și-ar fi indicat toate interesele personale, la fel, ar fi admis incompatibilitate în exercitatea funcției de procuror, deținând funcția de administrator al Asociației Obștești „Acropola Moldovenească”, se arată în document.

Petru Iarmaliuc este procurorul care gestionează mai multe dosare de îmbogățire ilicită de rezonanță. Acesta este procurorul pe caz în cadrul dosarului în privința magistratului Alexandru Gheorghieș, reținut și cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, și a lui Ghenadie Sîrbu – unul dintre complicii judecătorului. Totodată, Iarmaliuc gestionează dosarul penal pe numele procurorului Igor Popa, dar și cel al fostului ministru de Interne, Ion Țurcan.

În decembrie 2019, Petru Iarmaliuc a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău, ulterior a fost delegat în cadrul Procuraturii Anticorupție. Pe parcursul anului 2019, acesta a fost consultant consultant al procurorului în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Principal, iar din octombrie 2017 până în iunie 2019 a activat că voluntar în Procuratura Anticorupție.